Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, RafaKdziela napisał:

Nie koniecznie .Chyba masz małe doświadczenie z uprawą kukurydzy .

kiedy buduje kolbe miedzy 4 a 6 liściem a potem to se możesz sypać,

Przed chwilą, sumek666 napisał:

Ja Cię nie obraziłem. To po pierwsze. A kiedy stosujesz opryski na chwasty? Zaraz po siewie tak? Czy siejecie w deszczu? 

różnie wszcześniej dawałem adengo przed wschodowo,mając na myśli ekstrymalne warunki nie chodziło mi o deszcz tylko o stan niektórych pol na których rosło badydle i było  siane w to i dlatego jest pryskane tym razem po wschodowo,bo 

chodzi mi tylko o to czy mi azot nie osłabi działania środka,bo gdzieś słyszałem błędne może twierdzeie że azot wzmacnia działeńe ale tego nie wiem na sto to sie pytam

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, WschodPolskiPany napisał:

kiedy buduje kolbe miedzy 4 a 6 liściem a potem to se możesz sypać,

Ja to piszę z praktyki .Zobacz sobie moje kukurydze w galerii.To ,że ktoś se tam pisze ,czy coś mówi nie musi być prawdą .Wiadomo,że startową dawkę sypiesz przed siewem ,oraz obornik jeżeli ktoś ma .

Nie wiem ,jak u Ciebie kolego ,lecz moja gleba jakieś tam składniki ma w zapasie ,oraz próchnicy"węgla" zawartość jest coraz większa .Stosuję spore nawożenie obornikiem emowym .

Edytowane przez RafaKdziela
uzupełnienie danych
Opublikowano

Ogolnie od 6 czy 8 jest najwieksze pobranie azotu przez qq juz nie pamietam. Na start dajesz azotu nie za duzo i jej wystarczy. Duzo ludzi daje cala dawke w postaci mocznika przed siewem a  niektorzy dziela i ja dawalem tak i tak i szczerze mowiac raz zrobie pol pola tak pol tak bo roznicy nie widzialem. W tym roku dalem yara mila corn 300kg w podsiewacz i qq piekna . Sasiad dawal sol i mocznik w glebe i fosfor w podsiewacz i qq tragiczna . W zeszlym roku tak dawalem i byla piekna . Takze nie ma reguly. Ogolnie jak daje azot poglownie staram sie dawac jak najpozniej.

Opublikowano

Po raz to kukurydza buduje Kolbe od 6 liścia  nie od 4,dlatego azot powinien być podany do 6 do 9 liścia cały bo później już nie ma żadnego wpływu na plon a ewentualnie na to że rośliny będą dłużej zielone. Co do tego kiedy dać pogłównie jeśli chodzi o Mocznik to powinien być podany przed 7 liściem ponieważ wtedy w kukurydzy tworzy się taki lej który zbiera wodę z rosy czy opadów no i jeśli tam wpadnie granula mogą wystąpić spore poparzenia. Jeśli chodzi o to czy dawać w jednej czy w dawkach dzielonych zasada jest prosta na glebach zwięzłych można stosować jedną dawkę azotu a na glebach lekkich lepiej jest dać azot w dwóch dawkach z prostej przyczyny kuku intensywnie zaczyna pobierać  azot od 6 liścia a to jest od 5-9 tygodni od siewu i gdy nawet zostanie rozsiany azot zaraz przed siewem to może być tak że ten azot w lekkiej glebie na tyle się przemiesci w profilu glebowym że nie będzie już dostępny dla korzeni kukurydzy 

Opublikowano

Pytam bo obserwuję wschody u sąsiadów i co u niektórych widzę ,że od razu przy wschodach jest niemalże czarna , więc muszą coś stosować doglebowo tylko nie wiem co. U mnie też była dosyć ciemna ,ale nie aż tak .

Opublikowano

Panowie, u mnie z kukurydza jest ten sam problem co wspomniany kilka stron wczesniej, mianowicie kukurydza jest rożnej wielkości. Przez dwa, trzy metry słabiutka a później przez metr taka jak powinna być. Co ciekawe takie zjawisko występuje  tylko na lepszej ziemi (3klasa) a na tym samym polu tylko ze a gorce gdzie jest piach jest ładna i równo. O co możecie chodzić ? Dodam ze orka wykonana na wiosnę. 

Opublikowano
15 godzin temu, WschodPolskiPany napisał:

założyłem sobie w tej fazie dać i koniec tematu,a że pobierać zaczyna w 6 liściu ok tylko musi mieć już dostepny na full azot,także opuzienie i danie dla własnej świadomości że sie dało to wyrzucona kasa w błoto

Jak plon zbierasz kukurydzy ?

Opublikowano

W tym roku na glinie ,gdzie było orane na raz kukurydza jest kiepska .Było zbyt mokro przy orce i ja myślę ,że wiele osób tzw zabetonowało kukurydzę .U mnie na glinie też jest problem ze wschodami .Pozostała część pola z kukurydzą bardzo dobrze .Na piachu super po orce wiosennej .

Opublikowano

Prosta rada trzeba myślec jak się sieje nawozi itd. W tym roku qq powinna być zasiana 19,20 kwietnia i by była piękna a jak ktoś się trzyma sztywno terminów i uważa że tylko maj na qq to ma taka jak na zdjęciach.

Opublikowano

Jak dobrze pamiętam 18maja siana. Na piachu, na 4kl dwa dni później wzeszła i jest deczko mniejsza, ale wigoru nie brakuje dostanie tylko mikro, siarczan i mocznik dolistne pod koniec tyg. Przed 10 siana już jest piękna, ale 10 dni różnicy to przepaść

IMG_20180605_203058.jpg

IMG_20180605_203048.jpg

IMG_20180605_203028.jpg

Opublikowano

Czy kukurydza objecha znaczy się opielona opielaczem w międzyrzędziach szybciej rośnie? (jednak rozkruszy powstalą skorupe,zmniejszy parowanie i zwiększy dostępność tlenu dla kukurydzy).Praktykowal ktoś coś takiego? czy zwiększa to plon?