Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko kolby powinny być bez liści bo jak wilgotność większa to też będzie pleśń. 

dodatkowo zauważyłem , że ziarno koszone z f2 miało koło 22 23 wilg kiedy z f1 19, 20 procent. f1 na 4 klasie wtedy dawała 10 ton ale nawożenie trochę lepsze.

Opublikowano (edytowane)

W kolbie pleśnieje równo ,tak jak patrzysz .Kilka lat wstecz zbierałem też kolby po lexionie ,co mi kosił ,to po czasie robiły się zielone .To już wiele lepiej jest jak kolba zostanie na roślinie mało pleśnieje .Lecz takie ziarno tylko na paszę .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano
Dnia 23.12.2018 o 20:03, RafaKdziela napisał:

To jest skrajny przykład .Przy takim plonie pszenicy musi być mega ziemia dobra nawożenie i ochrona ,to kosztuje fortunę !!!!!!!!!!

A przy plonie 12 ton koszta są dużo mniejsze i to na słabszej glebie .Ja zbieram na 5 klasie 12 ton jeżeli rok dopisze ,a często na kukurydzę dopisuje ,to na 4 klasie koszę 15 ton .

Jak dla mnie to pszenica nie ma najmniejszego startu do kukurydzy .Tu trzeba głośno powiedzieć ,że w pszenicy siedzisz większość sezonu z chemią ,gdzie kukurydza sama rośnie i się nie trujesz .

@XTRO głupoty powielasz .W tym roku zboża dostały po du,,pie ,a kuku sypała ponad 10 ton z ha na 4b klasie .

Ludzie u mnie nakosili pszenicy od 2,5 tony do 4,7 max z ha .Koszta kosmiczne .

Napisz jakie miałeś plony qq w ostatnich dajmy na to 6 latach. Tez jesteś chyba kuj-pom. Na zboże w tym roku zabrakło wody w maju i czerwcu. Opady lipcowe w ilości ok.120l w ciągu tygodnia uratowały qq. Gdyby ilość opadów w lipcu była taka jak w czerwcu, to byś miał może 5-6 ton qq. I żadne nawożenie ani dobra kultura gleby nic by nie dały.

Opublikowano (edytowane)

@Jarek1298 Rok obecny plon z 1,4 ha ziemia 4b klasa 16 ton bardzo suchej kukurydzy odmiana Delitop .Wizualnie wyglądała średnio ,natomiast sypała ,jak na ten rok bardzo dobrze .Resztę pola skosiłem na kiszonkę .W zeszłym roku plony rewelacja ,ale to chyba wszędzie .Grubo ponad 15 ton z ha .W moim przypadku stawiam na poplony ,obornik plus emy  ,wapno .Będę w dużym stopniu obniżał dawki nawozów mineralnych zaczynam od azotowych .Oczywiście to trzeba stopniowo robić .Pogoda i tak wszystko zweryfikuje .Przy dobrym roku ,gdzie nie brakuje opadów i u mnie plony będą zacne ,a jak będzie sucho materia organiczna ''zaczeka'' na sprzyjające warunki .W przypadku nawozów mineralnych jest znacznie gorzej ,tym bardziej azot pali ,jak wody brakuje .

Ps. w moim przypadku nie ma takiej potrzeby przeliczania w żaden sposób na suchą kukurydze ponieważ sprzedaję z pola mokrą ,lub skarmiam zwierzakami .

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano

To uzyskałeś około 11,4tony mokrej. Więc to ma być dużo czy mało? Poszukaj sobie tabelkę kilka str. wcześniej. Podałem tam ile ton mokrej miałem ja. Ale mokra to żadne odzwierciedlenie. Podawaj na sucho.

Opublikowano

Ja akurat ziarnowej nie mam, ale też jestem z kuj-pom i okoliczni rolnicy kosili od 5 do 10 ton mokrej o wilgotności 18-22% . 10 ton to był max przy bardzo dobrym nawożeniu na ziemi 4a . Susza zrobiła swoje. Z resztą i na taki plon te kukurydze nie wyglądały. Sami gospodarze niedowierzali, że z tych plantacji tyle uleciało.

Opublikowano
14 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Chyba standardowo, zbieram kilka worków kolb przed koszeniem f1, rozsypuję w suchym miejscu, a wiosną łuskam, robię próbę kiełkowania i w pole. Z tego co zauważyłem to wigor siewek jest słabszy w chłodne lata, ale na piasku ciepło to rośnie. W tym roku nie siałem na tych piaskach kuku ale dwa lata temu przy ziarnie f2 nawożeniu 200 kg mocznika i 150 poli 8 miałem na 6 klasie 6 ton z ha tak że jestem zadowolony bo kolo 1 tys z ha zostało. Jak trafi się bardzo suchy rok to chociaż mało wtopię. 

Te nasiona to z zachodnich odmian zbierasz? Nie lepiej by było kupić najtańsze kwalifikowane nasiona, nawet polskich hodowli?

