Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie w zeszlym roku tez przez moment bylo juz 5zl a pozniej zdrozalo.Jestem z okolicy Sieradza i szalu na polach niema ja jeszcze tez nie kopalem z pod wloknina i jak tak patrze to chyba guntowe w tym roku beda lepsze.Wczoraj jezdzili po wsi kupcy i po 1zl kg placili.Sadze ze dramatu w tym roku jakiegos nie bedzie choc i rewelacji tez pewnie nie.

Opublikowano

A jak u Was z wydajnością? Rozmawiałem ostatnio ze znajomymi, którzy sadzą sporo ale nie przykrywają, obecnie ziemniak kwitnie, nać piękna ale jak zaczęli sprawdzać pod krzakiem to 2-4 ziemniaki, masakra jakaś.

Opublikowano

Ja mam standardowo jak co roku 15h w tym 5 pod przykryciem.Grunrowe beda za ok 2-3 tygodnie z pod okrycia w zasadzie po niedzieli bede kopal.Szalu niema ogulnie z pod krzaka na 8-9sztuk 5nadaje sie do worka.Guntowe beda lepsze.Nie bede pisal pierdul ze nigy nie sprzedawalem tanio tzn po zajacu.Ale ja czy rok wczesniej bylo tanio czy drogo to zawsze tyle sadzilem i raczej sasiedzi robili to samo wiec sadze ze to nie Sieradz jest winny nadmiarowi ziemniaka.

Opublikowano

Widzę że czy to rozmowa w cztery oczy, czy rozmowa przez telefon, czy nawet na tym forum, to każdy z was sprzedaje ziemniaki drogo, tylko jak przyjdzie wiosna to drzwi do banku się nie zamykają. Ja jakoś tyle szczęścia nie mam. Przy okazji na zjazdowej w tej chwili 25zł.

Opublikowano

u mnie pod krzakiem też cudów nie ma tak 5- 6 z tym że strasznie głęboko rosną nie wiem czemu, przy kopaniu żeby wszystko zebrać to same brylska idą na kombajnie. Właśnie ojciec mnie uświadomił że wczoraj był na rybitwach po 22-25 zł,same takie jak pięść po 30 a sam drobiazg po 8 zł

Opublikowano

koledzy-a jaka cena ziemniaka jest waszym zdaniem opłacalna? Wiem,że zaraz ktoś powie że różnie z wydajnością i nakładami. Chodzi mi o normalne ziemniaki gruntowe w sezonie. Moim zdaniem

40 gr /kilo to absolutne minimum. Od paru a nawe po namyśle 15 lat to niżej nawet worka nie sprzedałem.Po prostu jak są tąńsze to spasam bydłem,paruje świniom ewe. zostawiam w polu. I nic i nikt mnie nie namówi by tracić paliwo na wybierki i rąbać sobie kręgosłup . Nawet te 40 gr to już pomału też jest kicha bo nawozy i śor idą strasznie do góry. U nas ziemniaków posadzonych jest więcej i wszystkie w bdb stanie. Może nas tylko już uratować jakaś straszna zaraza łodygowa ;) Pamiętam taki rok-wszystkim gniło na potęgę i kopce się zapadały.Dużo ludzi wtedy na trwale zrezygnowało z tego biznesu

Opublikowano

Panowie a ja powiem tak. Nie wiem ile będzie u mnie pod krzakiem ziemniaka bo jeszcze nie zawiązują ale jak zaczne sprawdzać za miesiąc to Wam napisze. Widać jak jest różnica między połódniem a północą kraju. Dopiero pojadę z opryskiem na chwasty i pierwszą odżywką a Wy już prawie macie wykopane. Też nie powiem że nie sprzedawałem tanio bo sprzedawałem. Jak cena jest do d*** to nie ma bata albo się sprzedaje albo się wywozi do lasu. A posadzone mam tak jak pola wychodą tzn w tym roku ok 8ha. Jeśli cena będzie słaba to może chociaż uda mi się na masie podciągnąć.

Opublikowano

i tu się robi błędne koło. Bo jak wszyscy wykopią i na siłę będą chcieli sprzedać to oddadzą taniej. W finale za taki sam zysk więcej się narobią. Zawsze lepiej mniej a drożej

Opublikowano

saszeta wogóle nie zaprzecze że lepiej mniej i drożej ale i tak nie mam wpływu na to jaka cena będzie. Sprzedawać będę od grudnia do kwietnia to może tego garba nie dostanę ;) pawelol111 ja pisząc o podciągnięciu na masie miałem bardziej na myśli nie 40 t a 50-55t. No i żeby dało te 200 za tone bo już taniej też sprzedawałem niestety.

Opublikowano

Ale wróżycie ile z hektara jak podciągnąć kartofle żeby było więcej i robi się błędne koło . Recepta na to wszystko to nie panikować , kopać tyle ile się zawsze kopało , i czekać może nie będzie tak źle . Kilka lat temu cieszyłem się , że tak ładnie rosły , pryskałem na zarazę a później żałowałem że pryskałem tyle razy a wystarczyło by raz i dużo by się zaoszczędziło . Myślenie ,że wydajnością poprawi się opłacalność to błędne myślenie i rzeczywiście można tylko sobie kręgosłup zdewastować a ludzie czy zwierzęta dwa razy tyle nie zjedzą .

Opublikowano

Ale czy przerobienie 100 ton na miesiąc rozwali kręgosup?? Czasami po załadunku 10 tuczników jestem bardziej zmęczony jak po 12h przebierania ziemniaków i stania przy woreczkach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
  • Dodaj nową pozycję...
v