Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.07.2019 o 12:48, damianzbr napisał:

Resztki gorczycy wyciągnęły azot nie wodę. Było dać w tym miejscu ze 2 metry mocznik więcej to byś miał kukurydzę wyższą.

Jak by brakowało azotu to kukurydza nie powinna być jaśniejsza od tej wyższej?

Opublikowano

A mówiłeś że masz ponadprzeciętne kukurydze.. O ile taka jest na całym polu to łan na te 2,4 - 2,5 m czyli tyle co i u mnie, a u mnie nie padało od kilku tyg.

Opublikowano

i system korzeniowy mizerny, a już nie będę wspominał że łodyga strasznie cienka.

Jarek staczasz się na złą drogę 🤣

Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.07.2019 o 23:17, artek27 napisał:

U mnie na jednym polu jest od groma tego i widzialem tez kopce porobione z ziemi tak jak kret robi tylko wieksze.

Jutro zrobie i wysle.

no i co gdzie te zdjęcia a interesuje mnie bo uprawiam w monokulturze prawie 20 lat

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Widzę każdy tylko pisać potrafi...

damianzbr napisał:

A mówiłeś że masz ponadprzeciętne kukurydze.. O ile taka jest na całym polu to łan na te 2,4 - 2,5 m czyli tyle co i u mnie, a u mnie nie padało od kilku tyg.

Pokaż gdzie tak napisałem. Gdzie tam masz 2.4-2.5 metra coś chyba na wzrok Ci padło???

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Pokaż gdzie tak napisałem. Gdzie tam masz 2.4-2.5 metra coś chyba na wzrok Ci padło???

Nie musiałeś tak pisać, po prostu słyniesz z tego na AF że u ciebie wszystko zawsze najlepsze więc każdy wie że kukurydza musi też :D Się nie denerwuj bo ci żyłka pęknie. ;)

2,4 - 2,5 metra ma łan w polu. Chyba jak roślina stoi w polu to liście jakoś tam zwisają co nie? I już tych 3 m nie ma co mierzyłeś na leżąc. Na serio nie załapałeś o co mi chodzi?

Opublikowano (edytowane)

Witam, wie ktoś dlaczego kukurydza ma takie lekko przyschnięte, czasem postrzępione końcówki górnych liści? 

IMG_20190709_202820.jpg Edytowane przez Travolta
Opublikowano
damianzbr napisał:

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Nie musiałeś tak pisać, po prostu słyniesz z tego na AF że u ciebie wszystko zawsze najlepsze więc każdy wie że kukurydza musi też :D Się nie denerwuj bo ci żyłka pęknie. ;)

2,4 - 2,5 metra ma łan w polu. Chyba jak roślina stoi w polu to liście jakoś tam zwisają co nie? I już tych 3 m nie ma co mierzyłeś na leżąc. Na serio nie załapałeś o co mi chodzi?

Popatrz jeszcze raz na te zdjęcia i jako ma wysokosc. A do zdenerwowania jeszcze mi daleko;) Czekamy że Ty pokażesz jako masz kukurydzę.

Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

• Haha 4
Opublikowano
25 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Popatrz jeszcze raz na te zdjęcia i jako ma wysokosc. A do zdenerwowania jeszcze mi daleko;) Czekamy że Ty pokażesz jako masz kukurydzę.

nie byłbym sobą.........

Możesz po polsku?

Opublikowano
15 minut temu, rolnik115 napisał:

Ma wysokość "jako tako" 😂 pochwalicie się na jesieni jak będziecie ciąć na ziarno albo na kiszonkę.

Nie trzeba czekać do żniw, u niektórych to już od kwietnia było wiadomo że będzie sypać +16t

@JarekBazydlo

Widzę 3 m ma na miarce tak? Więc liści te 50 cm może zwisać więc łan w polu już nie ma 3 m tylko znacznie mniej?

U mnie kukurydze nie są ze sterczącymi liśćmi tylko wszystko zwisa w dół. A jak ty się chwalisz że kosisz po 16t/ha to musi masz takie odmiany liście też opadają w dół.

Te ze sterczącymi liśćmi do góry jak drut to są flinty jakieś kiszonkowe najczęściej sypiące znacznie mniej ziarna niż denty.

Zaraz wstawię bo właśnie dzisiaj zrobiłem jedną fotkę. I mam też z przed kilku dni kilka zdjęć. Nie ma się czym chwali sam ocenisz, jaka jest tak jest, nie narzekam i wyglądam deszczu a to czy ona będzie miała 2 m czy 3,5 mnie nie interesuje, kolba jest najważniejsza.

