Skocz do zawartości

Jakie uprawnienia potrzebne do jazdy ładowarką teleskopową?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kategoria B wystarczy są to pojazdy wolnobieżne więc innych uprawnień nie trzeba jednak do pracy takim sprzętem potrzebne są uprawnienia na ładowarki jednonaczyniowe koszt kursu ok 1tyś.

Opublikowano

Jakie uprawnienia potrzebne do poruszania się teleskopówką po drogach publicznych

[/qu

Musisz posiadac prawo jazdy kat B i nie samo prawo jazdy tylko UPRAWNIENIA NA WOZKI JEZDNIOWE SILNIKOWE SPECIALNE

W momecie jak Polska weszla do UNI to pozmienialy sie przepisy kiedys bylo to rej jako ciagnik rolniczy teraz jako pojazd wolno biezny

Prawko kat B uprawnia do poruszania sie po drogach poblicznych,a i oczywiscie bez osprzetu np WIDLY

UPRAWNIENIA NA KOP-LAD TO ZUPELNIE CO INNEGO I TE UPRAWNIENIA NIE POZWALAJA NA PRACE LADOWARKA CZY KOPARKA A TYLKO MA KOP-LAD

Opublikowano

by pracować ładowarko teleskopową potrzebne jest Świadectwo kwalifikacji na wózek widłowy specjalistyczny Kat I WJO. zadne inne uprawnienia na koparko ladowarki czy ładowarki nie są potrzebne. koszt Takiego uprawnienia 500 zl. jeśli byłby ktoś zainteresowany owym uprawnieniem to zapraszam www.ockk.pl przeprowadzam szkolenia w ostrołęce, bądz jeśli grupa się uzbiera to u klienta.

Opublikowano

maThjas rozumiem że na uprawnienia na wózki widłowe nie mogę pracować ładowarką teleskopową? I kto ma możliwość sprawdzenia uprawnien? Np pracując na polu ładowarką lub np przy odśnieżaniu. Jak to jest z tymi uprawnieniami? Jeden pisze tak drugi tak. Przy ładowarce mamy zmienny osprzęt przecież. To co mając łyżkę potrzebuje uprawnienia na "fadromę" mają widły na wózek widłowy a mając kosz na dźwig? Może ktoś to określić dokładnie?

Opublikowano

Gdzieś wyszperałem, że potrzebne są uprawnienia WJ1. Zgłoś się tam gdzie prowadzą kursy na wózki to ci powiedzą co i jak dokładnie. Myślę, że po polu nikt za toba jeździł i sprawdzał nie będzie pracujesz na własne potrzeby. Co innego gdy zdarzy się jakiś wypadek czy wyżądzisz jakieś szkody w mieniu.

Opublikowano

Potrzebne ci tylko jest prawko na ciągnik,obojętnie czym jeżdzisz czy teleskopówką czy Fadromą ;]

W żadnym wypadku ! trzeba przejść odpowiedni kurs, bez niego nawet na terenie np pracy nie można jeździc, nie tylko po drogach. Wiem, ponieważ mój znajomy jest prezesem w firmie która robi brykiet. Gdy przyjechała inspekcja odrazu podeszli do gościa ktory jeździł teleskopem JCB i kazali mu pokazać uprawnienia. Nie obyło się bez mandatu

Opublikowano

Rolnik jeśli robi u siebie to nie potrzebuje raczej uprawnień. Ja w firmie muszę mieć uprawnienia. Ja mam na ładowarki jednonaczyniowe ale powinno być 1WJO- wózki specjalistycznie jezdniowe.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam w Niemczech na rafinerii jeżdżę ładowarka teleskopową a mam tylko na wózki widłowe wszelkiego rodzaju i nikt sie nie czepia

Edytowane przez zetor6011
Opublikowano

Był ktoś może na kursie organizowanym przez top agrar polska na ładowarki teleskopowe ?

Był ktoś może na kursie organizowanym przez top agrar polska na ładowarki teleskopowe ?

Opublikowano

a na ciągnik z ładowaczem czołowym bądź masztem od wózka widłowego również są wymagane jakieś dodatkowe uprawnienia?

Wystarczy Ci uprawnienia kategorii T lub B. To wszystko.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co ma Urząd Dozoru Technicznego do Kodeksu Ruchu Drogowego? Przecież ładowarka teleskopowa jest w grupie pojazdów wolnobieżnych i do poruszania się nią po drogach publicznych wystarcza kat B, Rolnicy indywidualni nie będący pracodawcami  nie są przedsiębiorcami i nie podlegają  pod Kodeks Pracy. który pewnie miałeś na myśli

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Do poruszania się takim sprzętem po drogach wg. przepisów wymagane jest posiadanie ubezpieczenia OC.

Z tym że rolnik nie musi wykupować dodatkowego OC gdyż wszystkie sprzęty jakie posiada i używa do pracy w SWOIM gospodarstwie są ubezpieczone na OC rolnika  Dodatkowe OC jest potrzebne tylko wówczas gdy rolnik wykonuje usługi jakimś sprzętem 

Co wy za głupoty wypisujecie trzeba iść na kurs i zdać egzsmin przed UDT a nie żadne prawo jazdy kat b. Jak się zds teorié i praktykę dodtaje się uprswnienia wózki widłowe specjalizowane tj

1WJO

Jeśli jakiś pojazd według swojej homologacji jest zaliczony do pojazdów wolnobieżnych a wiec takich których prędkość jest ograniczona do 25 km/h to można nim poruszać się po drogach publicznych mając prawo jazdy kat B Żadnych dodatkowych uprawnień nie trzeba mieć by się nim poruszać po drogach publicznych Uprawnienia są konieczne do wykonywania pracy z tym że też nie w każdej sytuacji bo inne przepisy obowiązują pracownika, inne przedsiębiorcę a inne rolnika 

Opublikowano

Czy jako rolnik mogę swoja ładowarka teleskopowa jezdzic po drogach publicznych? Ładowarka jest sprawna,ma swiatla i hamulce ale nie posiada żadnych dokumentów ani rejestracji. Mam prawo jazdy B,C,C+E, uprawnienia na maszyny wolnobieżne.