Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sam mam trochę pszenicy z poprzednich w binie robaków nie widać ale dla pewności dam tą świece dymną pod podłogę jeśli coś by nawet było to raczej padnie.

Opublikowano

W jakim terminie siejecie gryke,bo dziś agrobiznesie gościu przesiewaal 100 ha gryki .jaki plon z ha

Przesiewał ale tylko dlatego żeby dopłate dostać, jak masz zniszczoną uprawę musisz zgłosić i wtedy nie dostaniesz kary w trakcie kontroli ale i dopłaty. na siew nie wydał tyle co dostanie dopłaty, wiem z doswiadczenia że raczej za wiele to z niej mieć nie bedzie. U nas są tacy co i sieli z koncem kwietnia w niektóre lata i przymrozki nie zniszczyły. na wiosne kupowałem do siewu to po 1800, była w porywach do 2000, teraz spadła i chyba coś koło 1400 jest. 

Opublikowano

grego a już tak stosowałeś takie świece? Bo ja właśnie tez kupiłem i mam pusty silos to myślałem żeby ja w silosie na środku odpalić i wyjść dolnym włazem bo mam. a nie pod podłogę wrzucać. Jak wy to koledzy robicie zazwyczaj?

Opublikowano

tak co roku je stosuje nie zależnie czy jest pusto czy coś zostanie. W binie jest perforowana podłoga więc gaz i tak przejdzie. Najlepiej by było dać jedną pod podłogę, a drugą do środka tylko, że drogie są dosyć.

Opublikowano

Całkiem drogo u mnie za pszenżyto 450-480

Może słabo szukasz, a jaki powiat? Bo właśnie przemierzyłem trasę warszawa-lublin tam i z powrotem, to w życiu nie widziałem tylu patelni ze zbożem. Na oko to 60% patelnie, 30% plandeka i 10 % chłodnia. W obie strony, na lublin puściutkie aż miło na górki wskakiwały, w stronę warszawy powolnie, marginesem załadowane na maxa. Wszelakie jasz-pole, czej-dagi, ziarnpole, unipasze, woźniaki itd. . No mówię wam mnóstwo tego było. Ciekawe co się święci, czy teraz już towaru brakuje, czy wiedzą że po żniwach będzie dużo drożej i skupują jak opętani?

Opublikowano

a co  zastosować w stodole te świece dymne to raczej odpadają

Opublikowano

Te podane przeze mnie środki są stosowane w binie oraz w magazynie zbożowym na strychu - to tak jak w stodole. Teraz będzie oprysk przed zbiorem pszenicy, te pomieszczenia przed opryskiem pozamiatane z zeszłorocznego ziarna, i mogę spokojnie spać aż do przyszłych żniw z pszenicą oczywiście :)Zadne dziadostwo się nie wprowadzi.Działanie długotrwałe.

Po oprysku zamknąć dzrzwi do stodoły na parę godzin i uważać aby pies czy kot nie właził w tym czasie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v