Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, kiejdal napisał:

@peewee1984 pierwszy sezon prasuje prasą taka jak twoja. nie wiem czy mam włączoną funkcję miekkiego rdzenia czy nie. Na sterowniku minimalna wartość miekkiego rdzenia mam 60. nie mogę ustawić mniej.

Kolego jak chcesz wyzerować funkcję miękkiego rdzenia musisz wejść na sterowniku tam gdzie się ustawia średnicę miękkiego rdzenia i zamiast dodawać czy zmniejszać wartość kliknij przyciski "+" i "-" jednocześnie i jak wyskoczy Ci "0" zatwierdź przyciskiem "=".

Opublikowano

mam trzy zawory. udało sie. + i - trzeba wcisnąć jednocześnie. Odpowiedz byla na poprzedniej stronie🙂. W instrukcji obslugi z allegro tego nie było. Dzięki za pomoc. Szkoda tylko ze juz zrobiłem pare bel sianokiszonki. Chociaż i tak wydają sie być mocno zbite w środku.

Opublikowano
1 godzinę temu, kowal1108 napisał:

Dokładnie musi być dodatkowa cewka. Z czujnikami doszedłem jeden się poluzował i był za daleko wysunięty. Zostało tylko ustawić wielkość beli narazie nie mogę tego ogarnąć wchodziłem tak jak w instrukcji i tam jest tylko + 5 i więcej tylko można i nie wiem na ile to ustawić ktoś to robił ? robi mi jakoś o 30cm większe niż są ustawione... jak to zmienić? Na ile u Was jest w tej funkcji ustawione ?

Spróbuj jeszcze skalibrować czujnik wzrostu beli. Wejdź w funkcję dealera (naciśnij przyciski "F" i"+" jednocześnie) i później przyciskiem "F" dojdź do obrazka jak poniżej, kliknij przycisk "=", jeżeli wartość Ci się zmieni na inną, zatwierdź ją kolejny raz wciskając przycisk "=". W prasach RV 157 o RV 187 sprzed "liftingu" kalibrację robi się przy zamkniętej klapie i pustej komorze.

Opublikowano
19 minut temu, kajto1990 napisał:

Spróbuj jeszcze skalibrować czujnik wzrostu beli. Wejdź w funkcję dealera (naciśnij przyciski "F" i"+" jednocześnie) i później przyciskiem "F" dojdź do obrazka jak poniżej, kliknij przycisk "=", jeżeli wartość Ci się zmieni na inną, zatwierdź ją kolejny raz wciskając przycisk "=". W prasach RV 157 o RV 187 sprzed "liftingu" kalibrację robi się przy zamkniętej klapie i pustej komorze.

O to chodzi co PRIMO napisał? Bo piszesz o obrazku poniżej a nie ma obrazka poniżej :D Jak ustawione mam teraz metodą prób i błędów na 89 to wychodza 120 mierzone miarą :) ale wolałbym żeby to działało bo słomę będę robił różnie i fajnie jakby było ok a nie tak chybił trafił :)

Opublikowano
19 minut temu, ptaszyna napisał:

Najpierw zrób kalibrację czujnika tworzenia beli. PRIMO wstawił opis, dopiero potem robi się korekcję.

Mówimy o tym samym. Instrukcja od PRIMO jest do nowszej prasy.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kajto1990 napisał:

Sorry pisze z telefonu i nie załadowało się zdjęcie.

https://zapodaj.net/362467ac27319.png.html

https://zapodaj.net/0c6e320c91e56.png.html

Tak. Ale tak jak wcześniej pisałem u nas nie ma żadnego sworznia ani otworu w ramie gdzie możnaby go wsadzić do poluźnienia pasów tylko kalibrację wykonuje się przy zamkniętej i pustej komorze.

Czyli najpierw robię tak jak wstawił (chodzi mi o cytat) kajto1990 (mam starszy type bez sworzni) a potem dopiero tą korekcję czyli to co napisałem wcześniej te -10 + 10 chyba że już nie będzie takiej potrzeby ? dobrze zrozumiałem ? :)

Edytowane przez kowal1108
Opublikowano (edytowane)

Tak dobrze zrozumiałeś.

