Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

co do vatu to na pewno Ci go zwroca. a te dzierzawy masz udokumentowane w Agencji?? i jakie masz jeszcze ciagniki zarejestrowane mlodsze niz 20 lat?? a te doplaty na mlodego rolnika nic raczej nie przeszkadzaja w uzyskania dofinansowania z PROW bo to zypelnie inne programy sa.

Opublikowano
Witam z dzierżawami mam około 103 hektary i ile koni mechanicznych przypada taki areał???? I jeśli wezne 50 tys na młodego rolnika to będe mógł skorzystać z PROW???? Na jakies to zasadzie działa ten PROW??? Jeśli jestę vatowcem to zwróća mi podatek vat jak weznę jakąś maszynę na PROW???? Pisze jeszcze raz bo nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi na to

Dalszy znajomy na taki areal dostal 2 ciagniki valtre t151 i case'a JXU 105

Opublikowano

wszystkie ciągniki co mam na ojca stoją ja na ten Areał chce kupić dwa New hollandy jeden około 160km drugi coś koło 75km i na czym to polega ten Prow???? znacie strone jakąs gdzie jest tego regulamin przlicznik km/ha i takie tam Podajcie linka z gory dzięki A w agencji jest podane z dzierzawami bodajze 70 hektarów

Opublikowano

Zawsze można jakiś przekręcik zrobić A co do linku to mi takie cos wyskakuje ;/ Not Found

The requested URL /pliki/70/0/0/Zas_d..._rol_300309.pdf was not found on this server.

Opublikowano

Zwrot to minimum 20 tys czyli ja ci przysługuje 40% wzrostu to musisz zainwestować 50 tys netto a z watem 61 tyś brutto

50 % zwrotu - 40 tys netto -48800 brutto

60% zwrotu 33334 netto -40 668 brutto

Opublikowano

to sobie zainstaluj jakis program do pdfów. takich rzeczy to chyba na forum rolniczym nie wypada uczyc co? heheh. polecam program "adobe reader"

swoja droga masz 17 lat i nie potrafisz pdfa otworzyc... heh... moim czy twoim rodzicom to bym sie nie dziwil ale tobie sie dziwie. Takze "adobe reader" rozwiaze twoj problem

Opublikowano
to sobie zainstaluj jakis program do pdfów. takich rzeczy to chyba na forum rolniczym nie wypada uczyc co? heheh. polecam program "adobe reader"

swoja droga masz 17 lat i nie potrafisz pdfa otworzyc... heh... moim czy twoim rodzicom to bym sie nie dziwil ale tobie sie dziwie. Takze "adobe reader" rozwiaze twoj problem

post-17057-1247399908_thumb.jpg

Opublikowano

Mam pytanie czy jak jzu po zlozeniu wniosku i wylosowaniu czekam w kolejce az podpisze umowe z agencja zebym mogl spokojnie kupic ciagnik .. moge napisac jakis aneks jesli w tym czasie kupie lub wydzierzawie ziemie na co najmniej 5lat i dojdzie mi kilka ha .. wtedy jak napisze taki aneks zwiekszy mi sie moc maksyamlan ciagnika ktory moge wziasc ? bo pewnie wiecje kasy nie nalicza do zwrotu ale by wtedy doslzo kilka koni co by bylo bardzo mi na reke ? czy juz jest za pozno na takie sprawy i nie da rady zwiekszyc jzu nic ani nic napisac?

Opublikowano

Mam pytanko jak mam 26 ha i chciał bym kupić ciągnik i jakieś maszyny to maksymalnie jakiej mocy będzie ten ciągnik.

Czy mogę złożyć wniosek o ciężarówkę wywrotkę lub naczepę patelnię, wannę do ciężarówki którą posiadam np. do przewozu zboża itp.

Z góry dzięki za odpowiedzi pzdr.

Opublikowano

Wiesz ja nie mam czasu siedzieć przed kompem co najwyżej godzinka dziennie a nawet jeśli siedze dłuzje to mi się nudzi.

Opublikowano

Oddaj kompa znajomemu co go zrobi porządnie jak nie masz na to czasu. Ja dziś właśnie skończyłem stawianie systemu+cały potrzebny soft (m.in adobe, w sumie to 3 progi do pdf'ów). Łącznie 8 godzin ale łepek będzie miał wszystko czego może potrzebować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v