Opublikowano

Ja w tym roku kupiłem na targu f2 ze względu na dziki a od miedzy obsiałem naszą z centrali.Ziemia słaba dodatkowo susza i polon był koło 10ton .Nie wyrosła wysoka a kolby były i jakby nie f2 to by było dużo mniej a wilgotność rzeczywiście wyższa była z f2 .

Opublikowano

Nie podniecajcie się kukurydzą, ten rok mimo suszy był sprzyjający dla tej uprawy, cena też super. A zapomnieliście już co było rok wcześniej? Rozerwane kombajny, wilgotność ponad 35% i cena około 350 netto. 

Opublikowano

Tylko jeden się tu podnieca kukurydzą rafakdziela.

Rok temu kombajny szarpane, w 2015 r plon nie pokrył nakładów na nawóz i nasienia, nie mówiąc już o uprawie.

Opublikowano

ja u siebie  w tym roku  ograniczam nawozy mineralne ,jedno że, robiłem badania i zawartości mam P K Mg  wysokie  i drugie  cena . na swoich polach idzie gnojowica i  kurzak i w podsiewacz polidapu  100kg . a mam nową dzierżawę  20 ha ziemia w dobrej kulturze kl. 3a do 4a i tak jeszcze myślę czy  siać kuku czy pszenicę jarą , bardziej  jestem za kuku 

Opublikowano
24 minuty temu, damianzbr napisał:

Tylko jeden się tu podnieca kukurydzą rafakdziela.

Rok temu kombajny szarpane, w 2015 r plon nie pokrył nakładów na nawóz i nasienia, nie mówiąc już o uprawie.

Hmm trochę się uśmiałem z tego chłopie ponieważ bardzo mało piszę na tym forum ,a ty mi wyskakujesz z takim rewelacjami .

Każdy sieje jak uważa .Zważ na fakt po tym ,jak już przeczytasz moje posty ,że cenię sobie kukurydzę ,gdyż to jest roślina przyszłości dla osób  ,co mają  20 ha ,jak i większych  50ha tak jak ja .

Opublikowano

No i właśnie na podstawie tych kilku ostatnich Twoich postów wywnioskowałem że uprawę kukurydzy cenisz bardziej od uprawy zboża. Ja nie podzielam tego zdania i uważam że jeśli ktoś zajmuje się tylko gospodarstwem ma czas zamieszkać w opryskiwaczu i ma ziemie na których kosi kukurydzy 12 -15t/ha to siejąc zboża i rzepak w zestawieniu kilkuletnim więcej zarobi niż na kukurydzy.

Ty masz inne zdanie, spoko szanuję to koniec tematu.

Opublikowano

Na papierze kukurydza i rzepak na 3 klasie finansowo wychodzą mi podobnie a czasu na opryskiwaczu się nie odzyska. ps mam sporą hodowle i kukurydza mi tanio wychodzi. Dla jasności, te piaski 5 6 klasa o których wcześniej pisałem mam 40 km od hodowli i tam gnojowicy nie leję.

Opublikowano

Na oko to chłop w szpitalu umarł 😪

Na piachu qq lepiej zaplonuje niż pszenica lub rzepak. 

Opublikowano
3 godziny temu, PRIMO napisał:

Na oko to chłop w szpitalu umarł 😪

Na piachu qq lepiej zaplonuje niż pszenica lub rzepak. 

Dzięki za info, ale osiągi waszej lokalnej medycyny mię nie interesują, moja opinia jest oparta na tym że, rolnicy kturzy kiedyś bazowali na zbożu, dziś bazują na qq i się rozwijają, tak jest w mojej okolicy, choć na zbożu też się da zarobić jak na wszystkim pod warunkiem że ma się tego dużo obsianego, dzis się liczy jakość a najbardziej ilość, świadczą o tym grupy producentów. 

Opublikowano

@Eliot polecam lokalną medycynę może pomoże takim arogantom jak ty i twój poplecznik a co do tematu to qq ma mniejsze wymagania glebowe niż zboża i dlatego jest częściej uprawiana i przynosi większy zysk. 

Opublikowano

W ostatniej gazecie TAP jest też artykuł(strona 58) o odmianie kukurydzy którą znaleźli w Meksyku okolice Sierra Mixe która potrafi związać azot z powietrza(80% swojego zapotrzebowania). 

Opublikowano

Nie tyle co u nas a na całym świecie, lobby gigantów z branży nasiennej może blokować.

Ale to było by ciekawe. Ja kiedyś słyszałem takie coś że zboża to roślina jedno liścienna. Perz i wiele innych traw także. Więc dlaczego nie zrobią aby pszenica raz siana plonowała kilka lat, przecież teoretycznie jest toi jak najbardziej możliwe.

Zobaczcie co się dzieje teraz z trawami. Wymyślają jakieś cuda wianki jednoroczne, aby za te x lat wyginęły stare gatunki wieloletnie i każdy musiał co roku kupić nasiona trawy jeśli chce kosić łąkę.