Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zawsze tzn poprzednie dwa sezony pryskałem jęczmień jary Axial 0,3l + Adigor 0,9l + Mustang Forte 0,8l/ha i wszystko było ok w tym roku dobrze że opryskałem narazie jedno pole przypaliło jęczmien dość ostro cały blady, odmiana IRON nie wiem może ta odmiana jest tak wrażliwa na tą kombinację miałem Mercade i było ok, aktualnie jest tragedia jeszcze wczoraj mróz dołozył swoje 5 groszy, nic teraz tylko bede czekał na rozwój sytuacji, co byscie na to powiedzieli?

Opublikowano (edytowane)

Kolego, a w jakiej fazie stosujesz Pumę?

Sąsiad mi mówił, że raz stosował Pumę jak już widział ości i nic się nie stało jęczmieniowi jaremu. Choć ja na pewno tak późno bym nie ryzykował. W każdym razie wiadomo, że owies głuchy długo wschodzi, więc w fazie krzewienia jęczmienia raczej nie załatwi się wszystkiego, więc zabieg lepiej opóźnić. Zresztą w etykiecie jest napisane niejednolicie, a mianowicie, że można stosować niezależnie od fazy rozwojowej rośliny uprawnej, po czym jest wyszczególnione, że w jęczmieniu do początku strzelania w źdźbło.

Edytowane przez lukaszm
Opublikowano

ok godziny temu skończyłem pryskać jęczmień jary Goldem 450 EC i jestem ciekaw czy dobrze zrobiłem bo już lekka rosa chyciła. Pryskałem dlatego bo prognozują opady na cały przyszły tydzień i nie chciałem żeby chwast zbyt duży urusł - jak myślicie będzie coś z tego oprysku czy kasa w błoto?

Opublikowano

wiem że niektórzy pryskają nocą ale jeszcze nigdy tak puźno nie pryskałem tym bardziej w mojej okolicy to chyba nikt nigdy tak puźno nie pryskał do dziś :) zobaczymy co z tego wyjdzie

Opublikowano

ok godziny temu skończyłem pryskać jęczmień jary Goldem 450 EC i jestem ciekaw czy dobrze zrobiłem bo już lekka rosa chyciła. Pryskałem dlatego bo prognozują opady na cały przyszły tydzień i nie chciałem żeby chwast zbyt duży urusł - jak myślicie będzie coś z tego oprysku czy kasa w błoto?

Kolego, ja w piątek miałem podobną sytuację, zresztą opisałem ją na tym Forum. Jeden z Kolegów mnie uspokoił, że herbicyd będzie działał. Wczoraj jak sprawdzałem efekt na polu, to widzę, że miał rację.

Opublikowano

Jęczmień kiedyś kończyłem w deszcz tzn ok. 50 m do brzega i chwasty zostały zniszczone ale deszcz padał ok. 15 min nie mocno zlewny.

Troszkę odskoczę od głównego tematu.

Kolega wiosną pryskał rzepak od chwastów jak i samosiewów (nazw środków nie znam) i jak kończył to już padał deszcz i tak samosiewy zostały zniszczone niezależnie czy przed deszczem czy podczas zaś rumian jak i przytulia nie została zniszczone, więc wszystko zależne jest od środka jak i od roślin które pryskamy.

Opublikowano

Najpierw powinien pójść lintur a potem odzywki. Możesz zastosować kiedy tylko chcesz tak szczerze mówiąc. Poza tym musisz się śpieszyć lintur do końca krzewienia, poza tym wzmocniłeś chwasty...

Opublikowano

Pryskalem jeczmien jary chwastoxem turbo i po jaks 20h zaczelo padac i tak przez pare dni. Bylem zobaczyc czy chwasty bierze ale wogole zadnej oznaki zolkniecia czy zamierania. Nie wiem co robic, czy te deszcze spowodwaly nieprawidlowe zadzialanie srodka? Jezeli tak to czym moge poprawic? Mam zeszloroczny galaper strong ale w tamtym roku jakby zboze troche odczulo po zastosowaniu tego srodka. Prosze o porade.

Opublikowano

Dikamba po tej fazie to ryzyko. Może ostro zahamować wzrost zboża, a tym samym zmniejszyć plon, nie jest to wina rejestracji, w każdym kraju dikamba jest w miarę bezpieczna do 29 BBCH. Po tej fazie-przynajmniej ja bym nie ryzykował.

Pryskalem jeczmien jary chwastoxem turbo i po jaks 20h zaczelo padac i tak przez pare dni. Bylem zobaczyc czy chwasty bierze ale wogole zadnej oznaki zolkniecia czy zamierania. Nie wiem co robic, czy te deszcze spowodwaly nieprawidlowe zadzialanie srodka? Jezeli tak to czym moge poprawic? Mam zeszloroczny galaper strong ale w tamtym roku jakby zboze troche odczulo po zastosowaniu tego srodka. Prosze o porade.

Bardzo dziwne że nie widać żadnych oznak działania. Produkt był pełno wartościowy(termin ważności, warunki przechowywania)? Po MCPA pierwsze oznaki widać już po 2dniach zwłaszcza na poziewniku, komosie czy dymnicy. A co do Galapera to wśród odmian zbóż mogą się trafić trochę bardziej wrażliwe na substancje. Jednak u mnie pakiet ten zdał egzamin