Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to sie grubo zdziwisz jak zobaczysz srednia wnioskaów ;) U nas jak rozmawiałem z dealerem to 80% skłąda na całe 300tys lub chce wykorzystac to co zostało z tym 300 po poprzednim naborze. JA tez odrazu na całosc skłądam bo to za dużo zachodu żeby sie bawic i co roku skłądac :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Prezes już złożył wniosek reszta konkretów będzie jak wróci. (Biuro Warszawa)

Opublikowano

ja w powiatowym sie troche balem... wprowadzili cie do komputera odrazu do systemu? czy dopiero poczta zostanie twoj wniosek odesłany do oddzialu arimr i tam zostanies wprowadzony w system?

to sie grubo zdziwisz jak zobaczysz srednia wnioskaów B) U nas jak rozmawiałem z dealerem to 80% skłąda na całe 300tys lub chce wykorzystac to co zostało z tym 300 po poprzednim naborze. JA tez odrazu na całosc skłądam bo to za dużo zachodu żeby sie bawic i co roku skłądac B)

http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=1&zaj=1&kol=856 prosze bardzo. pierwsze wyniki. w olsztynie srednia wniosku to 178 630 zł (po wyliczeniu z tabeli) twoje 300000 jakos sie ma nierealnie do tego co jest tu w rzeczywistosci

w wielkopolsce okolo 170 000 pierwsze dane potwierdzaja to co napisalem... ze nie wszyscy porywaja sie z motyka na slonce i biora odrazu 300000

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mazowieckie ma bardzo dużą pulę pieniędzy przypisaną to dobra wiadomość dla rolników z tego województwa. B)

Opublikowano
Witam

mam pytanie: czy jesli mam dzierżawę od 2008 roku, i za tamten rok nie złożyłem na tą dzierżawę o dopłaty bezpośrednie i właściciel też nie składał, to mogę ten grunt brać pod uwagę przy wyliczeniu ESU ?

jeśli jest to dzierżawa długoterminowa (na 10 lat przy maksymalnym okresie realizacji inwestycji) to nie powinno być problemu

Opublikowano

my bedziemy skłądali na całosc czyli 300 tys zwrotu,z cczego większosc to bedzie budowlanaka i częsciowo masyzny ale w śląskim widze bardzo mało złożnonych wniosków B)

Opublikowano

jak to na colosc skoro juz z jednego prowu z 2007 skorzystales? pod nowym ursuem z galeri jest napisane ze dofinansowanie otrzymales więc nie ma szans zebys teraz zlozył na 300 tys. wprowadzasz ludzi w bład. z obu prowow to ci wyjdzie te 300 ale ten skladasz pewnie na jakies 200 tysi...

Opublikowano

dzwoniłem koło południa do lublina to powiedzili mi że maks kilka osób w oklolejce, praktycznie na bierzaco.

co do wprowadzania do systemu to w czym widzisz problem codzinnie zabiera wnioski kurier i wiezie do OR i tam wklepuja nastepnego dnia po co maiłem robic 200km. na młodego rolnika wysłałem poczta i tez poszło B)

a co do sredniej kwoty to nie zapomnij że sporo ludzi składa juz poraz drugi i wykorzystuja to co zostało z naboru 2007. także srednia na pewno nie bedzie nawet 250tys B)

Opublikowano

Najlepsze to było w biurze powiatowym, tata pojechał złożyć, bo bliżej niż do OR, a tu nie ma tej wyszkolonej osoby do przyjmowania wniosków, no i trzeba będzie w czwartek B)

Opublikowano
dzwoniłem koło południa do lublina to powiedzili mi że maks kilka osób w oklolejce, praktycznie na bierzaco.

co do wprowadzania do systemu to w czym widzisz problem codzinnie zabiera wnioski kurier i wiezie do OR i tam wklepuja nastepnego dnia po co maiłem robic 200km. na młodego rolnika wysłałem poczta i tez poszło B)

a co do sredniej kwoty to nie zapomnij że sporo ludzi składa juz poraz drugi i wykorzystuja to co zostało z naboru 2007. także srednia na pewno nie bedzie nawet 250tys B)

no i o tym mowie ze srednia w tym roku nie bedzie weiksza niz 180 tys. a ty kilka postów wyzej prorokujes ze srednio bedzie po 300 tys wiec z tego powodu malo ludzi dostanie a ja dlatego ze byles w bledzie napisalem ze sie mylisz i ze srednia ktora trzeba wziac pod uwage to owe 180 tys

Opublikowano

ja rozumiem... ale nie mozna teraz rozpatrywac ile ktos wzial przez 2 nabory... stary prow to juz przeszlosc i zyc trzeba nowym i wszelkie kwoty brac od nowego... a ogolnie to nie ma co sie klocic bo to i tak nie zwiekszy puli srodkow. pieniedzy jest stanowczo za malo. powinna byc jedna ogolnopolska pula srodkow i zadnego dzielenia... dlaczego rolnicy na mazurach maja miec gorsze szanse rozwoju niz ci z warszawy?

Opublikowano

na pewno nie bo w warminsko-mazurskim srednia to okolo 22ha czyli stosunkowo duzo a kwota nie jest wcale duza bo tylko 110 mln a to do mazowieckiego wyglada bardzo marnie bo tam az 440 mln

Opublikowano

Witam. Dzisiaj zaczynam wypełniac wniosek na dofinansowanie na: ciagnik 85 KM, ładowacz czołowy, prasa kostka, rozrzutnik obornika i agregat podorywkowy. Mam pytanie. Jakie obowiązkowe załączniki musze dołączyć do wniosku na wstępną weryfikację?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v