Skocz do zawartości

Nawozy wieloskładnikowe NPK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yara to przereklamowane gó...no. Wziąłem kilka razy i koniec na tym. Te same problemy czyli nawóz zbrylony jak by stał 2 lata i pyli sie przy rozsiewie. To Polifoska przy tym to pierwsza liga .

czym jest Yara, na jakim areale jest wysiewana, od ilu lat i jaki daje efekt- wiem i nie musisz mi o tym mówić, na temat Polifoski pozwól, że nie będę nic mówił

A może to podróba była?

do tego właśnie piję

Opublikowano

Zastanawiam się czy nie padłem ofiarą oszustwa. Kupiłem jak zwykle polifoskę 6 pod rzepak i pszenicę, ale mi jej zabrakło, więc dokupiłem u innego sprzedawcy i co się okazało po wsypaniu do rozsiewacza, że jedna jest inna niż druga. Pierwsza miała białe granulki data produkcji z lipca, druga (droższa) miała granulki lekko różowe drobniejsze i była zbrylona produkcja maj br. Powiedzcie jak powinna wyglądac polifoska 6 i o co tu chodzi?

Opublikowano

U mnie też to się zdarzyło. Przywiozłem dwie tony: 1200 kg na palecie (i ta właśnie składała się z granulek biało-szarych i różowych) i 800 kg luzem - bez palety (ta miała granulki jednolite tzn. tylko biało- szare). Niestety ta zapaletowana pochyliła się na tą luzem i siałem wszystko razem taże nie zobaczę różnicy. Może ta kolorowa to sól zmieszana z superfosfatem, fosforanem... W każdym razie też wydaje mi się to podejrzane, chociaż pobierznie sprawdziłem worki i były jednakowe...

Opublikowano

Masakra jest, rząd szuka tylko dziur w budżecie i interesuje ich tylko lewy alkohol i papierosy czasem paliwo bo akcyza, a nawozami i śor się nikt nie interesuje, może jak dostana sr**zki po lewych śor to się zainteresują :D , tylko ile stracimy...

Opublikowano

Najważniejsze żeby brać na wszystko faktury lub paragon (na którym musi być napisane co kupiliśmy i w jakiej ilości ) wtedy mamy pewność że to jest zaksięgowane i jak taki zakład wyprodukował 1 tone i u pośrednika kupiliśmy 1 tone na fakturę to mamy jakąś tam pewność że mamy nie podróbkę i lewy towar do obrotu się nie dostał -nie branie faktury lub paragonu tzn. że godzimy się na zafałszowany towar w normalnej cenie a oszust ma na tym krocie a mu tracimy.Tam gdzie np.na paragonie jest napisane że kupujemy ;środki ochrony roślin ;a nie dokładnie to co ja kupiłem to ja tam oprysków nie biorę bo wiem że część oprysków jest podrobiona i one najczęściej są odrobinę tańsze od cen konkurencji co mają towar jak potrza.

Opublikowano

Na pewno mu nie zdejmuje ze stanu jak kupiłeś nie wiadomo co i w jakiej ilości tak jak pisałem wyżej "środki ochrony roślin" może to być 1 l. randapu lub 20 kg. innego środka a zważywszy że w takich miejscach mało kto bierze paragon a najczęściej jest w ogóle nie drukowany to sprzedawca ma pole do popisu.

Opublikowano

ostatnio gadałem z kolegą i bardzo zachwalał polifoske. Ja sieje pod rzepak Lubfos i nie narzekam.Czym rózni sie polifoska od lubfosu ( oba sa wielo składnikowe) tylko ze polfioska ma sladowe ilosci azotu? Cenna odstrasza w przypadku polifoski. Także czym i jakimi wlaświosciami rozni sie taka polifoska od lubfosu ?

Opublikowano

Polifoski z Polic są na bazie fosforanu amonu przez co są łatwiej przyswajalne dla roslin, Lubofosy i Amofoski z Gdańska są na bazie superfosfatu czyli fosforanu wapnia który jest trudniej rozpuszczalny w wodzie a dopiero łatwiej w kwasach glebowych w dodatku roslina słabo pobiera jon wapniowy w porównaniu do amonowego. W dodatku superfosfat łatwiej przechodzi w zwązki trudno przyswajalne dla roślin. w tym jest cąła różnica. cena ma znaczenie pochodne tego co napisałem (taniej jest wytworzyć fosforan wapnia <skała wapniowa + kwas fosforowy> niż amonu <amoniak+kwas fosforowy>gdyż produkcja amoniaku jest droższa).

Opublikowano

Możecie mi powiedzieć, dlaczego jest taka różnica w cenie?

http://skladrolny.pl/pl/p/Lubofos-5-10-25-z-dostawa/174

http://skladrolny.pl/pl/p/Polifoska-4/392

Polifoske udało mi się znaleźć za 1544 brutto. Ale nadal taniej wychodzi lubofos (patrze na % zawartość składników) różnica jest tylo w Mg (polifoska 2%, lubofos 0%). Reszta jest na korzyść lubofosu, więc dlaczego ludzie nadal lecą tak na polifoske?