43 minuty temu, kajto1990 napisał:

Mówimy o tym samym. Instrukcja od PRIMO jest do nowszej prasy.

Wiem, trochę się spóźniłem, komp mi się przycina.

Edytowane przez ptaszyna
Opublikowano

Tak z czystej ciekawości, czy wogule macie instrukcję obsługi do swoich pras? 

Opublikowano

kajto1990  a po co Ci tan zawór. Wygląda na zawór tzw: szokowy, np; stosowany w owijarkach tzw; miękki start i zatrzymanie. Myślę że chodzi Ci o zamek hydrauliczny, ja w swojej prasie takie zamontowałem z pozytywnym skutkiem. Jeden na podbieraczu-już mi podbieracz nie opada podczas dłuższego transportu a drugi na klapie-przeciwdziała spadkowi ciś. na prasie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, ptaszyna napisał:

kajto1990  a po co Ci tan zawór. Wygląda na zawór tzw: szokowy, np; stosowany w owijarkach tzw; miękki start i zatrzymanie. Myślę że chodzi Ci o zamek hydrauliczny, ja w swojej prasie takie zamontowałem z pozytywnym skutkiem. Jeden na podbieraczu-już mi podbieracz nie opada podczas dłuższego transportu a drugi na klapie-przeciwdziała spadkowi ciś. na prasie.

Chcę go zastosować właśnie żeby mi nie uciekało ciśnienie z prasy bo przepuszcza mi zawór główny na prasie a nie mogę kupić nowego albo nawet używanego ale sprawnego. Druga sprawa rozdzielacz w ciągniku też mi przepuszcza. Pytałem w sklepie z częściami właśnie o zamek hydrauliczny, sterowany np. https://allegro.pl/oferta/zawor-zwrotny-sterowany-zamek-hydrauliczny-1-2-50l-7524325907

i sprzedawca rzekomo kontaktował się ze specjalistą od hydrauliki, który stwierdził, że zwykły zamek będzie za słaby i ten będzie lepszy bo nie będzie przepuszczał na niskich ciśnieniach.

Edytowane przez kajto1990
Opublikowano (edytowane)

Mam taki na klapie jak wkleiłeś i jest ok. Na podbieraczu mam taki https://allegro.pl/oferta/zawor-hydrauliczny-zwrotny-vbpsl-1-2-45l-zamek-7460322695?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_pla_czesci_do_maszyn&ev_adgr=Części+do+maszyn&gclid=CLL_86H61OICFRTkdwodTmwMVg  też działa jak trzeba.

Zamontowałem zamki dlatego że w ciągniku rozdzielacze mi popuszczają i zamki załatwiają temat.

Edytowane przez ptaszyna
Opublikowano

@PRIMO niestety to jest prasa która ma kilkanaście lat czyli przewinęła się może nie przez jedne ręce dlatego o instrukcji oryginalnej można zapomnieć a od nowszych jest inna a taką właśnie ściągnąłem :) Wszystko zależy od tego ile masz wyjść hydraulicznych bo jak podłączysz przez dwójnik od podbieraka to nie będzie ok bo będzie Ci opuszczał i podnosił podbierak a nie klapa wtedy musisz założyć normalny zawór który ręcznie otworzysz lub zamkniesz. 

O ile się nie mylę dwa będą do zasilania i powrotu podłączone a inne dwa musisz wpiąć na wężach przy siłowniku. Powinien być schemat co gdzie bo to ma znaczenie które od których są.  

Opublikowano

Panowie pomóżcie , jak założyć sznurek w vicon rv 187 ?  Nie mogę znaleźć aparatu sznurka nie wiem gdzie go szukać , dodam że mam owijania siatka ale coś nie idzie na siatce pracować 

Opublikowano
1 godzinę temu, kajto1990 napisał:

Chcę go zastosować właśnie żeby mi nie uciekało ciśnienie z prasy bo przepuszcza mi zawór główny na prasie a nie mogę kupić nowego albo nawet używanego ale sprawnego. Druga sprawa rozdzielacz w ciągniku też mi przepuszcza. Pytałem w sklepie z częściami właśnie o zamek hydrauliczny, sterowany np. https://allegro.pl/oferta/zawor-zwrotny-sterowany-zamek-hydrauliczny-1-2-50l-7524325907

i sprzedawca rzekomo kontaktował się ze specjalistą od hydrauliki, który stwierdził, że zwykły zamek będzie za słaby i ten będzie lepszy bo nie będzie przepuszczał na niskich ciśnieniach.

