Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@zkordalski przy podawaniu plonów warto też podać że na 2klasie gleby. U mnie na 3 klasie w tym roku niestety sporo niższe plony były niż w 2017🙁

@RafaKdziela u mnie w okolicy hybrydę żyta siali i masz racje z tym plonem na 5kl.. Na piachu musi być opad i pszenżyto co najwyżej urośnie. Tata nawet mówił co wychował się na gospodarstwie co sama 6,5 klasa trocę 4j że na tej 4kl kiedyś siali pszenice ale inne lata były a nie na 5...

Opublikowano

XTRO w roku 2015

Plon kuku u mnie w gospodarstwie odmiana Delitop dochodził do 12 ton z hektara  na 4a,b klasie .U sąsiadów dużo mniej   .Koszta nawożenia kukurydzy to trzeba usiąść i policzyć .

Pszenżyto ozime odmiana Gringo  sypało mi 8 ton z ha i było ogrom słomy na podobnej ziemi 4a,b .

Opublikowano

to u mnie w 2015 średnia pszenicy 7 ton. Koszty mam 2900  brutto na ha z potencjałem na 10+ ale reszta zależy od pogody, myślę, że koszta QQ nie są wiele mniejsze jeśli w ogóle są 

Opublikowano
1 godzinę temu, RafaKdziela napisał:

To jest skrajny przykład .Przy takim plonie pszenicy musi być mega ziemia dobra nawożenie i ochrona ,to kosztuje fortunę !!!!!!!!!!

A przy plonie 12 ton koszta są dużo mniejsze i to na słabszej glebie .Ja zbieram na 5 klasie 12 ton jeżeli rok dopisze ,a często na kukurydzę dopisuje ,to na 4 klasie koszę 15 ton .

Jak dla mnie to pszenica nie ma najmniejszego startu do kukurydzy .Tu trzeba głośno powiedzieć ,że w pszenicy siedzisz większość sezonu z chemią ,gdzie kukurydza sama rośnie i się nie trujesz .

@XTRO głupoty powielasz .W tym roku zboża dostały po du,,pie ,a kuku sypała ponad 10 ton z ha na 4b klasie .

Ludzie u mnie nakosili pszenicy od 2,5 tony do 4,7 max z ha .Koszta kosmiczne .

A na 4-5klasie i tak wszystko zweryfikuje pogoda...

Opublikowano
33 minuty temu, zkordalski napisał:

Ja  na temat plonów się już nie wypowiadam bo potem jest fala hejtu a jak się pokazuje czarno na białym to i tak nie wierzą . Ale mogę podać przykład kolegi sieje on 30 ha qq i 30 zboża wszystko szło na handel i wtym roku z kukurydzy zarobił ponad 150 tyś a z zboża  30 mówi że pies je zajmał te zboże . Sypało mu różnie od 11 do 17 ton te 17 było na jednej działce klasa II i pierwszy raz była tam kukurydza 

Nie myl zarobek z przychodem

Opublikowano

IIIB, IVa,b i trochę V na takiej rosła pszenica, ale dodam, że pola jeszcze nie miały wyregulowanego ph, dopiero od ostatnich 2 lat ostro się za to wziąłem. 

Opublikowano (edytowane)

A się dyskusja rozwinęła, miło. Mi chodziło o uprawę kukurydzy na moich najgorszych ziemiach, gdzie jak pisałem nic poza żytem praktycznie nie sieję. Na swoich lepszych ziemiach uzyskuję zadowalające plony, więc tam nie będę nic zmieniał (na razie;)). Chodzi mi właśnie o ten piach, gdzie dobry plon zebrałem właściwie tylko w 2017, 2012 i 2008 roku, a dalej moja pamięć nie sięga ;)

@damianzbr  wapno to na mineralizację resztek pożniwnych? Wedle wszelakich tabelek pH 5,5 na bardzo lekkiej ziemi jest odpowiednie.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano (edytowane)

Wapno nie wpływa zasadniczo na mineralizację resztek, tylko na neutralizację czynników zakwaszających które powstają podczas mineralizacji.

A ja stosuję wapno tylko do zwiększania pH i poziomu Mg. Mam kwaśne gleby w nie za ciekawej kulturze, cały czas nad tym pracuję.

@RafaKdziela Dziwne jest to że zbierasz 12 t kukurydzy  a nie potrafisz 6 ton zboża. Suchej kukurydzy miałem średni wynik 9t/ha z areału 70 - 80 ha na słabych glebach, w nie zaciekaej kulturze. 

