Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czemu trzeba dlugo czekac? I wlasnie ten facet z ktorym ja rozmawialem to mowil,ze w momencie podpisywania umowy oni nie patrza jaki masz ciagnik. Ich interesuje przy zlozeniue wniosku o platnosc jaka bedzie moc homologowana. I wtedy musisz pokazac homologacje.

Opublikowano

gospodarstwo sie rozwija,z roku na rok i akurat nowszy ciagnik by sie sprzydal ,a 50 km czy 80 mnie nie interesuje raczej!powyzej 100 do 130,to jst gupota jesli jest tam jakas tabela hektary/i moc ciagnika,jesli jest ktos pewien ze spalci ciagnikw danym terminie.nie wiem bo dopiero po nowym roku rusza wypelnianie wnioskow

Opublikowano

Cholera jasna (żeby nie uzywac słów na literę "K" i "H") co się dzieje z tymi wnioskami. teraz jest zima niedługo wiosna

i potrzeba siać, a ja nie wiem czy stary poznaniak wytrzyma :angry: :angry: :angry:

Opublikowano

No mnie to juz ta Agencja roz**** i mnie normalnie ku**** nosi bo tak dlugo to juz jest przesada juz zaraz 1,5 roku a ci debile nie moga zweryfikowac wnioskow, maja wszystko gotowe tylko siedza i grzeja d*pami fotele buce, a jeszcze jakie wymogi nie mozna przekroczyc limitu kasy a wez nie przekrocz jak wszystko poszlo do gory ale nie mozna, ten caly PROW mi juz wisi kupuje sprzety za wlasna kase i zobaczymy jak cos wypali to bedzie dobrze a nie to niech sie gola.

Opublikowano

michalik@ a tobie po jakim czsie przyznali wniosek od chwili złożenia.kiedy podpisałeś umowe i kiedy kase na konto ci wpłacili???

(podaj od chwili złożenia w niosku w miesiącach)

Opublikowano
No mnie to juz ta Agencja roz**** i mnie normalnie ku**** nosi bo tak dlugo to juz jest przesada juz zaraz 1,5 roku a ci debile nie moga zweryfikowac wnioskow, maja wszystko gotowe tylko siedza i grzeja d*pami fotele buce, a jeszcze jakie wymogi nie mozna przekroczyc limitu kasy a wez nie przekrocz jak wszystko poszlo do gory ale nie mozna, ten caly PROW mi juz wisi kupuje sprzety za wlasna kase i zobaczymy jak cos wypali to bedzie dobrze a nie to niech sie gola.

limit chyba mozna przekroczyc tylko ze nie doplaca ci do tego przekroczenia

Opublikowano
no wlasnie o to chodzi i co mam teraz 30 tysiecy ze swojej kieszeni walic bo mi tak maszyny skoczyly, i to jest ich inteligencja,

30 tysi to nie jest tak duzo biorac pod uwage to ze nie zwraca sie vatu. czyli do zwrotu bylaby okolo polowa z 24 tysi czyli jakies 12 tysi. czyli tracisz 12tysi dofinansowania a nie 30. z reszta jezeli ci tak bardzo maszyny podrozaly to oznacza ze bierzesz bardzo wysokie dofinansowanie wiec powinienes sie cieszyc ze cokolwiek ci zwroca.

My tez przekroczylismy wstepnie zakladana kwote ale zawsze sie pocieszamy tym ze bedzie jakikolwiek zwrot. juz te kilka tysi to mozna sobie odpuscic.

Nauczka na przyszlość, w kolejnym naborze zrobimy juz dokladniej wniosek, zeby potem nie kombinowac.

Opublikowano

hahah bardzo wysokie dofinansowanie nie zartuj sobie ze mnie ja biore wszystkie maszyny wtedy mialem zadeklarowane 190 tysiesy brutto cala realizacja, mialem otrzymac zwrot w wysokosci 79 tysiecy o UNII, ot i duzy zwrot, a bede musial dolozyc z wlasnej kieszeni okolo 30 tysi, dobrze ze jestem vatowcem.

Opublikowano

no to faktycznie na 190 tysiacach to te 30 to dosc sporo. ale z drugiej strony trzeba sie cieszyc ze dorzuca ci do sprzetu te 79 tysi. w miescie ludzie tyle rocznie zarabiaja... czasem nawet we dwoje.

ps dzis czytalem ze do 23 grudnia podpisano 3300 umow (łacznie z azotanowymi, ktorych bylo okolo 130)

Opublikowano

@@@michalik@ a tobie po jakim czsie przyznali wniosek od chwili złożenia.kiedy podpisałeś umowe i kiedy kase na konto ci wpłacili???

No ja czekam na sprzęt i wniosek o płatnośc dopiero mnie czeka a co do kasy to jeszcze daleko.Mam nadzieje ze euro spadnie w marcu, dobrze ze sie jeszcze mieszcze w zwrocie i narazie nie musze dokładac.Troche małe macie te zwroty. POZDRO

Opublikowano

ilu z was już złożyło wniosek o płatność i dostało kasę . ja złożyłem 18 listopada i do dzisiaj nie mam kasy a zapewniali że to wszystko szybko pujdzie bo agencji zależy na tym:) ;)

Opublikowano

odnośnie agencyjnych przeliczników szykuje się mała rewolucja

chodzi o to że agencja tych przeliczników sobie nie wymyśliła tylko zapłaciła za nie jakiemuś instytutowi który ułożył przeliczniki dla "statystycznego" gospodarstwa w Polsce

czyli że z ha jest jakieś 3 tony zboża. wiadomo że inwestują te lepsze gospodarstwa w których poziom kultury rolnej co za tym idzie i plonów też jest wyższy. w związku z tym plon zboża to nie 3 a np. 6 a w dobrych latach i więcej ton więc i kombajn wymłóci w sezonie adekwatnie mniej ha. To jeśli chodzi o kombajny zbożowe.

jeśli chodzi o ciągniki to wiadomo że hektar 1 gliny orze się sporo dłużej niż hektar piachów.

Jednak tabele z przelicznikami zostaną, po prostu pracownicy którzy rozpatrują wnioski będą mieli weryfikować uwagi np. takie jak wypisałem wyżej co do uzasadnienia wielkości czy mocy maszyny.

zobaczymy kiedy stanie sie to rzeczywistością

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v