Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem orka powinna byc w miare mozliwosci jak najplytsza. Oram max 20cm. Trawe na 25. A ogolnie rezygnuje z orki na rzecz grubera. Roznicy w plonie nie widze

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

A ja mam do was pytanie, mianowicie ostatnio rozmawialem z kuzynem i kilkoma okolicznymi rolnikami (spotkanie na drodze :) ) i wywiazala sie dyskusja bo jeden z nich zamiast orki stosuje ,,gleboka,, podorywke tzn ustawia plug zeby szedl w miare jak najglebiej wedlug niego 15 cm wchodzi w ziemie. I teraz jestem bardzo ciekaw czy to ma sens bo jesli ma to po co meczyc sie plugiem 2 skibowym jak mozna 4 czy 5 skibowym? W okolicy gleby lekkie wiekszosc 5-6 klasa podchodzi pod piach.podorywka podorywka ale jak to sie ma do np przyorania obornika lub zimowej orki? Niby im plycej tym lepiej ale czy to nie troche przesada? Jak uwazacie da sie ,,,gleboka,,, podorywka zastapic orke???

Opublikowano

http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/podlaskie/pliki/Znaczenie_orki_w_praktyce.pdf

https://sites.google.com/site/zsaiowzywcu/eksploatacja-maszyn/plan-wynikowy-kl-3-mopimr/uprawa-gleby

http://www.uprawyekologiczne.pl/490_Orka_siewna.html

Na dzień dobry trzy artykuły. Każdy ma swoich zwolenników i przeciwników ale ich wady i zalety są wypisane w tekście. Dopasuj sobie odpowiedz do swoich potrzeb i warunków glebowych i będziesz wiedział co powiedzieć sąsiadowi.

Na ten temat w necie jest o wiele więcej.

• Like 1
Opublikowano

Moze i jest ale ja sie nie pytalem o artykuly bo je znajde sam. Pytam o wasze osobiste opinie na ten temat ;)

Opublikowano (edytowane)

Kolego orka pod siew do 20 cm a zimowa max 30. A i to zależne jest od struktury ziemi. Głębiej się nie orze tradycyjnym pługiem a  wiele z nich technicznie nie jest przystosowane do orania nawet na 30, ich konstrukcja kończy możliwości na orce średniej.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

to dziwne bo nasz od nowości się zagłębiaj głęboko , pozatym tak się zawsze orało pod warzywa czy zboże i tak pozostanie , trochę nie realne bo 2/3 jak oram na 50 cm to wychodzi 37,5 cm :D

Opublikowano (edytowane)

Aha czyli mam zrozumieć że jakiś internetowiec będzie pouczał mojego ojca z 20-30 letnim stażem jak ma prowadzić gospodarstwo ? być moze jeszcze 25 ha będzie do zaorania ale orka zimowa więc nie będe wypłycał może w przyszłym roku coś pomyśle ale płycej jak 25 to nie chce

Edytowane przez Kobys
Gość Profil usunięty
Opublikowano

to dziwne bo nasz od nowości się zagłębiaj głęboko , pozatym tak się zawsze orało pod warzywa czy zboże i tak pozostanie , trochę nie realne bo 2/3 jak oram na 50 cm to wychodzi 37,5 cm :D

Faktycznie aż ciągnik wciąga za sobą, tylko mądry kierowca spier*olił ze strachu        :P        :lol:        http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/528690-new-holland/

Opublikowano

Z całym szacunkiem staż stażem, ale co niektórzy rolnicy w mojej wsi mają może z 10 razy dłuższy staż a zbierają czasami połowę tego co ja z kilkuletnim stażem, a cześć z nich ma jeszcze sposób uprawy bardziej zbliżony do tego z przed 100 lat chyba.

A wracając do tematu ziemia ziemi nie równa ale ja swoją glinę głębiej jak na 25cm nie przekręcam. Raz że to strata paliwa, a dwa wydobywa się jałowa ziemia na wierzch.

Opublikowano

Właśnie. Staż świadczy tylko o tym że potrafi pług w ziemię wbić. Zainteresuj się jaką funkcję pełni orka (a jest na ten temat masa informacji) a sam powiesz ojcu że topi w niepotrzebnie ciężkiej robocie pieniądze.