Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie. :)

Liczyłem i przy obecnie dobrym trendzie opłaca mi się to robić. Obecnie sztuka wychodzi mi ok 750zł z premiami i vatem. Zboże własne mam na cały rok. Prosięta swoje. Nie ma tego dużo ale dobrze że jest.

Opublikowano

Przelewanie z pełnego w puste. Policz zakup prosiąt/utrzymanie maciory, koncentraty i do tego koszty uzyskania swojej paszy. Wychodzi że lepiej mieć czyste ręce i sprzedać zboże.

To ciekawe z czego żyjemy i inwestujemy, bo na pewno nie z samego zboża.

Opublikowano

a co to za różnica czy z zakupu czy swoja? jak masz swoje zboże to nie wliczasz w koszta? bo u mnie różnica pomiędzy paszą własną a z mieszalni to ok 100zł/t na korzyść swojej

Opublikowano

My teraz likwidujemy prawie wszystkie zostaną z 3 maciory i prosiaki bedziemy sprzedawac mieliśmy zawsze te 200-250 sztuk ale teraz nie warto zboza i tak trzeba było dokupywac bo z 30 ha to starczało do marca/kwietnia a teraz zimą odśnierzanie to całe dnie po za domem i nie miał by kto robic

Opublikowano

To jak ci swoja pasza wychodzi 100 zł taniej to się nie opłaca?? Mi idzie tona paszy dziennie i wg wyliczeń moja pasza jest tansza o 150 zł czyli mam 150 zł dziennie oszczędności czyli 4500 zł na miesiąc jak dla mnie się opłaca robić swoją a nie kupować.

Opublikowano

źle mnie zrozumiałeś, ja nie pisałem że mi się nie opłaca robić swojej paszy, bo właśnie ją robię. Pisałem tylko, że czy zboże swoje czy z zakupu to należy i tak policzyć w koszcie paszy - gdzieś w tym wątku natknąłem się na stwierdzenie że ze swojego zboża się opłaca robić paszę, a z zakupu zboże to już pasza nieopłacalna. A czym niby to się różni, swoje można sprzedać zamiast zmielić. I tak własnie trzeba przyjmować koszt swojego zboża we własnej paszy - aktualna cena rynkowa. Wiadomo - zmielisz i spasiesz to już nie sprzedasz.

Opublikowano

U mnie kiedyś było tak zawsze 150-200 szt tuczników, potem coraz mniej i na dzień dzisiejszy mamy około 40-50 szt (dokładnie nie wiem bo dopiero się urodziły) a tato cały czas myśli o tym aby to całkiem zlikwidować i zrobić na to miejsce magazyn na zboże i ogólnie gada że nie opłaca mu się hodować świń przy zbożu po 1000zł/t.

Niestety ja nie znam odpowiedzi na pytanie opłaca się czy nie bo nie mam dokładnych kosztów, tato nieraz coś tam sobie piąte przez dziesiąte liczy to mówi że przy tej cenie świn i zboża coś tam z nich zostaje.

Świnie np.u mnie mają taki plus że co jakiś czas coś się sprzeda i jest na bieżąco kasa.

A zboże sprzedaje raz, kasa na koncie i wtedy ma się odczucie że dużo sie wydaje jak kasa z konta ubywa jednak może to być tylko mylne odczucie :)

Ja osobiście całkiem nie likwidowałabym produkcji bo potem trudno to odbudować likwidując pomieszczenia itd.

A dokłądna opłacalność, każdy musi policzyć każdy kg zboża, prąd,woda i koncentraty jakie zakupuje oraz swoją pracę (choć często swojej pracy się nie liczy).

Opublikowano

Skoro trzoda się nie opłaca to ciekawe dlaczego powstaję nowe fermy ?

Sam kończę właśnie budowę 3 budynków gdzie rocznie bedzie wyjeżdzać 4,5 tys tucznika w cyklu zamkniętym.

Mając dobre warunki w chlewni, cykl zamknięty, dobrą odchowalność min. 11,5 szt własną pasze i większą ilość świń zarabia się na tym interesie i to bardzo dobrze.

PS. to tylko moje zdanie patrząc na dotychczasową hodowlę trzody

Opublikowano

a co to za różnica czy z zakupu czy swoja? jak masz swoje zboże to nie wliczasz w koszta? bo u mnie różnica pomiędzy paszą własną a z mieszalni to ok 100zł/t na korzyść swojej

Jak to nie wliczasz w koszta? Własne zboże kosztuje ciebie tylko tyle ile wynoszą kaszta produkcji każdej tony.

Opublikowano (edytowane)

Jak to nie wliczasz w koszta? Własne zboże kosztuje ciebie tylko tyle ile wynoszą kaszta produkcji każdej tony.

ale masz też koszt alternatywny, sprzedaj zboże i masz kasę, a nie sprzedasz to kasy nie masz. Dlatego żeby liczenie opłacalności miało sens przyjmuje się cenę rynkową dla swojego zboża. Przeznaczając je na paszę automatycznie rezygnujesz z zysku z jego sprzedaży

Edytowane przez LukaszBONQ
Opublikowano

Nie zgodzę się z tobą, ponieważ własne zboże kosztuje ciebie równowartość kosztów ponoszonych do produkcji a nie tyle ile kosztuje na rynku, bo w takim przypadku idąc twoim tokiem myślenia sprzedając zboże wychodzimy na zero. A tak dla przykładu koszt produkcji jednej tony wynosi powiedzmy 300 zł, a cena na rynku np. 600zł. Czyli sprzedając zboże z jednej tony zostaje nam 300zł a gdy na zostać skarmione własne zboże to tona zboża kosztuje 300zł a nie 600 tak jak zakupione.