Opublikowano (edytowane)

Taka sytuacja rozkładająca na łopatki wszelki porównania sąsiada pola do naszego przez miedzę.

W0SZLSOx7Dno4x8epoq7rYoJ1VZpm8534e_Lbnuo

MMmqo1QeUa0zQzpv2GVPmLMOcp8mqLgAlhSIqIFG

Po lewo pole nie orane od co najmniej 8 lat, a po prawo działka od tego roku, a orana od X lat.

Przed wschodami już widać było różnicę w odcieniu gleby. A po wschodach różnica jest także w roślinach.

Co ciekawe plantacja siana metodą ST. Był tu jeden na forum co tak bronił ST, a w zasadzie reklamował swą firmę świadczącą usługi ST, twierdził że w najgorsze dziadostwo zasieje, zapoda odpowiedni nawóz i urośnie nie gorzej jak na zadbanym polu.

Jak widać nie rośnie, mimo aplikacji nawozów w różnych kombinacjach i dawkach.

EDIT 1:

A tu foto z dzisiaj na mokrzejszych kawałkach

foto w lewo:

0Iw5-ASWPb6LV59ltSPlSy1uQOw7M1F8qlcjPJw6

foto w prawo:

mfZD2xdd6QOTovBt0ReaqaMQsv1-yEs6Cnp4WkID

do połowy wierzei sięga więc chyba wybitnie niska nie jest. Oprócz rządków brzegowych, nie wiem czemu ale w tym roku na każdym polu rządki od brzegu są dużo słabsze.

Więc Jareczku jak by jej liście wyprostował to może też pod 3 m by łapała.

Ale spokojnie nie obawiaj się że ktoś ma lepszą kukurydzę, za chwilę zapodam ci fotki z drugiej części gospodarstwa gdzie są meliorowane pola. U ciebie tak słabej na pewno nie ma i to pozwoli ci zachować pozycję lidera. :D

EDIT 2:

Dobra te zdjęcia się wgrywają i pewnie dopiero rano je zapodam. Ale na dobranoc takie coś:

jlKdWbgtyrPkNqi2MaVjKd6AW5yktKsm47r2PX4D

wy2lrGUYLi5tYgKoKCs4-buaPXw5ZohRcdsMRtxy

Może ty tak zachwalasz te odżywki aby inni sobie nimi powykańczali kukurydze i przez to cena wywinduje na skupie, a wtedy ty ze swoimi szesnastoma tonami z ha zostaniesz milionerem. :D

PS. moje kukurydze są nieopodal tych odżywianych timackem i niczym się nie różnią. A co ciekawe ten rolnik od timacu to ma zawsze najładniejsze uprawy w gminie, tak se chłopina zj***ł plantację odżywkami...

A co ciekawe nie pierwszy raz. Gdy stawia tabliczkę z jakimiś wspomagaczami (kieszeni handlowca) to mu kukurydza nie rośnie. W tamtym roku nie było żadnej tabliczki i kukurydza wzorowa. W 2016 r. postawił tabliczkę i o:

kukurydza-em-y_32212_359_577358.jpg

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Chlopcze co Ty masz z tym chwaleniem się??? Te forum po to ma opcję z zdjęciami żeby wstawiać pokazywać aby np ktoś inny mógł skorzystać czy się dopytać. Ale co nie wstawisz to zaraz są tacy co tylko piszą potrafią hejtowac że się chwalisz albo zaraz coś znajdą że liści za mało że kolor nie taki. Moim zdaniem takie osoby po prostu zazdroszczą albo nie wiem jak to już nazwać.

Opublikowano

Raczej co ty masz z tym chwaleniem? Jedyne słowo jakie znasz to zazdrość. Nikt tu nie zazdrości tylko irytuje ludzi twoje zachowanie. Co od liści to jednak powinna być 1 para więcej przy tej wysokości? Hulka wyrwałeś?

Opublikowano

Dokładnie nie patrzyłem ale bedzie Danubio albo Madlen bo Hulka mam dalej zasianego

10 godzin temu, damianzbr napisał:

U mnie kukurydze nie są ze sterczącymi liśćmi tylko wszystko zwisa w dół. A jak ty się chwalisz że kosisz po 16t/ha to musi masz takie odmiany liście też opadają w dół.

A co do chwalenia masz szybki przykład. 

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

prostu zazdroszczą albo nie wiem jak to już nazwać

Wyśmiewają zachowanie . Tak to nazwij .