Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cena na dzisiaj kontrakt rzepak żniwa 2015 1310 zł + VAT odbiór z podwórka pomorze środkowe, lepiej chyba nie będzie ja podpisuje kontrakt na połowę zbiorów czarnych nasion.

Co do kontraktów nie są może idealne ale pozwala choć trochę się zabezpieczyć z ceną w żniwa.

Zawsze ciężko sprzedać po dobrej cenie, w żniwa zawsze cena niska, przechować też nie zawsze się opłaci no i trzeba mieć gdzie trzymać, kontrakty? też ciężko przewidzieć ile się zbierze zboża i jakiej jakości. Każdy będzie miał inne rozwiązanie dobre dla siebie, nie każdy ma gdzie przechować, nie każdy może sobie pozwolić aby zamrozić pieniądze w magazynie w zbożu.

Co do przewidywań słyszałem że w tegoroczne żniwa rzepak ma być tani nawet i poniżej 1000 zł/t a ze zbożem nie wiadomo, owszem są niby duże zapasy z zeszłego roku ale zbiory mimo wielkich przewidywań ostatnio korygują w dół.

Opublikowano

U mnie stoi jeszcze 30 T pszenicy paszowej. Obdzwoniłem kilka firm co auta podstawiają i dają max 540 netto a zdziwiłem się, bo poblisku skup dajej trzyma cenę 600 brutto i chyba tam w końcu sam zawiozę. 

Opublikowano

Nie ma co oczekiwacz w najbliższym czasie cudów bo wszyscy graja żeby wyrwać jak to mówi się za krzywy ... żniwa też coraz bliżej to i ciśnienie mniejsze,  dużo ludzi podpisało kontrakty i zje.ali rynek tym samym sobie i zarówno drugim  bo firmy mają już towar pewny to nie muszą o nic się martwić

Opublikowano

statki pszenicę biora cały czas to i na rynku się zluźni i miejmy nadzieje że gorszy od tego nie będzie. Ten rok marny,nie opłacało się trzymać, ale to tylko potwierdza fakt że w te zniwa trzeba magazynować :)  Nic nie jest pewne teraz 

Opublikowano

pogoda idealna do produkcji ziarna więc będzie go dużo więcej jak w ubiegłym roku mam madzieję że ceny będą dużo wyższe by spłacić kredyt

Tak jasne ogromna nadprodukcja ziarna będzie dużym bodźcem do podnoszenia cen w skupach... ahh ta ekonomia.

Opublikowano

Bardzo zle zrobiłeś ,idzie  do góry  w szybkim tempie ,oby tak dalej !

bardzo źle to zrobiłem, że nie sprzedałem tej pszenicy w styczniu jak proponowali mi na rękę 670zł netto. pszsenica bez szału to i nie da się za nią wymagać, a jednak kasa potrzebna w końcu bo maszyny na mgr jakoś trzeba zakupić.. życzę powodzenia tym co trzymają i nie są im pieniądze potrzebne, 

Opublikowano (edytowane)

Cena na dzisiaj kontrakt rzepak żniwa 2015 1310 zł + VAT odbiór z podwórka pomorze środkowe, lepiej chyba nie będzie ja podpisuje kontrakt na połowę zbiorów czarnych nasion.

Co do kontraktów nie są może idealne ale pozwala choć trochę się zabezpieczyć z ceną w żniwa.

Zawsze ciężko sprzedać po dobrej cenie, w żniwa zawsze cena niska, przechować też nie zawsze się opłaci no i trzeba mieć gdzie trzymać, kontrakty? też ciężko przewidzieć ile się zbierze zboża i jakiej jakości. Każdy będzie miał inne rozwiązanie dobre dla siebie, nie każdy ma gdzie przechować, nie każdy może sobie pozwolić aby zamrozić pieniądze w magazynie w zbożu.

Co do przewidywań słyszałem że w tegoroczne żniwa rzepak ma być tani nawet i poniżej 1000 zł/t a ze zbożem nie wiadomo, owszem są niby duże zapasy z zeszłego roku ale zbiory mimo wielkich przewidywań ostatnio korygują w dół.

To tanio sprzedałeś. Po 1340zł netto Towje gospodarstwo praktycznie każdy przetwórca płaci.

Ktoś z tymi cenami trochę kitu Tobie niestety nawciskał;/

Edytowane przez Rolnikix
Opublikowano (edytowane)

Tak jasne ogromna nadprodukcja ziarna będzie dużym bodźcem do podnoszenia cen w skupach... ahh ta ekonomia.

Bo to wina Tus ... yyyy znaczy rządu że tak nie ma. Jak nastanie Ciasteczkowy z Jarkiem u władzy to w trymiga wzrosną ceny i wydajność z ha.

bardzo źle to zrobiłem, że nie sperzedałem tej pszenicy w styczniu jak proponowali mi na rękę 670zł netto. pszsenica bez szału to i nie da się za nią wymagać, a jednak kasa potrzebna w końcu bo maszyny na mgr jakoś trzeba zakupić.. życzę powodzenia tym co trzymają i nie są im pieniądze potrzebne,

A to co, maszyn nie masz że MUSISZ kupować i się na nie zadłużać akurat teraz gdy ceny nie za bardzo?? Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano

dziś mi proponiwali  za pszenżyto 470zł za kvintal

to ja bym sie nie zastanawial bo u nas kvintal to 100 kg :D

a tak powaznie to po ile w waszych okolicach idzie pszenic 12,5 białka??

Opublikowano

Ja w sobotę sprzedałem ostatnie 30 T po 590 brutto. Była to partia pszenicy o wilgotności ok 14.5-15% więc dobrze że poszla bez marudzenia. Auto podstawiała firma skupująca. Dziś już płacą 570 i jak mówił szef tak zostanie chyba do żniw.

Opublikowano

to już za późno aby cos u nas drgnęło. Już się szykują powoli na żniwa, a zapasów nie brakuje. Teraz tu już chyba lepiej przeczekać do jesieni jak ktoś jeszcze ma

Opublikowano

Elewator Koronowo :
Pszenica konsumpcyjna 630, paszowa 590
Jęczmień 530 pszenzyto 480 żyto konsumpcyjne 440 rzepak 1460.
Rola Człuchów :
Pszenica elitarna 630 konsumpcyjna 600 paszowa 580 żyto 400 pszenzyto 450 Jęczmień 510 owies 400 łubin 900 rzepak 1460 Ceny netto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v