Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez różnicy. KORN kali ma dodatkowo Mg i Na i siarkę. Chociaż sól potasowa też zapewne zawiera Na.

Opublikowano

witam miałem siać buraki ale planuje kukurydze nie siałem wcześniej przedplon przenica ozima jesieną  wapnowanie  sól potasowa 250 superfosfat 150 była zasiana co dac jeszcze i ile

Opublikowano

Nie zaglądałem tu kilka MIESIĘCY a Wy dalej wałkujecie te same tematy. To jak telenowela. Kilka razy pisaliśmy jakie potrzeby pokarmowe ma kukurydza na wytworzenie tony ziarna czy 10 T zielonki, ale prościej znów zapytać.

Opublikowano

Nie zaglądałem tu kilka MIESIĘCY a Wy dalej wałkujecie te same tematy. To jak telenowela. Kilka razy pisaliśmy jakie potrzeby pokarmowe ma kukurydza na wytworzenie tony ziarna czy 10 T zielonki, ale prościej znów zapytać.

szybciej i wygodniej jest zapytać..............

Opublikowano

Chce zwiększyć qq 1.5ha zwapnowane po qq zaorane głęboko czy uda się teraz obornik przepalony 30-40t pod talerzowke? Siewnik talerzowy, ale nie wiem jak mi się uda to wymieszać... próbował ktoś tak? Orka nie wchodzi w grę qq koszona na 30cm teraz to wywalić to nie da rady uprawic i zasiać

Opublikowano

Ja 2 lata z rzędu talerzowałem, ale obornik bez słomy. Jak jes sporo słomy to trudno będzie wszystko przykryć. Na jesień zaorałem i w tym roki znów talerzówka.

Opublikowano

Obornik mam na pryzmach na polu w grudniu i w lutym wozony, do końca kwietnia będzie ciasto. Ok a jak zgrać uprawki? Jak tylko trochę obeschnie brona, 3tyg przed siewem sól, a obornik fosfor i azot razem? przed obornikiem puścić agregat? Bo samą talerzowka na te 10cm nie zrobię raczej

Opublikowano

Ja już nieraz wysiewałem wszystko dzień przed siewem i problemów nie było. Ja skręcałem talerzówkę na max i robota szła. Szkoda, że wałka nie ma doprawiającego. Nawozy mocznik, sól i superfosfat sypałem na obornik i talerzowanie. Jednego razu wyrzuciłem obornik i talerzówka. Nie pamiętam czy to bronowałem. Przed samym siewem wysiałem wszystkie nawozy i włóką zaciągnąłem. Problemów z brakiem fosforu nigdy nie miałem. Kukurydza wybacza takie błędy jak kolejność wysiewu nawozów.

Opublikowano

Obornik mam na pryzmach na polu w grudniu i w lutym wozony, do końca kwietnia będzie ciasto. Ok a jak zgrać uprawki? Jak tylko trochę obeschnie brona, 3tyg przed siewem sól, a obornik fosfor i azot razem? przed obornikiem puścić agregat? Bo samą talerzowka na te 10cm nie zrobię raczej

Ja wczesną wiosną jak da się wjechać to stosuję obornik na to gruber przed siewem gnojówka i agregat przedsiewny i siew siewnikiem talerzowym fajna sprawa nie ma orania ;)

Opublikowano

Witam.Co myslicie o moim planie nawozenia qq. Przedplon 2016r kukurydza gleba V klasa areal 3ha. Po zbiorze chce zasiac pszenice ozima.

Przedsiewnie

330L/ha RSM 32 - 140kg N

Sol potasowa 60% 250kg -150kg K

W podsiewacz

Polidap NP (S) 18-46(5) 

200kg/ha 36kg N 92 kg P

Łacznie 176 kg N 150 kg K 92 kg P 10 kg S

Po wschodach planuje dac 2 razy dokarmianie doliste w postaci:

- Siarczanu Magnezu 5 kg/ha bedzie ok?

- RSM 10L/ha nie przypali?

- mikroelementy

Z uwagi na to ze chce posiac nastepnie pszenice to dawac po wschodowo jeszcze N? Nie za dlugo bedzie trzymac zielen i wilgotnosc?

Jak pogoda pozwoli to planuje w sobote 04.03 wysiac sol potasowa i przejechac pole kultywatorem z wloka. Na 2 dzialkach mam perz do zwalczenie glifosatem i chce szybko ziemie ruszyc.

Opublikowano

Kolego lesiu 19911 ja podobnie robiłem jak ty tylko zamiast rsm to mocznik 200kg na 1ha. A po wschodach rożne odzywki takie jak np. dr green i mocznik rozpuszczony 2 lub 3 razy pryskałem.

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych kolegów.W tym roku pierwszy raz chce posiać kukurydze na ziarno i tu proszę o pomoc w nawożeniu.Jesienią był dawany obornik kurzy (nie pomiot) w dawce 30 t/h. Klasa ziemi 5 lekka , ph 4,5-6 przedplon pszenżyto fredro ok 2,5t oddał ale bylo strasznie sucho (mazowieckie).I tu moje pytanie jakie nawożenie zastosować pod korzeń i ewentualnie później jakie odżywianie dolistne??? prosze o pomoc bo w temacie qq jestem zielony.

Edytowane przez MarcinOstrzycki
Opublikowano

Przeczytaj sobie ze 20 stron i wszystko będziesz wiedział. Po co 200 razy wypisywać to samo?

Opublikowano

Co myslicie zeby czesc saletry dac w dniu siewu i wymieszac z gleba a reszte po ok 2-3 tygodniach jak zacznie wychodzic kuku na wierzch?  To byloby cale nawozenie azotem.