Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tyłu na na wysokości ramion jest wałek a po bokach śruby regulacyjne.

Opublikowano (edytowane)

Max z jednej strony? To drugiej poluzuj czy wkręć, żeby wyśrodkować. Wejdź na górę prasy i zobacz czy nie owinęło trawy na wałku napinacza. Jest jeden walec na dole pasów bez skrobaka.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W takim razie Marulekk podał lepszą teorię. Lepiej to sprawdź, bo nawet nie skończysz tych żniw czy sianokosów i z prasy zrobisz pochodnię. Podnieś na maxa komorę, potem z lewej strony w ścianie przedniej komory masz dwa otwory a przy skrzynkach ze sznurkiem powinien być sworzeń. Wkładasz sworzeń w górny otwórz, gasisz ciągnik a pod własnym ciężarem klapa ma opadać a napinacz po spadku ciśnienia oprze się o sworzeń. Pasy się poluzują i sprawdzisz czy jakieś łożysko się nie rozsypałoz bo problem narasta z każdym prasowaniem jak piszesz. Na początek sprawdź gumowany wał na samej górze od strony łańcycha napędzającego.

Opublikowano (edytowane)

W takim razie Marulekk podał lepszą teorię.

bo sam to przerabiałem 

dolne łożysko od wałka napędu od strony łańcucha, niby sie kręciło a luzu miało w chujam

post-13483-0-24087800-1505417810_thumb.jpg

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

Problem rozwiązany :) zarówno ja jak i francuz ustawialiśmy w zla stronę walek od regulacji pasów. Posprawdzalem lozyska i wszystkie dobre sa. Dopiero z ojcem doszliśmy do wniosku ze to jest w zla stronę ustawione. Popuscilem śruby i teraz ida równo środkiem. A franzcuzowi pewnie zaczęlo ściągać pasy i dokręcal i bylo jeszcze gorzej ja dociagnalem jeszcze mocniej i dlatego zaczely zachodzić jeszcze bardziej...

Opublikowano

Witam mam problem z prasą vicon 1601 w trybie auto wszystko działa do momentu  owijania siatki nie podaje pokazuje że siatka nie idzie po przełączeniu na manual podaje  siatkę  ręcznie ostatnio  zauważyłem że w sterowniku zmieniła  się regulacja balota do 180 czy to możliwe wcześniej było do 160 . 

Pozdrawiam i dziękuje za każdą sugestie .  

Opublikowano

witam prasa vicon 2160 z 2009 roku nie dawno kupiłem ta prase i mam taki problem ze po sprasowaniu balot po owinieciu i wyrzuceniu pozostaje słabo zbity mozna praktycznie wsadzic z w niego reke cisnienie przy zbijaniu ustawione jest na 200 bar i takie tez uzyskane mam na zegarze zawór jest bez cewki jest tylko ustawianie reczne cisnienia. Moje pytanie czy słabe zbijanie bel moze  nastapywac przez uszkodzony zawór czy moze byc to wina nieszczelnych siłowników przez co olej przelewa sie z jednej strony na druga

Opublikowano

No właśnie jakie? Jakby zawór był uszkodzony czy uszczelniacze siłowników nie miałbyś takiego ciśnienia. Tak w ogóle to 200 bar w sianokiszonce i bele jak kamień, dosłownie. 

Opublikowano

tzn zawór mam juz wkrecony na maksa i po nabiciu cisnienia wskazuje ok 180- 200 bar akurat u mnie chodzi przy słomie  tylko myslałem sobie ze moze olej przez uszkodzone uszczelniacze lub zawór przelewa sie na druga czesc siłownika i przez to pokazuje mi cisnienie jakie nabiło a faktycznie jest na obydwuch czesciach siłownika. ale wtedy cisnienie musiało by cos spasc a tak sie nie dzieje.

Na jakiej zasadzie wogóle działa ustawianie cisnienia na zaworze przykładowo ustawiam cisnienie na 180 i przy zwiekszaniu sie beli zaczyna powoli wysówac sie siłownik od nacisku to nadmiar oleju przelewa sie przez zawór do drugiej strony siłownika czy gdzie on idzie raczej nie na ciagnik bo tam trzymie przeciez zawór przy ciagniku

Opublikowano

Tak jak piszesz olej przelewa się (przez zawór) z górnej części do dolnej siłownika. Zawór ustala próg (ciśnienie)) przelewania. Jest to możliwe, bo w górnej części jest mniejsza objętość ( o pojemność sworznia) oleju niż w dolnej.

Opublikowano

tzn kupiona była wiosna 2017  moja pierwsza pasówka przy pierwszych probach specialnie nie zwracałem uwagi na ustawienie zgniotu a przy zniwach juz było za pózno robiłem słome dla siebie wiec te baloty co sa jakos przeboleje ale cała zime mam zeby dojsc do tego jaki jest problem znia  iten problem usunac

Opublikowano

Wytłumacz od początku jak po zamknięciu zachowywał się manometr. Ile wskazywał, czy ciśnienie spadało na przejazdach?