Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na dzierżawie pierwszy rok zasiałem kukurydzę wcześniej nic tam nie rosło. W jednym miejscu ma 150cm w innym 50 to są zdjęcia tej małej(trzy zdjęcia jednego liścia). Czego jej brakuje?

To niedobór cynku. Tak jak pisali wcześniej koledzy przy niedoborze magnezu jest widoczny "sznur pereł", a siarka powoduje że nie tylko nerwy ale i całe liście są jaśniejsze. Ten niedobór już ograniczył wzrost, przy dłuższym niedoborze będzie miało wpływ na wypełnienie kolby.

Opublikowano

Sieje sie chyba qq dla ziarna a nie dla słomy po co ci taka 3 metrowa skoro bedzie miała mało ziarna.No chyba ze na kiszonke ale nie wiem czy juz urośnie moze troche.

Sieje na kiszonke. Wiadomo że kolba ważniejsza ale pytam z ciekawości :D
Opublikowano

a kto powiedział ze wysoka kukurydza wyklucza dobra kolbe? najlepiej jak jest wysoka i ma dobra kolbe a to się czasto zdaza. lodyga i liscie tez się licza, zwłaszcza w gospodarstwach gdzie brakuje objetosciowki, 

Opublikowano

Nikt nie powiedział że wysoka qq wyklucza dobrą kolbę. Bardziej chodziło pewnie o to że kolba będzie taka sama w tej co ma 2,5 m i taka sama w tej co ma 3,5 m, lecz jej procentowy udział w ogólnej masie będzie lepszy w tej co ma 2,5 m.

Opublikowano

zazwyczaj im masywniejsza roslina tym wieksza kolba, wiadomo ze 3 metrowa kukuirydza da lepsza kolbe niż ta 1.5m, a ze udział zierna będzie nizszy, to zawsze można sobie dokupić ziarna kukurydzy i po problemie, można posypywać krowom o większym zapotrzebowaniu na energie. także jak by nie było, większość wybrala by ta 3.5 m kukurydze pomimo ze kolba by była jak u tej 2.5 m

Opublikowano

To niedobór cynku. Tak jak pisali wcześniej koledzy przy niedoborze magnezu jest widoczny "sznur pereł", a siarka powoduje że nie tylko nerwy ale i całe liście są jaśniejsze. Ten niedobór już ograniczył wzrost, przy dłuższym niedoborze będzie miało wpływ na wypełnienie kolby.

Można jeszcze coś zrobić?

Opublikowano

Można jeszcze coś zrobić?

Niestety jest już za późno. Cynk powinien być podany od 2 do max 4-5 liścia. Poza tym pewnie teraz byłby problem z wjazdem w tak wysoką kukurydzę. Prawdopodobnie ten niedobór co miał ograniczyć to już ograniczył. Wcześniej jakieś odżywki stosowałeś?

Opublikowano

mocznik siarczan i fosfor i bor, później siarczan i mocznik i chelat cynku 0.75kg/ha+tytan Miejscami jest do pasa więc nie będzie problemu z wjechaniem. ZAMówiłem już chelat cynku 5kg czy zostawić na "za rok" czy teraz?

Opublikowano

na jednej działce mam obsadę około 97 000 szt/ha będzie z tego plon ziarna? ,miała być na kiszonkę ale pasuje omłócić na ziarno kukurydza jest w bardzo dobrej kondycji zaczęła już kwitnąć ,martwi mnie jedno ze wypuszcza 2-3 kolby  

Opublikowano

Stres związany z suszą więc widok 2-3 kolb w tym roku nikogo nie powinien dziwić.

mocznik siarczan i fosfor i bor, później siarczan i mocznik i chelat cynku 0.75kg/ha+tytan Miejscami jest do pasa więc nie będzie problemu z wjechaniem. ZAMówiłem już chelat cynku 5kg czy zostawić na "za rok" czy teraz?

Chyba bym dał wszystko razem. Ewentualnie nigdy nie wiadomo jak się to wymiesza.

Opublikowano

Mam zamiar jeszcze prysnąć kukurydzę dolistnie siana dolistnie. Nie widac jakiś niedoborów ale zostalo mi troche odzywki a gleba slaba. Czy lepiej prysnąć kilka godzin przed spodziewanym deszczem czy dzień po deszczu.

Opublikowano

Mam zamiar jeszcze prysnąć kukurydzę dolistnie siana dolistnie. Nie widac jakiś niedoborów ale zostalo mi troche odzywki a gleba slaba. Czy lepiej prysnąć kilka godzin przed spodziewanym deszczem czy dzień po deszczu.

dzien po deszczu ,ale jak ty chcesz wjechac jak kuku ma juz ponad 3 m 

Opublikowano

3 metry kuku jeszcze nie widzalem a duzo jezdze-gratulacje.moja ma 1.5 moze wiecej i jest jedna z lepszych jakie widzalem.uzywal ktos z was ASAHI  w kukurydzy?

Opublikowano

u mnie 2.3 ale i niższa taka 1.5 się trafia. Kolby to dużo będzie po dwie sztuki, u mnie chociaż równo dojżewa bo u sąsiada to kwałek jest co kwitnie dalej jeszcze wiechy nie puściła i tak na zmianę. ja mam ricardinio to wieche wypuszcza dopiero

Opublikowano

dlaczego w tym roku licha kukurydze mam tzn podlug sasiadow jeden sasiad nigdy nawozow nie dawal i nie sial kukurydzy tylko zboze cienkie mial a w tym roku dal po 1 tonie nawozow na ha i kukurydze ma jak niewiem a wapna wcale na gleby nie dawal przez jakeis 10 lat natomiast u nas pod kukurydze dalismy po 300 kg wapniaku kornickiego oczywiscie gelba normalnie anwozona  zawsze byla i pozniej pod korzen poszlo po 300 kg polifoski 6 i ponad 300 kg saletrzaku i kukurydza niespecjalna czyzby na drugi rok lepiej dac by bylo np fosforan amonu 200 kg i soli potasowej ile dac do etgo ? i jeszcze saletrzak z 400 kg na ha i by bylo lepiej czy w czym wina lezy ?

Opublikowano

Pierwszy rok to będzie miał. Zobaczysz, że w następnym taka nie będzie. Sąsiad w tym roku pierwszy raz posiał kukurydzę i ładna jak na nawożenie jakie dał. Posiał na pastwisku na niskim miejscu i to go ratuje, bo mimo wszechobecnej suszy nie zwinęła się. W sąsiedniej wiosce jeden też wydzierżawił pole od znajomego i posiał kukurydzę. Pierwszy raz była ładna. W tym roku też nieźle się brała z początku i stanęła i miejscami nie jest lepsza od mojej rosnącej kilkanaście lat na jednej działce, mimo, ze jego rośni na lepszej działce. Przed kukurydzą było tylko żyto i jęczmień jary na zmianę. U mnie w tym roku mimo większego nawożenia nie da się uratować kukurydzy. Choćby ją smarował to bez wody nic z tego nie wykorzysta.