Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 14.02.2019 o 10:05, 6465 napisał:

Koledzy dostałem dzierżawę żiemia lekka wynik badania: ph 4,2  P:7. K:9,8. Mg:2,3.  Jest szansa zasiac tam kukurydzę na ziarno i jakie nawozy w jakiej dawce zastosować?  Dodam tylko że będę tam woził obornik i oral w marcu. 

Ponawiam pytanie koledzy podpowiedzcie jakie nawozy zastosować? 

Opublikowano

Szczerze to przy tej zawartości PKMg i pH to ja już bym haczyl agregat i siał owies a po żniwach dużo wapna żeby minimum o 1punkt podniosło a obornik dopiero wiosną 2020r i wtedy kuku. Ja tak to widzę, też próbowałem pamiętam na takich działkach siać ale jak podpasuje rok to Max 5.5 tony a jak sucho to żeby 2 tony z tego ulecialo to sukces będzie jak w tym roku posiejesz

Opublikowano (edytowane)

Jak będzie deszcz i dasz dobrze nawozu to urośnie. 5.5 tony z ha qq? To chyba trzeba by jej zasiac obsadę 30 tys na ha żeby tyle dała. Na gorszych działkach siałem i rosła.  Także ja się nie zgadzam i proponuje siać qq

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

moim zdaniem  ja bym zasiał  kuku pomimo niskiego ph  ,na orke wapno ,przed siewem  daj 200kg mocznika, soli 200kg, polidapu w podsiewacz 130kg, i na pewno lepiej wyjdzie  niż owies .

mam działkę 2,3 ha  w zeszłym roku kuku ph od 4,9-7.0 badane po zbiorach  ,mimo suszy waga 23 tony . ja sieję pionieera 

Opublikowano (edytowane)

Myślałem na orke dać krede kornicki 500kg/ha. +mocznik 250kg,sól 250kg i polifoska6 w podsiewacz? 

Kukurydzę planuje "euralis " sial ktoś z was?

Edytowane przez 6465
Opublikowano

Właśnie nie wiem. Ma przyjechać człowiek który handluje tą marką i ma przedstawić ofertę.  A jaka odmiana z tej firmy najlepsza i nie zbyt wymagająca?

Opublikowano
Dnia 14.02.2019 o 10:05, 6465 napisał:

Koledzy dostałem dzierżawę żiemia lekka wynik badania: ph 4,2  P:7. K:9,8. Mg:2,3.  Jest szansa zasiac tam kukurydzę na ziarno i jakie nawozy w jakiej dawce zastosować?  Dodam tylko że będę tam woził obornik i oral w marcu. 

Na ziarno. 

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz78 napisał:

sołtys słuszna uwaga ,bo susza to jedno ,lecz wystarczą dwa dobre opady w czasie wegetacji  i plon jest niezależnie od odmiany nieporównywalny

o to mi chodzi bo susza a susza to też jest różnica

Opublikowano
13 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Jak będzie deszcz i dasz dobrze nawozu to urośnie. 5.5 tony z ha qq? To chyba trzeba by jej zasiac obsadę 30 tys na ha żeby tyle dała. Na gorszych działkach siałem i rosła.  Także ja się nie zgadzam i proponuje siać qq

Przy takiej zasobności chcesz kukurydze siać? Brawo za doradztwo koledze, człowieku na takiej działce to będą wszystkie kolory tęczy na niej a dziki jak w nią wejdą to krzyże będzie im widać daka wysoka wyrośnie, przy takiej zasobności nie należy pchać się w koszty stąd propozycja żeby owies tam zasiać ale widzę że tu "fachowcy" maja problemy z czytaniem wyników badań zasobności gleby. 

Opublikowano

Tak wyglądała moja qq na polu gdzie ph jest 4,5. Zasobności nie znane,ale obornik idzie co roku w dawce 50t I nawożenie mineralne. Ktos mi wytlukaczy jak przy takim ph moze urosnac taka qq?

Snapchat-2098643071.jpg

Opublikowano

PH gleby ma największy wpływ na plon zaraz po azocie ale nie jedyny inne składowe też są ważne a jeśli pH słabe i makro w glebie mało to nie ma co liczyć na plon. U ciebie kolego jeśli nawozisz obornikiem w takiej ilości co roku to zakładam że K Masz na wysokim wystarczy teraz dostarczyć P pod korzeń w odpowiedniej ilości + kilka razy MgO nalistnie i można liczyć na taki plon jak że zdjęcia. Problem jest innego typu, zastanów się ile cię kosztuje wyprodukowanie tony ziarna przy takim pH (trzeba dużo więcej makro dostarczyć) a ile by cie mogło kosztować przy uregulowanym pH? 

Opublikowano (edytowane)

Otóż to. U mnie pod kukurydzę co roku na wszystkie działki idzie obornik i tam gdzie pH jest w normie. Zasobnośc wysoka i bardzo wysoka a gdzie pH niższe co najwyżej średnia. Jak widać różnica w Pojemności sorbcyjnej jest ogromna

Edytowane przez kr9292
  • Thanks 1
Opublikowano

Zgadza się, wiadomo że przy takim ph pobranie składników jest ograniczone.Jestem w trakcie doprowadzania swoich pól do kultury jesienią poszło 5t węglanu i pod qq będzie jeszcze kizeryt.Co do PK przy takiej ilości obornika ograniczam,jedynie azot idzie normalnie.Nie uprawiam na ziarno qq. Nawożenie na tej działce to 200kg Korn khali 150kg polidapu w podsiewacz i 200kg mocznika plus obornik I mikro.

Opublikowano

Witam ! Sprawa wygląda tak ... dostałem kawałek pola po kuku .. jest w takim stanie jak zjechał kombajn .. jak zrobić po kolei żeby było dobrze? Planowałem powtórzyć kuku dac 300 mocznika 300 soli i w podsiewacz polidap ale wczesniej dac wapno jak to zrobic etapami ? Pozdrawiam 

Opublikowano
10 godzin temu, kr9292 napisał:

Otóż to. U mnie pod kukurydzę co roku na wszystkie działki idzie obornik i tam gdzie pH jest w normie. Zasobnośc wysoka i bardzo wysoka a gdzie pH niższe co najwyżej średnia. Jak widać różnica w Pojemności sorbcyjnej jest ogromna

Tam gdzie pH wyższe lepiej znosi susze? 

13 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Przy takiej zasobności chcesz kukurydze siać? Brawo za doradztwo koledze, człowieku na takiej działce to będą wszystkie kolory tęczy na niej a dziki jak w nią wejdą to krzyże będzie im widać daka wysoka wyrośnie, przy takiej zasobności nie należy pchać się w koszty stąd propozycja żeby owies tam zasiać ale widzę że tu "fachowcy" maja problemy z czytaniem wyników badań zasobności gleby. 

pH 4.2 fosfor 14 potas 4.3 magnez 3.3

Faktycznie bieda jak cholera. Na ziarno wydała 10 ton przy 30% rekordu nie było bo słaba odmiana 

Snapchat-931579766.jpg