Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj prysnołem pszenice i pszenżyto lancetem ,jak w sobote pojadę antywylegaczem 1l/ha z nutricomplex 5kg/ha to bedzie dobry odstęp między zabiegami czy czekać do poniedziałku? czy można je wogule razem mieszać? bo sprzedawca twierdzi że można, i jeszcze jedno nutricomplex to dobra odżywka czy szkoda kasy?

Opublikowano

Odstęp czasu jak najbardziej prawidłowy, nawet 2 dni wystarczą. Mieszać możesz bez problemu.

A jak się mają nawozy przeznaczone do fertygacji przy stosowaniu ich w nawożeniu dolistnym? Mam tu na myśli nawóz np fosforan monopotasowy 0-52-34 do fertygacji. Cena takiego nawozu jest sporo niższa w porównaniu do typowych nawozów dolistnych. I tu waśnie się zastanawiam czy fosfor i potas zawarte w tym nawozie są identyczne jak w nawozach dolistnych, czy też będą gorzej przenikać do rośliny?

Sam trochę już szukałem i wydaje mi się że efekt działania będzie identyczny, ale wolę się jeszcze upewnić.

Opublikowano

nawozy do fertygacji? a co to takiego ? Powiem tak jestem w tych sprawach laikiem i dopiero raczkuję. Gospodarstwo przejołem po ojcu a on nigdy takiego czegoś nie stosował, dlatego powoli prubuję zmieniać środki i nawożenie żeby coś z tego było .

Opublikowano

3 - 5 dni - taki odstęp poleca przedstawiciel z intermagu między herbicydem a nawożeniem dolistnym.

co do nawozów do fertygacji wydaje mi się podobnie. w fosforanie monopotasu cena składnika wychodzi bardzo atrakcyjnie. niektórzy producenci podają, że można go podawać również dolistnie.

Opublikowano

panowie dzisiaj miałem zastosować antywylegacz 675sl z odżywką ale pogoda nie pasowała, byłem na polu a tu zonk zdaleka patrzy fajnie ale jak wlazłem na pole to szok ! Dolne listki żułkną pszenica i pszenżyto tak samo . Powiem jeszcze tylko że na jednym kawałku jadąc z pierwszą dawką azotu kawałek przejechałem podwujnie i tam nie jest tak zle . Co to może być brak papu czy chorobsko jakieś? Jaki środek ewenyualnie zastosować i czy można to zmieszać antywylegaczem i odżywką nutricomplex ?

Opublikowano

panowie dzisiaj miałem zastosować antywylegacz 675sl z odżywką ale pogoda nie pasowała, byłem na polu a tu zonk zdaleka patrzy fajnie ale jak wlazłem na pole to szok ! Dolne listki żułkną pszenica i pszenżyto tak samo . Powiem jeszcze tylko że na jednym kawałku jadąc z pierwszą dawką azotu kawałek przejechałem podwujnie i tam nie jest tak zle . Co to może być brak papu czy chorobsko jakieś? Jaki środek ewenyualnie zastosować i czy można to zmieszać antywylegaczem i odżywką nutricomplex ?

A ile azotu dałeś w 1 strzale? I kiedy?

Opublikowano

@milanreal1 azot dałem 05.03 w ilości 200kg/ha czyli w czystym składniku 64kg/ha , teraz planuje przelecieć antywylegaczem z odżywką i 100/150kg/ha mocznika pogłównie, roślinki maja 20-25cm wysokości będzie git czy lipa?

Opublikowano

@milanreal1 azot dałem 05.03 w ilości 200kg/ha czyli w czystym składniku 64kg/ha , teraz planuje przelecieć antywylegaczem z odżywką i 100/150kg/ha mocznika pogłównie, roślinki maja 20-25cm wysokości będzie git czy lipa?

No to już może brakować azotu. Jak chcesz dawać na II dawkę mocznik to dobrze by było żebyś trochę mocznika i siarczanu dał dolistnie. Rośliny będą głodować.

Opublikowano

Odżywki z fungicydami można mieszać.

Słyszeliście o odżywkach DR GREEN

Na szkoleniu w ODR był przedstawiciel ów firmy, wspominał coś że jakiś niemały kombinat całkowicie zmienił strategię nawożenia dolistnego na produkty marki DrGreen. Ich produkty można kupić tylko i wyłącznie od nich- tzn nie można ich kupić u typowych dystrybutorów. Gdzieś nawet miałem kartkę z cenami. Co do zbilansowania składników to nie było najgorzej.

Opublikowano

Koło mnie nimi pryskają mają z 5 tys ha, dlatego zaciekawiłem się co to jest, bo znalazłem worek po nim, na polu. Wysłałem wiadomość do tej firmy i przedstawiciel ma po niedzieli odezwać się do mnie.

Jestem ciekaw co to jest, czy jest to z stymulatorem bo pisze o jakiejś formulacji.

Ma to dość fajny skład.

Opublikowano

No to pewnie o nich mówił :) porównywał on te DrGreen z odzywką na literę A która zawiera 36%N i z tego co wywnioskowałem to green lepszy. Wg warto spróbować, na początek jakiś kawałek a jak się sprawdzi to na przyszły rok całość. Jakieś rabaty przy większej ilości są :)

Opublikowano

Pytanie. Czy stosujecie i czy jest sens dawać mikro i makro elementy oraz siarczan magnezu na liść flagowy podczas zabiegu T2. Tak samo w rzepaku czy jest sens dawac dożywianie dolistne w oprysku na opadający płatek razem z pictorem i zabiegiem na słodyszka?

Opublikowano

A ja mam pytanie jaka jest skuteczność tego dokarmiania dolistnego, chociaż wraca się za paliwo i środki w zwyżce plonu, czy zwyżka jest tylko wg reklamy producenta?

Robił ktoś z was doświadczenia?

Mój plan jest taki na wszystkie zboża, (tylko nie wiem czy warto jak prawie co roku idzie gnój/gnojowica od trzody, a tam mikro ponoć jest sporo) 200L/ha cieczy

-siarczan magnezu 8 kg = 12 zł

-mocznik 8 kg = 12zł

-rosasol makro 19-19-19 4kg = 27zł

-foliq mikromix 1L= 29zł

SUMA = 80 zł

+ koszty oprysku = ponad 100 kg zboża paszowego, opłaci się?

Opublikowano (edytowane)

Panowie, chciałbym podgonić trochę pszenżyto ozime, Fredro. 05.03 dostało 65N w saletrze i moczniku.

Mogę teraz zastosować taką mieszaninę?

Ilość wody ok 270l/ha

siarczan magnezu (siedmiowodny) - 16kg/ha (czyli stężenie 6%)

Plonvit Z - 1,5l/ha

mocznik 46N - 33kg/ha. (stężenie 12%)

Będzie dobrze czy za dużo mocznika?

Za tydzień, dwa dostanie jeszcze 45N w saletrze.

Edytowane przez Tusiek