Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam problem z hydrauliką zewnętrzną w c 330-mianowicie pompa hydrauliczna działa bardzo dobrze i praca np. przy wywrocie przyczepy przebiega bez zarzutu.Kłopot zaczyna się przy opuszczaniu przyczepy-opuszcza się bardzo powoli lub wcale-przy wysokich obrotach nie opuszcza się wcale a nawet minimalnie się podnosi.Myślałem,że to wina rozdzielacza(tego na błotniku) ale po wymianie na nowy jest tak samo.Gdy zgaszę silnik w ciągniku to tłok przyczepy opada szybko.

Opublikowano

Sprawdź gniazda szybko-złączek ciągnika i przyczepy, czy się dobrze skręcają do końca.

Przy nie dokręconych podniesiesz ale już nie opuścisz bo kulki ograniczają spływ oleju.

Gazowanie nic nie da bo olej z przyczepy wraca grawitacyjnie wyciskany przez tłok w siłowniku obciążony ciężarem skrzyni przyczepy.

Opublikowano

podczas kiprowania kiedy chcesz opuscic przyczepe powinienes wylaczyc pompe hydrauliki dzwidnia z lewej strony skrzyni ! ja zawsze tak robie i nie ma problemu z opadaniem skrzyni przyczepy a rozdzielacz na blotniku ma 3 polozenia :

do przodu - podnoszenie

raz do tylu - opuszczanie ( np w turze z silownikami 2 stronnego dzialania ma to zastosowanie)

2 razy do tylu - plywajace i wlasnie na ta pozycje powinienes ustawic dzwignie rozdzielacza ktory otwiera droge olejowi ktory wraca do skrzyni pod jej obciazeniem + wylacz pompe pompa caly czas pompuje i cos sie blokuje ja zawsze przy opuszczaniu wylanczam i nie ma problemu

Opublikowano

tak naprawdę nie chodzi mi o kiprowanie przyczepy-to byl przyklad

większym problemem jest sianie nawozu i niezamykanie(lub połowiczne)zasuw w rozsiewaczu na uwrociach.To jest nierealne by na każdym uwrociu wył. pompę lub gasić silnik.Nie jest to wynikiem slabo dokręconej kulki w szybkozłączu bo to sprawdziłem.Przy wszystkich odbiornikach oleju dzieje się tak samo-olej nie chce wracać do skrzyni przy włączonym silniku.Po wyłączeniu silnika i pociągnięciu dzwigni olej powraca do skrzyni bardzo szybko

Opublikowano

jesli chcesz to moge ci pomoc tylko najpierw powiedz czy miales wymieniana pompe hydrauliki i czy od tamtego momentu jak wymieniales pompe to sie robia te cuda.duzo sily ma z tylu na podnosniku(bardzo wazne pytanie napisz co podniesie a czego nie)

Opublikowano

2 lata temu byl wymieniany rozdzielacz ten pod siedzeniem(pompa chyba też-robił to ojciec więc teraz na 100 % nie pamiętam)-po wymienieniu tych części podnośnim zaczął podnosić praktycznie wszystko(przed naprawą nie dawał sobie rady z pustym siewnikiem)-ładowacz troll,bardzo cięzki plug 3 skibowy przestawiam czasem na podwórku-teraz to podnosi bez "gazowania".Czy akurat od tego momentu zaczęły się te rzeczy?Teraz nie mogę jednoznacznie powiedziec bo bardzo rzadko używam 30 -ki do kiprowania.Cały problem jest w tym rozsiewaczu który niedawno kupiłem

Opublikowano

pompe bym odzrzucil i rozdzielacz ten co kupiles bo jest nowy.

cos mi sie wydaje ze ten rozdzielacz pod siedzeniem jest to ze niesprawny ale moze byc przytkany poniewaz jak sie zaklada nowy czy regenerowany rozdielacz to pod rozdzielacz kladzie sie gumki uszczelniajace kanaliki olejowe i moze krzywo ktorys lezal i wpad w rozdzielacz .

w tym przypadku troche roboty bo trzeba rozebrac rozdzielacz i go poczyscic i wymienic od razu simmeringi na walku.jesli mozesz to daj zdjecie podlaczen kabli do rozdzielacza tego pod siedzeniem .

Gość czacha17
Opublikowano

Bartek zamontować można bez problemu ,a koszt to zależy ile chcesz mieć wyjść hydrauliki ,jak jedno to podpinasz pod rozdzielacz pod siedzeniem kawałek rurki i złączkę i gotowe ,ale jak zależy ci na dwóch wyjściach to koszt większy ,nowy rozdzielacz (taki na błotnik ) to koszt 400 ,500 zł,zależy gdzie kupisz i do tego dwa przewody zbrojone ,jak masz "goły" rozdzielacz pod siedzeniem to jeszcze dwa przewodu metalowe .

Opublikowano

wujek ma c-330 bez rozdzielacza na blotniku. ostatnio w traktor-serwis kupil dwie rurki, jedna wygieta zeby zrobic obejscie na rozdzielaczu pod siedzeniem, druga z zaworem kulowym i gdzies ja do rozdzielacza podpiol i wychodzi pod siedzeniem. nie wiem ile zaplacil, ale dziala mu wszystko

Opublikowano (edytowane)

Jeśli byś mógł to wyślij bo ja też nie mam rozdzielacz na błotniku adam25616@wp.pl

Dzięki za fotkę. Pozdro.

Edytowane przez milanreal1
Pisanie posta pod postem
Opublikowano

Co może byc przyczyną, gdy podniose wywrot przyczepy ona sama opada. Tlok szczelny, połączenia też szczelne.Rozdzielacz mam pod siedzeniem. Rozdzielacz? Czy w rozdzielaczu można jakieś uszczelnienia wymienić??

Opublikowano (edytowane)

Witam

rozdzielacz nie utrzymuje ciśnienia tak wiec do wymiany ewentualnie zobacz zawór ciśnieniowy napisz w jakim ciągniku to się dzieje

Edytowane przez Scarface
Opublikowano

Przecież jemu opada jak jest podpięty wąz a wtedy kulki są wciśnięte.

Witam

rozdzielacz nie utrzymuje ciśnienia tak wiec do wymiany ewentualnie zobacz zawór ciśnieniowy napisz w jakim ciągniku to się dzieje

Gdyby to był zawór to by mu nie podnosiło. Zawór działa tylko podczas podnoszenia.