Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no ja zauwazyłem że to na 3ha tylko to tak cy siak są dawki że głowa boli do tego bilnasu brak więc.... radze uprawe pola zostawić specjalistom a nie brać się za to samodzielnie

Opublikowano

z tym obornikiem to ostroznie , tu nie chodzi o sam "gnój" tylko o to co z niego w ziemi zostaje - próchnica , ale nie tylko obornik musi być , słoma odpowiednio zagospodarowana ze zboża rzepaku czy kukurydzy też jest ok , pozatym dobry odornik to dosłownie "masło" bo inaczej to tylko słowa wymieszana z odchodami

ja daje 80t na ha co roku i kukurydza rosnie super a szczegolnie kiedy brakuje opadow lub jest zimno widac co znaczy solidnie pognojone pole dorzucam do tego po 300kg polifoskej 6 i ok 250 mocznika no i oczywiscie uregulowany odczyn rozsadne koszty i plon na wysokim poziomnie

Opublikowano

witam mam stanowisko po kukurydzy , na  czesci zastosowalem gnojowice 50 metrow a na drugiej polowie obornik 50 ton . W podsiewacz dam 200 kg polidapu . Moje pytanie czy RSM moge wylać po siewie ze wzgledu na łatwiejsza aplikacje ???

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak to jest ważone , podejrzewam że na oko : 20 rozrzutników czterotonowych  , 10 rozrzutników  ośmiotonowych , 5 rozrzutników szesnastotonowych itd.  hehe 
a ciekawe czy ktoś ważył ile wchodzi faktycznie odpowiednio na   4 ; 5 ; 6 ....itd rozrzutnik 

Edytowane przez Nightdevil
Opublikowano

Wkońcu deszcze przestały lać i udało mi się przygotować stanowisko, planowany siew na sobotę. Poszło 400 kg polifoski Tytan, 200 kg soli i 350-370 litrów RSM 28 na ha. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Stanowisko po pszenicy ozimej, słoma zaorana.

Opublikowano

obornik mozna policzyc na metry szesciennie, gdzies bylo podane ile wazy metr szescienny. Na rozrzutniki bym nie mierzyl, bo jest podawana przez producenta max dopuszczalna ladownosc, ale to nie oznacza ze pojemnosc rozrzutnika pozwoli zmiescic taka mase. Ja woze rozrzutnikiem o ladownosci 3.5 tony i licze srednio 2 tony towaru na jednym, na kukurydze daje 30 na ha, wiec wychodzi ok 60 ton, wcale nie jest to jakas kosmiczna dawka raczej norma w wiekszosci gospodarstw.

Opublikowano

U mnie na 23ha ornego idze obornik z 1200bel slomy o wadze 200kg sztuka obora na gleboka sciolke od 110sztuk bydla i jakos nie narzekam na plony

Opublikowano

Ciekawe jak to jest ważone , podejrzewam że na oko : 20 rozrzutników czterotonowych  , 10 rozrzutników  ośmiotonowych , 5 rozrzutników szesnastotonowych itd.  hehe 

a ciekawe czy ktoś ważył ile wchodzi faktycznie odpowiednio na   4 ; 5 ; 6 ....itd rozrzutnik 

metr szescienny obornika wazy ok 800kg woze rozrzutnikiem joskin 13v 8-9 bryczek na ha juz nie licze tego co jest ponad burty

Opublikowano

800 kg na pewno nie waży taki świeży obornik z głębokiej ściółki. Taki ubity w boksie u byków może tyle ważyć, ale na rozrzutniku wrzucany "kęsami"nie będzie miał tyle.

Opublikowano

ważyłem rozrzutnik z czarnej białostockiej 3,5t to takiego dobrze przerobionego obornika było 3,2t!

Ja kukurydze sieję po życie na kiszonkę i jesienią idzie pod nie ok 20-25 rozrzutników/ha i wiosną z 15 szt/ha i powiem szzcerze odkąd stosuje takie nawożenie obornikiem kukurydzę mam super

Opublikowano

Tak czarna białostocka ma ok 3,7 m 3. Wymiary 3,6x1,9x0,5. Ile nad burtami naładowane?