Do tego nieraz sieję zboża i jak mi się powiedzie to 6t/ha średnio też uzyskuję. A do zbóż nie przykładam wielkiej wagi. Późny siew, Dużo azotu, jakieś 2 grzybówki, no i wiosną zielsko bo jesienią zbyt późno już jest i tyle w temacie.

Więc na prawdę niewiarygodne rzeczy piszesz że dobre ziemie nie mogą oddać 6 t zboża, musisz popełniać w którym momencie błędy innego wytłumaczenia nie widzę...

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

A ja widzę ,że kilka osób z Tobą na czele pisze bajki o plonach .Taka jest prawda .

Damian bez jaj ja wiem ile zbierają ludzie na 4 ,5 klasie ziemi a dają ogrom SOR-u na pole ...coś Tobie mówi Agro -sieć ??? Ja z nimi graniczę .

O Takich plonach jak piszecie to może zbierają ,ale w wyjątkowe bardzo dobre lata .Z kukurydza biję ich na głowę plony .

A pszenicy zbierają średnio 5,5 do 6 ton z ha ok 300 hektarów prawie wszystkie pola po rzepaku .

Tak więc bajki ,że ziemia mozaika i ph jeszcze dalekie od doskonałego i plony o jakich piszecie są bynajmniej przesadzone

.Plony 12 ton kuku zbieram na 5 klasie .Na 4 tak jak pisałem w średnim roku 15 ton .

Jak lać wodę ,to my ,a nie nam 😉

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano (edytowane)

No właśnie cie nie rozumiem. XTRO zajmuje się zbożami i ma 8t/ha, ja się średnio zajmuję zbożami i zdarza mi się średnia 6t/ha z niewielkiego areału do 20 ha. Taka ciekawostka tym roku miałem 2t/ha. To znowu masz 15t kukurydzy na 5 kl.

to ja w końcu nie wiem kto te bajki pisze i w która str. Że ja zaniżam czy ty zawyżasz?

średnia z 300 ha 6t/ha co robią na tym ludzie a szef ma w d*pie, a średnia z 20 ha pszenicy XTRO wychuchane wydmuchanej, gdyby nawet na tym na tym samym polu posieli to i tak średni plon znacząco będzie się różnić.

Sam jesteś tego przykładem oni na wielkim obszarze nie zbierają takich plonów jak ty przez miedze na mniejszej ale dopilnowanej powierzchni kukurydzy.

Więc ja nie wiem o co ci chodzi i dlaczego się sprzeciwiasz takiemu przelicznikowi, skoro jesteś w stanie zebrać 12t kukurydzy to i 8 t zboża powinno też pyknąć. A ja jeśli zbieram 9t kukurydzy to i analogicznie zboża mam 6t ha.

Mówię w normalnym roku, a nie jakieś anomalie jak ten że w kwietniu / maju zboża wypaliło, a deszcze przyszły w czerwcu / lipcu na kukurydzę.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

.

@damianzbr Ale klega Rafał chyba mówi o plonie mokrym, a Ty piszesz na sucho. ;)

@RafaKdziela A w dobry roku ile zbierasz ton qq??

Opublikowano (edytowane)

@damianzbr

Plony 12 ton kuku zbieram na 5 klasie .Na 4 tak jak pisałem w średnim roku 15 ton .

Pozwoliłem sobie ponownie wpisać kwestię plonów ponieważ nie doczytałeś i odpowiadam na Twoje pytanie .

Tak ja pisze o plonie mokrej kukurydzy .Taką sprzedaję ,lub kiszę dla siebie .

Rok 2018 był specyficzny i w mojej okolicy skrajnie suchy ,lecz kuku nie zawiodła .

Oziminy też nie najgorzej sypały na 4 klasie .

Ja pszenicy prawie nie sieję ,to mam ograniczoną wiedzę w tym temacie ,co innego pszenżyto ozime .

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano
2 minuty temu, RafaKdziela napisał:

@damianzbr

Plony 12 ton kuku zbieram na 5 klasie .Na 4 tak jak pisałem w średnim roku 15 ton .

Przy jakim nawożeniu i zabiegach? Jak to ekonomicznie wychodzi? No i ta IV i V na jaki podglebiu, bo to też różnica.

Opublikowano

Ten rok byl wyjatkowo dziwny. Ja ququ sieje x lat ale na kiszonke a w tym roku czesc poszla na ziarno ale sie nie przykladalem i pozny siew bo w maju. Dala od 8 do 10 ton srednia niecale 9. Zboza pszenzyto i pszenica na lepiej wyrobionych glebach przy nawozeniu 180 kg N oddaly od 4 do max miescami 7 ton. Ogólnie wielka lipa. Za to pierwszy raz zasialem zyto hybrydowe kws na 6 i 5 jlasie miescami 4 sie trafia i przy nawozeniu ok 100 kg N dalo prawie 8 ton z ha. Oczywiscie do tego grzybowki wszedzie i mikro i takie tam...