Nie wiem czemu zwykły zawór zwrotny sterowany ma być za słaby? Ja też mam u siebie zamontowany zwykły zamek, był już tam jak ją kupiłem i działa bez problemu. Coś takiego jak ten:

https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Zawor-zwrotny-blizniaczy-VBPDE-zamek-blokada-silownika-dwustronnego-dzialania-gwinty-38-przeplyw-35Lmin-cisnienie-max-350bar/24080

1 godzinę temu, ptaszyna napisał:

Mam taki na klapie jak wkleiłeś i jest ok. Na podbieraczu mam taki https://allegro.pl/oferta/zawor-hydrauliczny-zwrotny-vbpsl-1-2-45l-zamek-7460322695?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_pla_czesci_do_maszyn&ev_adgr=Części+do+maszyn&gclid=CLL_86H61OICFRTkdwodTmwMVg  też działa jak trzeba.

Zamontowałem zamki dlatego że w ciągniku rozdzielacze mi popuszczają i zamki załatwiają temat.

Do otwarcia tego zamka potrzebne jest cisnienie sterujące, wiec montowałes drugi przewód od rozdzielacza w ciągniku?

https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Zawor-reczny-kulowy-2-drogowy-22-typu-zamknijotworz-gwinty-M14x1.5-przeplyw-10Lmin-cisnienie-max-500bar/24490

Ja mam taki zawór zamontowany na przewodzie od podbieraka, zaraz przy szybkozłaczu i na czas transportu go zamykam. W ciągniku mam sekcje pojedynczą, z zatrzaskami więc podczas prasowania ustawiam na opuszczanie i w tym położeniu blokuje dźwignie rozdzielacza. Dzięki temu przepływ oleju jest swobodny i podbierak bardzo dobrze kopiuje teren. Z zamontowanym zamkiem hydraulicznym już się chyba tego efektu nie uzyska,... 

zawor df 3.56.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kowal1108 napisał:

@PRIMO niestety to jest prasa która ma kilkanaście lat czyli przewinęła się może nie przez jedne ręce dlatego o instrukcji oryginalnej można zapomnieć a od nowszych jest inna a taką właśnie ściągnąłem :) Wszystko zależy od tego ile masz wyjść hydraulicznych bo jak podłączysz przez dwójnik od podbieraka to nie będzie ok bo będzie Ci opuszczał i podnosił podbierak a nie klapa wtedy musisz założyć normalny zawór który ręcznie otworzysz lub zamkniesz. 

O ile się nie mylę dwa będą do zasilania i powrotu podłączone a inne dwa musisz wpiąć na wężach przy siłowniku. Powinien być schemat co gdzie bo to ma znaczenie które od których są.  

Instrukcję można kupić na alledrogo za kilkadziesiąt złotych. 

Jaki masz model prasy? 

1 godzinę temu, romkos96 napisał:

Panowie pomóżcie , jak założyć sznurek w vicon rv 187 ?  Nie mogę znaleźć aparatu sznurka nie wiem gdzie go szukać , dodam że mam owijania siatka ale coś nie idzie na siatce pracować 

A co się dzieje że nie idzie siatką owinąć? 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

peewee1984 Tak musiałem pociągnąć drugi przewód "sterujący". W moim ciągniku (większości zachodnich)  w rozdzielaczu są trzy pozycje, trzecia jest tzw; pływająca i w tej pozycji rozdzielacz jest w pozycji  cały czas "opuszczanie" i podbieracz dobrze kopiuje teren, bo cały czas jest opuszczany i zawsze może opaść jeszcze niżej w razie potrzeby.

Opublikowano (edytowane)

@piotrek538 z jednej rolki siatki 2000 m powinno wyjść ok 200 bel. 

Spróbuj jeszcze szmatką nasączoną olejem przesmarować delikatnie ten hamulec, u mnie pomogło.

A jeszcze jedno, jaki masz sterownik i na ile razy masz ustawione owijanie siatką? 

Edytowane przez PRIMO