Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja miałem w zeszłym roku, bo cena za Polidap była absurdalna. Dałem tylko 90 kg/ha w podsiewacz. W tym roku zrobię tak samo, ale dawkę zwiększę. Yara jest droga, ale lepsza od polifosek. To nawóz stworzony specjalnie do kukurydzy i zawiera niezbedne makro i mikro pierwiastki. Potas jest w formie tlenkowej. Pod koniec jak było wiadomo, że zostanie nawozu w podsiewaczu to dawka była znacznie zwiększona i różnica była spora.

Opublikowano (edytowane)

Dużo tego nawozu sypałeś rzutowo ? ,i jak oceniasz ten nawóz w stosunku do soli,polidapu i mocznika ?. Jak na tą cenę makro wychodzą drogo.

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Dałem tylko w podsiewacz na próbę pierwszy raz. Trudno porównywać nawóz wieloskładnikowy z solą, mocznikiem czy polidapem. Dla mnie za drogo nawóz by siać rzutowo. Jest droższy, bo może formy npk są łatwiej przyswajalne. Nie wiem. Zobaczę jeszcze, bo może mix się zrobi yara+polidap 50/50.

Opublikowano

w podsiewacz (kilka lat temu) tez dawałem mocznik 150 kg na ha i nic sie nie działo,ale już nie stosuje. Pola powłókowane sól k(200kg ha) rozsiana,mocznik dam przed siewem 350 kg a polidap w rzadki (150kg).Czym lepiej to wymieszać ciezka brona z wałkami czy agregat na wysokich łapkach?

Opublikowano

Panowie czy rozlać teraz gnojówkę przed włókowaniem czy lać przed uprawom przed sianiem kuku?

Też mnie to pytanie często nurtuje , ja kukurydzę uprawiam bez orkowo w tamtym roku stosowałem wczesną wiosną obarnik na to gruber i przed siewem gnojówka wymieszana agergatem przedsiewnym , w tym roku rżysko na jesieni spaliłem glifosatem i tak było zostawione do wiosny i w tamtym tygodniu rozlałem na to gnojówkę i wymieszałem ją gruberem i teraz przed siewem pójdzie brona żęby wyrównać i zniszczyć ewentualne chwasty

Opublikowano

Ja miałem w zeszłym roku, bo cena za Polidap była absurdalna. Dałem tylko 90 kg/ha w podsiewacz. W tym roku zrobię tak samo, ale dawkę zwiększę. Yara jest droga, ale lepsza od polifosek. To nawóz stworzony specjalnie do kukurydzy i zawiera niezbedne makro i mikro pierwiastki. Potas jest w formie tlenkowej. Pod koniec jak było wiadomo, że zostanie nawozu w podsiewaczu to dawka była znacznie zwiększona i różnica była spora.

O ktorym nawoozie z yary piszesz

Opublikowano

Yara Mila Corn. To nawóz przedsiewny, ale producent dopuszcza stosowanie w podsiewaczu. Chyba lepszy od Lubofos Corn.

Opublikowano

W tym roku planuję dać 250 soli 200 kg mocznika, i wypróbuje zrobić mieszankę 50/50 polidap i yara mila corn, tak jak kolega Thomas napisał, do tego na jesień pełna dawka obornika.

Opublikowano

Witam.

Tak przez przypadek znalazłem stronkę. Artykuł z 11.03. Co z cenami. Już kiedyś można było kupić w Niemczech nasze nawozy taniej, teraz może wybierzemy się na zakupy na Ukrainę.

Kto jeździ po kieszeni polskiego rolnika !!!!!!

Liczę cenę saletry z Puław dostarczonej do granicy

190$ x 3,7838 = 719 zł   (średni kurs $ z 21.03.)

6300 hr x 0,1422 = 845 zł ( średni kurs hrywny z 21.03). To cena 845 po której odbiorca wysieje polską saletrę.

Był kiedyś śp. Gość co nie bał się wysypywać zboża z wagonów na granicy.

Może ktoś oprzytomnieje i jakieś służby zobaczą o co w tym temacie chodzi i czy wart abyśmy my w Polsce byli na każdym kroku DYMANI,

a tak ma być różowo.

