Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kontynuacja tematu z 2012 roku, zachęcam do pochwalenia się swoimi wynikami jakie osiągnęliśmy w mijającym roku 2013.

U mnie 41 krów dojnych, obora uwiązowa, wydajność 10250 litrów, tłuszcz 4,25 białko 3,36.

Edytowane przez stolarz88
Opublikowano (edytowane)

W tym roku sprzedałem 9 jałówek wysokocielnych, grudzień i styczeń mają znaczenie w wyniku, i urlop już zootechnik miał :) podałem wynik w przybliżeniu, bo za dużego wahania już nie powinno być bo stado jest ustabilizowane w wydajności od dłuższego czasu, większych wahań wydajności i parametrów mleka nie przewiduję.

Edytowane przez stolarz88
Opublikowano (edytowane)

u mnie 18 krów na uwięzi tmr widłami i łopatą :) czyli tradycyjne żywienie wydajność około 7,5 tysiąca litrów na krowę

a tak przy okazji ile za sztukę ceniłeś jeśli można wiedzieć oraz jakimi buhajami kryjesz

Edytowane przez zetorfun1976
Opublikowano

Coś słabo ten temat idzie :P

U nie osobiście szału nie ma, d*py nie urywa :P

Obora stanowiskowa

żywienia bez TMR'u

średnio dojonych krów- 17,7 sztuk

wydajność - 6600 kg

tłuszcz - 4,40 %

białko - nieznane ( mleczarnia nie bada )

Wydajność z mleczarni ( ilość oddanego mleka przez krowy )

Za 2012 rok było 5,5 tyś więc wzrost o 1,1 tyś. Według Was to dużo czy mało? :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez piterq1991
      Witam!

Czy jest możliwość aby w MF 3080 zwiększyć przepływ oleju na podnośnik?
      Chodzi mi o to, że chcę aby szybciej podnosił(pompa jest nowa założona). Jak jadę z maszyną w polu to zanim zdąży podnieść to ciągnik już zakopany. Siłę ma, bo podnosi wszystko bez problemu na wolnych obrotach, ale chodzi, żeby szybciej to robił. U znajomego w NH tak było, że wydajność miał zmniejszoną i w serwisie bez problemu od ręki mu to zwiększyli i zdecydowanie szybciej podnosił. Gdzieś kiedyś na forum coś czytałem, że w MF też tak jest. Czy to prawda? Jak to zrobić jeśli jest taka możliwość?

Pozdrawiam
    • Przez JANCZAK1176
      Witam. Dla chcących zrobić sobie użądlenie do bielenia obór (chodzi 5 lat)

• Przez Lukasz82
      Szukam informacji na temat wydajności dominatora 56? Podajcie ile ton na godzinę skosi jakiego zboża albo ile ha/godz przy jakim plonie. Jakieś opinie też można dorzucić.
    • Przez xyz2341
      Czy ktoś z Państwa słyszał o ociepleniu drzwi do obory watą szklaną? Czy ten materiał nadaje sie do pomieszczenia gdzie bedą zwierzęta?
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v