Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
CCM

CCM

Czy ktoś z was może zakisza lub zakiszał całe mokre ziarno kukurydzy w big-bagu. Czy lepiej jest robić w bigbagu czy na pryzmie i czy tżeba stosowac jakies zakwaszacze bądź konserwanty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bodzioman18    21

ja w tym roku pierwszy raz zakiszałem całe ziarno w big bagu, wczoraj otwarłem pierwszy worek po 2 tygodniach, jak narazie jakiegoś zapachu kiszonego ziarna nie czuje. kilku znajomych kisiło całe ziarno już kilka lat i chwalą to sobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

karolci13    26

Ja od 2 lat kisze w big bagach nic nie dodaje i towar jest super a przynajmniej koszty suszenia odpadają, ale moje spostrzeżenie to lepiej żeby qq miała tak do 35% bo powyżej przyklejała się w mieszalniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolci13    26

Do rękawa musisz mieć maszynę a w bagach dobrze jest, a co do karmienia to w tym roku otwarłem od razu i nic się nie dzieje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
donweter1989    180

Folię się daje do środka biga. Są takie gotowe rękawy z cienkiej i elastycznej folii które ucina się z dowolnym miejscu robi supeł i wykłada biga od środka. Można też kupić gotowe bigi z folia w środku.

Edytowano przez donweter1989

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
donweter1989    180

gdzie te worki kupujecie?

w pobliskim składzie wyposażenia rolnictwa powinieneś dostać.

@qba333 - jedni kiszą całe ziarno inni zmielone lub gniecone. Zalecają aby 6 tygodni się kisiło, ale spragnieni otwierają szybciej.

Edytowano przez donweter1989

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jarekmalina    3

w pobliskim składzie wyposażenia rolnictwa powinieneś dostać.

@qba333 - jedni kiszą całe ziarno inni zmielone lub gniecone. Zalecają aby 6 tygodni się kisiło, ale spragnieni otwierają szybciej.

 

 

Jeśli zakisicie całe ziarno i mysza zrobi dziurę to praktycznie wszystko jest do wyrzucena. Natomiast jak przedtem się ześrutuje, to niewielka ilość jest spleśniała i straty mniejsze. Co do samego zakiszenia to ja otworzyłem po 5 dniach i czuć już było intensywny zapach kiszonki. Chyba że całe ziarno, to być może dłużej trzeba czekać aż się zakisi.

 

Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PawelWlkp    326

Całe ziarno się nie zakisi, powie wam to każdy hodowca bydła który najmuje lub używa sieczkarnie.Zakiszą się jedynie połówki i zanieczyszczenia,reszta przechowuje się beztleenowo. Dlatego w razie dziury, lub po otwarciu tak szybko się psuje. Robił ktoś analize wartości pokarmowej takiej kiszonej kukurydzy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolci13    26

Według mnie nie masz racji bo całe ziarno jest tylko nie do strawienia przez bydło ale się zakisza, a ciekawe jak stworzysz warunki beztlenowe we worku ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PawelWlkp    326

Jakby się zakisiło to i strawne by było. Oto właśnie chodzi w kiszeniu żeby nie było dostępu tlenu. Obecność tlenu powoduje fermentacje alkoholową,rozwój grzybów i pleśni,wiec kukurydze można wtedy wyrzucić. Dlatego szczelnie zamyka się kukurydze, żeby jak najmniej niekorzystnych procesów zaszło. Ale wystarczy dziura w worku i wszystkie te procesy ruszają od nowa, tym bardziej, że ziarno nie jest zakiszone tylko przechowane beztlenowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×