Patrzac na to wszystko najlepiej wyszedlem na zycie....

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku pszenicy jeszcze nie sprzedałem ale 5t raczej nie przekroczy. 

Nic tylko albo masz zanizona bonitacje gleby albo masz dar do tworzenia takich plonów na 5 klasie, w które nie chce wierzyć. Chyba że to 5 klasa na glinie a w rzeczywistości 4

Mam 20ha właśnie 5 i 6 klasy i wiem jak rośliny na takich ziemiach rosną zwłaszcza przy takim roku jak ten

Edytowane przez XTRO
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, damianzbr napisał:

@kr9292 dawałem wapno na zamarźniętą ziemię lub jesienią. Staram się dać najwcześniej jak to możliwe. Jeśli nie możesz, a pH tragedia to i na wiosnę daj zawsze lepsze rozwiązanie niż nic nie dać.

@Bartek933 lenistwo w sensie że więcej obowiązków. Łatwiej jest siać w koło to samo i to siewem wiosennym, niż np. właściwy płodozmian. Zboże, później szybko orka i siew rzepaku, po żniwach rzepaku szybko podorywka itd. itd.

Więc albo ktoś nie ma na to czasu albo nie robi tego z lenistwa, no chyba że jeszcze jakiś inny powód, ma dobre ziemie i nie widzi potrzeby wprowadzać płodozmian.

Na piaskach 5 6 klasa sieję tylko kukurydzę bo nic innego nie da sensownego plonu. Co 3/4 lata łubin i znowu kukurydza. Aktualnie nic innego nie ma sensu. Myślałem jeszcze o życie mieszańcowym, ale specjaliści ze smolic bardzo odradzali bo to jednak wody braknie na sensowny plon. 

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano
3 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

Na piaskach 5 6 klasa sieję tylko kukurydzę bo nic innego nie da sensownego plonu. Co 3/4 lata łubin i znowu kukurydza. Aktualnie nic innego nie ma sensu. Myślałem jeszcze o życie mieszańcowym, ale specjaliści ze smolic bardzo odradzali bo to jednak wody braknie na sensowny plon. 

Jak suchy rok to i kukurydza na ziarno nic nie wyda na takiej kl.. Jedynie trochę zieleniny może nakosisz, ale nie wszyscy mają ogony i im nie potrzebna kiszonka.

Opublikowano

Tylko na ziarno sieję, na takim piasku nie daje się nawozu na 10 ton tylko na tyle ile można uzyskać czyli jakieś 6 8 ton i tak mi średnio wychodzi. Po 200kg mocznika i polifoski 8 tyle wystarcza. Jak taki równy kawałek 6kl to nawet nie tyle i ziarno najlep[iej swoje i wszystko ponad 3 tony to zysk. bywało tak że te 3 tony to cały plon na 6 klasie. la jasności większość sieję f1.

Opublikowano
5 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Żyto mieszancowe na takich piachach szkoda siać 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, RafaKdziela napisał:

Kukurydzę siejesz swoje nasiona ?

Przecież napisałem że tylko na kawałkach gdzie jest czysta 6 klasa, tam kwalifikat za 450 zł podniósł by koszty bezpośrednie o 80 procent i pewni by się nie zwrócił w wieloleciu.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano

Tak 6 kl to porażka całkowita, szczerze mówiąc nie warto tam nic siać.

Ale jak suszysz to ziarno do ziewu?

Opublikowano

Chyba standardowo, zbieram kilka worków kolb przed koszeniem f1, rozsypuję w suchym miejscu, a wiosną łuskam, robię próbę kiełkowania i w pole. Z tego co zauważyłem to wigor siewek jest słabszy w chłodne lata, ale na piasku ciepło to rośnie. W tym roku nie siałem na tych piaskach kuku ale dwa lata temu przy ziarnie f2 nawożeniu 200 kg mocznika i 150 poli 8 miałem na 6 klasie 6 ton z ha tak że jestem zadowolony bo kolo 1 tys z ha zostało. Jak trafi się bardzo suchy rok to chociaż mało wtopię. 

Opublikowano

A widzisz i tu pies pogrzebany. Ja już wykoszone ziarno rozsypałem cienko na strychu i mieszałem przez zimę co jakiś czas, ale wraz mi spleśniało.

No racja, w kolbie nie powinno pleśnieć.