Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie w zeszlym roku tez przez moment bylo juz 5zl a pozniej zdrozalo.Jestem z okolicy Sieradza i szalu na polach niema ja jeszcze tez nie kopalem z pod wloknina i jak tak patrze to chyba guntowe w tym roku beda lepsze.Wczoraj jezdzili po wsi kupcy i po 1zl kg placili.Sadze ze dramatu w tym roku jakiegos nie bedzie choc i rewelacji tez pewnie nie.

Opublikowano

A jak u Was z wydajnością? Rozmawiałem ostatnio ze znajomymi, którzy sadzą sporo ale nie przykrywają, obecnie ziemniak kwitnie, nać piękna ale jak zaczęli sprawdzać pod krzakiem to 2-4 ziemniaki, masakra jakaś.

Opublikowano

Ja mam standardowo jak co roku 15h w tym 5 pod przykryciem.Grunrowe beda za ok 2-3 tygodnie z pod okrycia w zasadzie po niedzieli bede kopal.Szalu niema ogulnie z pod krzaka na 8-9sztuk 5nadaje sie do worka.Guntowe beda lepsze.Nie bede pisal pierdul ze nigy nie sprzedawalem tanio tzn po zajacu.Ale ja czy rok wczesniej bylo tanio czy drogo to zawsze tyle sadzilem i raczej sasiedzi robili to samo wiec sadze ze to nie Sieradz jest winny nadmiarowi ziemniaka.

Opublikowano

Widzę że czy to rozmowa w cztery oczy, czy rozmowa przez telefon, czy nawet na tym forum, to każdy z was sprzedaje ziemniaki drogo, tylko jak przyjdzie wiosna to drzwi do banku się nie zamykają. Ja jakoś tyle szczęścia nie mam. Przy okazji na zjazdowej w tej chwili 25zł.

Opublikowano

u mnie pod krzakiem też cudów nie ma tak 5- 6 z tym że strasznie głęboko rosną nie wiem czemu, przy kopaniu żeby wszystko zebrać to same brylska idą na kombajnie. Właśnie ojciec mnie uświadomił że wczoraj był na rybitwach po 22-25 zł,same takie jak pięść po 30 a sam drobiazg po 8 zł

Opublikowano

koledzy-a jaka cena ziemniaka jest waszym zdaniem opłacalna? Wiem,że zaraz ktoś powie że różnie z wydajnością i nakładami. Chodzi mi o normalne ziemniaki gruntowe w sezonie. Moim zdaniem

40 gr /kilo to absolutne minimum. Od paru a nawe po namyśle 15 lat to niżej nawet worka nie sprzedałem.Po prostu jak są tąńsze to spasam bydłem,paruje świniom ewe. zostawiam w polu. I nic i nikt mnie nie namówi by tracić paliwo na wybierki i rąbać sobie kręgosłup . Nawet te 40 gr to już pomału też jest kicha bo nawozy i śor idą strasznie do góry. U nas ziemniaków posadzonych jest więcej i wszystkie w bdb stanie. Może nas tylko już uratować jakaś straszna zaraza łodygowa ;) Pamiętam taki rok-wszystkim gniło na potęgę i kopce się zapadały.Dużo ludzi wtedy na trwale zrezygnowało z tego biznesu

Opublikowano

Panowie a ja powiem tak. Nie wiem ile będzie u mnie pod krzakiem ziemniaka bo jeszcze nie zawiązują ale jak zaczne sprawdzać za miesiąc to Wam napisze. Widać jak jest różnica między połódniem a północą kraju. Dopiero pojadę z opryskiem na chwasty i pierwszą odżywką a Wy już prawie macie wykopane. Też nie powiem że nie sprzedawałem tanio bo sprzedawałem. Jak cena jest do d*** to nie ma bata albo się sprzedaje albo się wywozi do lasu. A posadzone mam tak jak pola wychodą tzn w tym roku ok 8ha. Jeśli cena będzie słaba to może chociaż uda mi się na masie podciągnąć.

Opublikowano

i tu się robi błędne koło. Bo jak wszyscy wykopią i na siłę będą chcieli sprzedać to oddadzą taniej. W finale za taki sam zysk więcej się narobią. Zawsze lepiej mniej a drożej

Opublikowano

saszeta wogóle nie zaprzecze że lepiej mniej i drożej ale i tak nie mam wpływu na to jaka cena będzie. Sprzedawać będę od grudnia do kwietnia to może tego garba nie dostanę ;) pawelol111 ja pisząc o podciągnięciu na masie miałem bardziej na myśli nie 40 t a 50-55t. No i żeby dało te 200 za tone bo już taniej też sprzedawałem niestety.

Opublikowano

Ale wróżycie ile z hektara jak podciągnąć kartofle żeby było więcej i robi się błędne koło . Recepta na to wszystko to nie panikować , kopać tyle ile się zawsze kopało , i czekać może nie będzie tak źle . Kilka lat temu cieszyłem się , że tak ładnie rosły , pryskałem na zarazę a później żałowałem że pryskałem tyle razy a wystarczyło by raz i dużo by się zaoszczędziło . Myślenie ,że wydajnością poprawi się opłacalność to błędne myślenie i rzeczywiście można tylko sobie kręgosłup zdewastować a ludzie czy zwierzęta dwa razy tyle nie zjedzą .

Opublikowano

Ale czy przerobienie 100 ton na miesiąc rozwali kręgosup?? Czasami po załadunku 10 tuczników jestem bardziej zmęczony jak po 12h przebierania ziemniaków i stania przy woreczkach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v