Opublikowano

Tak jak pisał Thomas. Żeby mowić ze poszło 30,40,50 czy 100 ton to trzeba to wazyc a nie na ,,oko", zupełnie jak mój kuzyn ma pszenzyta 9ton/ha a ja pytam skąd to wie a on ze po ilości przyczep. Na jednym rozrzutnikiu może być 8 ton a na tym samym ale inny obornik 10 lub 6 ton. Ładowałem obornik z pryzmy krokodylem 2m jd 100 konny i bez problemu pełen ze sie obsypywal dźwigał, 4 wchodziły na rozrzutnik metalach 6 tonowy i był full, ale wybierałem z boksu gdzie chodzą byki to juz takiego pełnego nie dZwigal bo nie dawało rady, mokry ciężki i taki zdeptany. Wiec koledzy zacznijcie ważyć a pózniej mówcie o ilości obornika na ha bo tak to każdy może pier..... Ile to ńie wywiózł ale zależy czy słomy czy masła.

Opublikowano

Tak jak pisał Thomas. Żeby mowić ze poszło 30,40,50 czy 100 ton to trzeba to wazyc a nie na ,,oko", zupełnie jak mój kuzyn ma pszenzyta 9ton/ha a ja pytam skąd to wie a on ze po ilości przyczep. Na jednym rozrzutnikiu może być 8 ton a na tym samym ale inny obornik 10 lub 6 ton. Ładowałem obornik z pryzmy krokodylem 2m jd 100 konny i bez problemu pełen ze sie obsypywal dźwigał, 4 wchodziły na rozrzutnik metalach 6 tonowy i był full, ale wybierałem z boksu gdzie chodzą byki to juz takiego pełnego nie dZwigal bo nie dawało rady, mokry ciężki i taki zdeptany. Wiec koledzy zacznijcie ważyć a pózniej mówcie o ilości obornika na ha bo tak to każdy może pier..... Ile to ńie wywiózł ale zależy czy słomy czy masła.

to bys musial kazdy rozrzutnik wazyc na jeden mniej wlozysz na drugi wiecej wiadomo ze kazdy pisze przyblizona wartosc to nie nawoz ze wysiewasz co do kg tutaj 5 ton na ha w ta lub w tamta nie robi roznicy

Opublikowano

Zgadza sie kolego ze musiałbyś ważyć, tylko drażni mnie takie strzelanie w ciemno i prześciganie sie kto ile wywiózł, jeden 30 kolejny 50 a następny 80. Metr sześcienny obornika wazy chyba od 600 do 1000 kg wiec to jest wróżenie z fusów jak sie nie wazy. A swoją droga ciekaw jestem jak wyglada pole gdy ktoś wywozi 80 ton słomianego obornika.

Opublikowano

Jakoś w zeszłym roku dawka ok 50 nie nie spaliła ququ wrecz wyrosla perfekcyjnie. Ja co dwa max 3 lata nawoze pola obornikiem w takiej dawce i pola zaczynaja dawac plon....a zaczynaja bo gospodarze od niedawna...

Opublikowano (edytowane)

A czy to takie nawożenie ? NO ja no mam obornika od 90 sztuk z ściułki mało gruntów wiec wale wszędzie ile mam do oporu. A czy stosuje ktoś z was np saletre przed siewem wymieszaną w glebę ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Panowie może przerwe trochę temat obornika i zapytam jakie nawożenie mam zastosować pod kukurydzę. Mianowicie stanowiska wszyskie są po rzepaku ktory zlikwidowałem bo wymarzł pod rzepak było dawane na hektar 50000 litrów gnojowicy i 250 kg amofoski na hektar. Teraz na wiosne znowu była dawana gnojowica w takiej samej ilości no i talerzowanie tego co tam z rzepaku zostało. I tu moje pytanie jaki nawoz warto dac w dozownik do siewnika? Ogolnie to pojdzie 150 kg mocznika i 250 kg amofoski corn tylko nie wiem wlasnie ktory nawoz dac w dozownik a ktory rozsiac po polu. prosze o pomoc.