Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

a jaki mamy polski samochód?

Nie mamy ale można kupować te które są u nas produkowane. Tak samo z maszynami, jest sporo firm które u na produkuje, a po za tym nie wszystkie polskie maszyny są złe.

Edytowane przez st220
Gość Profil usunięty
Opublikowano

dajcie spokój z tym patriotyzmem

a kto o rolnika dba ?

nikt

wiec na co patriotyzm ?

kupuje sie to co jest niezawodne i tanie w ekploatacji i tyle

Opublikowano

Co rozumiesz przez zwrot "nie wszystkie są złe" ? Co byś wybrał na 50ha ornej ziemi: akpila czy kvernelanda? bomet czy amazone? famarola czy kongskilde? sipme czy krone? Dla mnie wybór jest oczywisty. Zawsze lepiej dołożyć i mieć dobry i wytrzymały sprzęt niż polską lipę.

Opublikowano

i tak się cieszcie Ze macie gdzie mleko oddawać bo od ognia wody i masmalu broń nas panie podpisać umowe łatwo ale odejść baaarrrdddzzzooo trudno są takie komplikacje że aż ciarki człowieka przechodzą nie wiem czy dostane wypłatę za m-c wrzesień umowa zakończona a oni po odbiórmleka jeszcze przyjeżdżają  

Cieszcie się że macie gdzie mleko oddawać bo od ognia wody i Masmalu broń nas Panie podpisać umowe łatwo ale odejść bbbaaaarrrdddzzzooo trudno uowa skonczona  a oni po mleko przyjeżdzają nie wiem czy dostanę wypłatę zam-c wrzesień 

Pisze to aż dwa razy aby ostrzec tych którzy chcą tam przejść byłam 3 lata bez problemu a teraz same problemy wysyłają kierowców a szewostwo ma nas w d...e

Opublikowano

Co rozumiesz przez zwrot "nie wszystkie są złe" ? Co byś wybrał na 50ha ornej ziemi: akpila czy kvernelanda? bomet czy amazone? famarola czy kongskilde? sipme czy krone? Dla mnie wybór jest oczywisty. Zawsze lepiej dołożyć i mieć dobry i wytrzymały sprzęt niż polską lipę.

Taaa.a. Wszyscy rolnicy w tym kraju mają po 50 ha i kupują tylko zachodnie. Na tobie i twoim sprzęcie świat się nie kończy.

Opublikowano

Pług mam UG na nowej odkładnicy i nie jest taki zły jak mówią tacy co go z bliska na ogół nie widzieli. Kongskilde mam siewnik prosto z kutna, więc skoro go robią w Polsce to jednak coś polskiego w nim jest, i polskie ręce go wykonują, to samo z beczką Joskina z Trzcianki choć naklejka made in Belgia na niej. Przyczepa metaltech, wode można wozić. Oprócz traktora  śrutownika CCM  i suszarni mam wyłącznie polskie lub robione w Polsce maszyny.

Opublikowano

Taaa.a. Wszyscy rolnicy w tym kraju mają po 50 ha i kupują tylko zachodnie. Na tobie i twoim sprzęcie świat się nie kończy.

Nie w tym rzecz że wszyscy kupują zachodnie. Dziwi mnie czemu tyle NH, JD, Zetorów jeździ a ursusów tak mało skoro nie są takie złe...

Opublikowano

Akurat ursus to nie najlepszy przykład, bo to relikt poprzedniej epoki. Za długo związki zawodowe negocjowały co się komu należy i się okazało że należy zamknąć zakład. Podobnie wygląda sprawa niektórych kopalń w Polsce.Węgiel drogi po 800 za tone prawie a nie opyla się go wydobywać ale i tak się wydobywa bo jak nie to strajk.

Opublikowano (edytowane)

Nie w tym rzecz że wszyscy kupują zachodnie. Dziwi mnie czemu tyle NH, JD, Zetorów jeździ a ursusów tak mało skoro nie są takie złe...

Ursus to słaby przykład, gdyby Ursus wprowadzał nowe modele 10-15 lat temu być może teraz był by na miejscu zetora czy nh w statystykach sprzedaży, ale robiono przestarzałe ciągniki i teraz mamy co mamy, może Warfama powoli postawi na nogi Ursusa. Poza tym Ursus to nie taki złom, fakt komfort słaby, ale wytrzymałość nie jest taka zła, kuzyn ma 5714, najpoważniejsza awaria to wymiana sprzęgła przy 4500mtg co jest chyba normalne w ciągniku który pracuje przy turze, inny znajomy ma 4514 i przelatane w nim 8000 więc chyba nie są takie złe.

Nie każdy ma 50ha, co byś wybrał na 20ha ornej kvernelanda czy akpila? Nie wszystko co polskie to lipa, tak samo jak nie wszystko zachodnie jest cacy.

Edytowane przez st220
Opublikowano

5714 to dobry ciągnik na 20 ha. Nawet bardzo dobry. 
Co do kopalni to co się dziwić jak trzeba prezesom, zarządowi i innym nierobom zapłacić furę kasy, po drodze podatki itp. 

Klasycznym przykładem polskiej maszyny jest Sipma - dwuletnie prasy wymagają remontów. A 25 letnia krone śmiga bez zarzutu. 

Opublikowano (edytowane)

Co wy chcecie od URSUSA ja mam  4514 z 1990r i 5714 z 2008. ciągniki mało awaryjne mało palą . a że nie ma klimy i troche mały komfort to odbijam sobie

na częściach które są tanie i ogólnie dostępne.

Teraz zobaczyłem =Dział o cenach mleka a tematy o maszynach

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano

u sąsiada też była wczoraj cysterna z masmalu mimo że wiedzą że już gdzie indziej odstawia. Co ciekawe dopiero czwartego się pokazali. Nie wiem co oni tam kombinują podobno kilkudziesięciu dostawców odeszło.

U mnie dzisiaj zajechali i na dzień dobry pytanie czemu mleka nie oddaje bardzo to wszystko jest dziwne w m-cu wrześniu nikt się ze mną nie kontaktował . A o maszynach i ciągnikach jest zawsze miło pogadać ja mam 2 ciagniki do prac polowych i c-330 do obsługi bydła myśle że nawiosne coś kupię bardziej oszczednego i wygodniejszego myśle o fergusonie o ile masmal nie zrobi mnie w bambuko

Opublikowano

Dostawcy Mlekpola kupujcie lodówki!! !Mlekpol zacznie płacić serami za mleko. Info z dzisiaj od kierowcy. Ostatnio cena spadła o 5 gr i teraz również ma spaść(aktualnie nie wiadomo o ile) a dodatkowo wszyscy będą mieli obowiązek wykupić sery z Mlekpolu w zależności od ilości wyprodukowanego mleka. Szczegóły nie są jeszcze znane

Opublikowano

a w mlekovicie powoli zaczyna zalegac towar w magazynach.... narazie niewiele ale to dopiero 2 miesiac embarga...

Chyba raczej słabo cos z tym zaleganiem bo codzienie do melkovity przyjeżdza 20-25 cystern z mlekiem z litwy bo dostawcy ograniczaja produkcje bojąc sie kar a z czegos trzeba realizować zamówienia.

Opublikowano

Chyba raczej słabo cos z tym zaleganiem bo codzienie do melkovity przyjeżdza 20-25 cystern z mlekiem z litwy bo dostawcy ograniczaja produkcje bojąc sie kar a z czegos trzeba realizować zamówienia.

mlekovita przyjmuje nowych dostawców z masmalu tak że muszą mieć braki mleka.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v