CZYTAJCIE PONIŻEJ BO MOŻE ZABLOKUJE KTOŚ UCZCIWY.

http://latifundist.com/novosti/30566-v-ukrainu-zavezut-pervuyu-partiyu-polskoj-selitry

Opublikowano

A co z resztą nawozów? Kiedy wysiejesz i co planujesz? Ja wielokrotnie wysiewałem nawozy dzień przed siewem i problemów nie miałem.

Opublikowano

Panowie a co myślicie żeby sól rozsiać po świętach na żyto, które ma być zcięte i po nim posiana kukurydza??

Ja planuje ściąć żyto, potem sypnąć sól, orka, uprawa i sianie qq :P Pierwszy raz będę tak robił w mojej krótkiej karierze rolnika. 

Opublikowano

Nawozić obornikiem pod qq na wiosne to kiepski pomysł zwłaszcza tam gdzie jest sucho , lepiej sobie odpuscic i zrobić to pod orke zimową , dużo lepsze efekty ,ktoś tu napisał ze daje 300 kg soli , nie wiem po co

U mnie pojdzie 300 kg polifoski w siewnik i 100kg soli w ziemie , plus saletrzak około 200 kg

Opublikowano (edytowane)

no pewno tak w któreś książce pisze z tym obornikiem, ale to teoria.... bo niby co.. zimowy obornik mam trzymać do jesieni? Wywieźćna pryzme żeby wietrzał pół roku?  Czy może pod zboże go wrzucić? Owszem wiosenne stosowanie jest gorsze ale zaoram płycej i qq musi rosnąć. Po świętach trzeba wozic

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Ja przywiozłem 50ton na ha na orke zimową i teraz to przykryje razem z solą na 6-8cm talwrzowka- uważacie że to duży błąd? Wszystkie działki do 500m od rzeki więc wody tam rzadko brakuje no chyba że będzie powtórka z zeszłego roku...

Opublikowano

200 kg korn kali już wysiane i pobronowane . Jutro jeszcze mam obornik wozić na inną działkę . Mam jeszcze żyto do skoszenia i później kukurydza na to chociaż to w tamtym roku była z tym porażka bo ziemia była zaorana 17 maja i brak deszczu swoje zrobiło . Koszone było w sierpniu aby do końca nie uschło

Opublikowano

A co z resztą nawozów? Kiedy wysiejesz i co planujesz? Ja wielokrotnie wysiewałem nawozy dzień przed siewem i problemów nie miałem.

planuje jeszcze rzutowo mocznik a polidap w podsiewacz, ale tak dziś z ojcem dyskutowaliśmy i chyba po ścięciu na "ściernisko" pójdzie najpierw nawóz tj mocznik i sól, a potem obornik tego samego dnia orka następnego uprawa i siew

Wczoraj na jednym kawałku(po kukurydzy)wywiozłem obornik, orka-dość głęboka, dziś to przeleciałem agregatem i czekam do ok 20 kwietnia wtedy wysieję sól i mocznik

Opublikowano

moj rzepak nie przetrwał zimy i wymyśliłem sobie ze przesieje go qq pzedplonem był łubin na ziarno po zniwach poszło po 150 kg soli i Polidapu rzepak nie był pryskany herbicydem jakie nawozenie zastosować pod qq w jakiej kolejności teraz sól i gruber płytko puzniej N i uprawowy o polidap w siewnik

Opublikowano

Kiedy siejecie nawozy pod kukurydzę? Ja zawsze 1-3 dni polifoska i mocznik a polidap w podsiewacz

Opublikowano

Wysiew nawozów, obornik i orka to chyba najrozsądniejsza opcja. Ja też mam żyto posiane, ale nie wiem czy skoszę na kiszonkę i pójdą nawozy, obornik i talerzówka.

planuje jeszcze rzutowo mocznik a polidap w podsiewacz, ale tak dziś z ojcem dyskutowaliśmy i chyba po ścięciu na "ściernisko" pójdzie najpierw nawóz tj mocznik i sól, a potem obornik tego samego dnia orka następnego uprawa i siew
Wczoraj na jednym kawałku(po kukurydzy)wywiozłem obornik, orka-dość głęboka, dziś to przeleciałem agregatem i czekam do ok 20 kwietnia wtedy wysieję sól i mocznik