Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

Przyszło pismo z agencji - przedłużyli termin do 30 września

Tez to dostałam ... Kujawsko-pomorskie

Opublikowano
3 godziny temu, Natt88 napisał:

Tez to dostałam ... Kujawsko-pomorskie

Ja tak samo. Raczej już po zawodach, czy jeszcze można liczyć na dotacje? Jak myślicie? 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, HubcioM napisał:

Ja tak samo. Raczej już po zawodach, czy jeszcze można liczyć na dotacje? Jak myślicie? 

ale co wysłali? Przedłużenie? Jak przedłużenie to jeszcze można liczyć :) wynika, że jak ktos bedzie miał te minimalną liczbę punktów tzn. 4 to dostanie...

Edytowane przez ab1978
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak, dostałem przedłużenie do 30.09. Jest kwestia, czy starczy dla wszystkich pieniążków :) Miałem sporo ponad 4, wiec normalnie wniosek przeszedł w całości w moim oddziale 

Opublikowano (edytowane)

Dziś decyzja dotarła i do mnie, co dziwne nie mieli zastrzeżeń do maszyn które planuję zakupić, jedyne co w trakcie poprawek im nie pasowało to planowane roboczogodziny dla najdroższej z maszyn ale to się poprawiło i o dziwo  decyzja pozytywna.
Przed złożeniem wniosku o płatność pierwszej raty należy rozpocząć realizację biznesplanu, absolutne minimum żeby ten warunek spełnić to?
Rejestrując działalność dziś na zus załapię się od dnia dzisiejszego czy jak to właściwie działa?

Edytowane przez TheEnd
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TheEnd napisał:

Przed złożeniem wniosku o płatność pierwszej raty należy rozpocząć realizację biznesplanu, absolutne minimum żeby ten warunek spełnić to?

Kupujesz bądź zaliczkujesz jedną z maszyn.

Na co składałeś? 

Rejestruj działalność na 2xkrus po co od razu na ZUS... Jeśli musi być ZUS to idź do jakiegoś ogarniętego doradcy bądź do księgowej i wybierzesz najlepszą opcję

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Ja czekam z rejestracją i wnioskiem gdzieś tak do września. Na zimę maszyny będą tańsze a i tak na jesienny sezon się nie załapie zw startem więc na wiosnę akurat będzie 

Opublikowano

Ja mam ustawione odśnieżanie, tylko muszę mieć maszynę najpóźniej w październiku bo inaczej nic z tego, A na odśnieżaniu złota robota jak śniegu nie ma hehe

Opublikowano (edytowane)

Zależy jak liczone, czy przetarg i za gotowość płacone czy "na zawołanie" 😉 to jakie maszyny?

Ja kosiarkę zaliczkowałem w lutym po starej cenie, miała być maj czerwiec, gość odwlekał, aż w końcu odesłał zaliczkę bo mu się nie opłaca za tyle sprzedać bo teraz 2 tys netto droższa. Nie chce mi się wojować bo nerwów szkoda... W tym sezonie już nie nakoszę więc też czekam do zimy, może stanieje 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Na co składałeś? 

Rejestruj działalność na 2xkrus po co od razu na ZUS... Jeśli musi być ZUS to idź do jakiegoś ogarniętego doradcy bądź do księgowej i wybierzesz najlepszą opcję

Nie mam 3 lat KRUS więc muszę na zus od razu niestety, do kwietnia tego nie przeciągnę.
PKD główne 81.30.Z
W innej formie niż z przetargu ze stawką miesięczną za gotowość bym się w to nie pchał

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Na co składałeś? 

Mam podobnie, tylko muszę kupić samochód dostawczy żeby założyć działalność. O co chodzi z tym zaliczkowaniem? Żeby rozpocząć działalność muszę mieć kupiony samochód na siebie czy może być jakiś leasing. I wystarczy sama umowa kupna sprzedaży czy musi być faktura?

Jeszcze pytanie czy te 3 lata na krusie, żeby mieć firmę na podwójnym krusie liczą się od momentu ubezpieczenia do założenia firmy?

Pozdrawiam

Opublikowano
19 godzin temu, masa24 napisał:

Jak tam wrażenia z oddziału ? Mocno w poprawkach się czepiali ?

Duzoo było poprawek . Ale mam fajną prowadząca ... Niestety dużo naczelniczka się czepiała nie prowadząca ... Były absurdy ... Rysunki działki , domu, pomieszczenia ... 

Opublikowano
1 godzinę temu, TheEnd napisał:

Nie mam 3 lat KRUS więc muszę na zus od razu niestety, do kwietnia tego nie przeciągnę.
PKD główne 81.30.Z
W innej formie niż z przetargu ze stawką miesięczną za gotowość bym się w to nie pchał

A sprzęt jaki?

1 godzinę temu, Wolsyman napisał:

Mam podobnie, tylko muszę kupić samochód dostawczy żeby założyć działalność. O co chodzi z tym zaliczkowaniem? Żeby rozpocząć działalność muszę mieć kupiony samochód na siebie czy może być jakiś leasing. I wystarczy sama umowa kupna sprzedaży czy musi być faktura?

Jeszcze pytanie czy te 3 lata na krusie, żeby mieć firmę na podwójnym krusie liczą się od momentu ubezpieczenia do założenia firmy?

Pozdrawiam

Żeby złożyć wniosek o płatność musisz założyć działalność i kupić bądź zaliczkować któryś ze środków trwałych, które masz w biznesplanie. Co do formalności to nie wiem, ale raczej faktura... Ktoś ci dzisiaj sprzeda nowe auto bez faktury? 🤷

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

A sprzęt jaki?

Żeby złożyć wniosek o płatność musisz założyć działalność i kupić bądź zaliczkować któryś ze środków trwałych, które masz w biznesplanie. Co do formalności to nie wiem, ale raczej faktura... Ktoś ci dzisiaj sprzeda nowe auto bez faktury? 🤷

Ok dzięki 😄

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

A sprzęt jaki?

Multione z osprzętem, przyczepa i parę drobnych narzędzi, i właśnie ten multione mi najszybciej potrzebny. Samochód i trochę drobnego sprzętu mam bo bez dotacji też myślałem zacząć.

• Thanks 1
Opublikowano
HubcioM napisał:

Tak, dostałem przedłużenie do 30.09. Jest kwestia, czy starczy dla wszystkich pieniążków :) Miałem sporo ponad 4, wiec normalnie wniosek przeszedł w całości w moim oddziale 

Kasy starczy dla wszystkich. Czekamy bo sie nie wyrabiają.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzwoniłem na infolinię dziś i oto co się dowiedziałem:

- rozpoznanie zostało przesunięte do 30 września 2021 roku, nie z ich powodu, ale z powodu tego, że Komisja Europejska nie przesłała środków,

- tylko bardzo mała grupa beneficjentów otrzymała premię i to było ze środków, które pozostały po poprzednich naborach,

- mają otrzymać środki takie, by starczyło na ten nabór i na kolejny, czyli każdy kto ma co najmniej 4 punkty i został pozytywnie zweryfikowany otrzyma pieniądze,

- myślą nad rozwiązaniem systemowym dotyczącym popraw biznesplanu, bo jednak to się wszystko wydłuża, by każdy nie musiał wnosić poprawek jak chodzi o terminy;

- wniosek o drugą płatność miał być złożony do połowy 2023 roku - to zostaje przedłużone do 2025 roku, czyli będzie można być całe 2 lata na KRUSie od daty otrzymania pierwszej transzy premii,

- na wypłatę środków trzeba czekać średnio 3 miesiące, czyli ruszymy z zakupami na początku przyszłego roku (kiedy to te 150 tysięcy będzie miało jeszcze mniejszość wartość materialną 😝).

PS. Prosiłbym, by rzeczy niezwiązane z tematem grupy, czyli z innymi naborami, były poruszane na odpowiednich grupach, a nie tutaj.

Opublikowano
3 godziny temu, mk012 napisał:

Dzwoniłem na infolinię dziś i oto co się dowiedziałem:

- rozpoznanie zostało przesunięte do 30 września 2021 roku, nie z ich powodu, ale z powodu tego, że Komisja Europejska nie przesłała środków,

- tylko bardzo mała grupa beneficjentów otrzymała premię i to było ze środków, które pozostały po poprzednich naborach,

- mają otrzymać środki takie, by starczyło na ten nabór i na kolejny, czyli każdy kto ma co najmniej 4 punkty i został pozytywnie zweryfikowany otrzyma pieniądze,

- myślą nad rozwiązaniem systemowym dotyczącym popraw biznesplanu, bo jednak to się wszystko wydłuża, by każdy nie musiał wnosić poprawek jak chodzi o terminy;

- wniosek o drugą płatność miał być złożony do połowy 2023 roku - to zostaje przedłużone do 2025 roku, czyli będzie można być całe 2 lata na KRUSie od daty otrzymania pierwszej transzy premii,

- na wypłatę środków trzeba czekać średnio 3 miesiące, czyli ruszymy z zakupami na początku przyszłego roku (kiedy to te 150 tysięcy będzie miało jeszcze mniejszość wartość materialną 😝).

PS. Prosiłbym, by rzeczy niezwiązane z tematem grupy, czyli z innymi naborami, były poruszane na odpowiednich grupach, a nie tutaj.

😂😂😂 A co pan święta krowa, że sobie tylko swój nabór życzy do dyskusji? To proponuję założyć osobny temat. Tutaj są ludzie z naborów od początku i są często bardzo pomocni dzieląc się doświadczeniem, a nie mędrkują wróżąc z fusów. No się uśmiałem 😁

Opublikowano

pedro2 dobrze mówisz, ja z poprzednich dwóch naborów a nadal zaglądam na ten temat i czasami można dowiedzieć się czegoś nowego a i ci z tego naboru mogą dowiedzieć się co ich czeka za jakiś czas a tu wyskakuje mądry mk012 i myśli że jest adminem