Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dokładnie yachooo uprzedzileś mnie z odp ,ja smiem twierdzić ze pierwszy korpus za szeroko ustawiony

sołtys uporałeś sie z regulacją ?

Dnia 12.09.2018 o 20:54, jahooo napisał:

dokładnie tak samo jak zagonowy, na prawą i lewą stronę masz regulację pionu pługa, możesz go trochę położyć po jednej i drugiej stronie na dłuto, daj typ pługa to pokażę ci, gdzie kręcić

dodam tylko jeszcze ze to przestawienie wiaże sie z regulacja pierwszej skiby

Opublikowano

MinJahoo pług Po3agromasz  dodam że mam już zużyte płozy a pierwsza skiba bieże trochę mniej niż powinna.

W kieszeni jest otwór cacy w grądzieli na brzegach lekko przeciągnięty , czy może mieć wpływ kąt natarcia lemiesza?

Opublikowano

Panowie wszyscy piszą ,że pług ma mieć cięgna boczne luźno więc przy orce powinno być tak, że oba są luźno w jedną i drugą strone czy ma jedno ciągnąć a drugie być luźne? Napiszcie jak to u was wygląda jeśli ktoś się temu przyglądał :P 

Opublikowano

U mnie pług ma ruch na końcu na boki po około 10-15cm w obie strony. A w czasie orki cięgła oba w zasadzie mają być luźne. Piszę w zasadzie, bo na mozaikowej glebie ciężko o taki stan w 100%. Siłę naporu gleby na odkładnię ma równoważyc napór płóz na bok bruzny. Jak boczne cięgno będzie napięte cały czas, oznacza to złą regulację pługa i ściąganie ciągnika w jedną lub drugą stronę.

Nie da się uniknąć napięcia cięgna przy orce na pochyłościach , ale na w miarę prostym polu pług idzie za ciągnikiem , a nie go szarpie na boki.

Opublikowano
Kiedyś pisałem już w tym temacie, że ściąga mi ciągnik w czasie orki. Teraz sprawa przedstawia się tak że ciegna mam wyluzowane z jednej i drugiej strony tak samo, i poradzono mi tutaj że muszę ustawić siłę ciągu śruba rzymska wzdłuż pługa i tak też zrobiłem, śruba jest skrecona już na maksa a pług krzywi bruzde, tzn nie idzie prosto. Na lzejszej ziemi idzie ładnie prosto a jak najade na cięższa to od razu pług ściąga i bruzda wychodzi bardzo krzywo. Po kilkunastu przejazdach mama przesunięcie o cały jeden przejazd.. Co nadal nie gra?
Opublikowano
2 godziny temu, Daaniel766 napisał:

Kiedyś pisałem już w tym temacie, że ściąga mi ciągnik w czasie orki. Teraz sprawa przedstawia się tak że ciegna mam wyluzowane z jednej i drugiej strony tak samo, i poradzono mi tutaj że muszę ustawić siłę ciągu śruba rzymska wzdłuż pługa i tak też zrobiłem, śruba jest skrecona już na maksa a pług krzywi bruzde, tzn nie idzie prosto. Na lzejszej ziemi idzie ładnie prosto a jak najade na cięższa to od razu pług ściąga i bruzda wychodzi bardzo krzywo. Po kilkunastu przejazdach mama przesunięcie o cały jeden przejazd.. Co nadal nie gra?

nie silę tylko linie ,

nadal masz żle ustawiony ,płozy jak kolega wyzej pisał to istotna sprawa lecz tak doże odchyły to nie ich wina, coś robisz nie tak

podaj nazwe pługa model  łatwiej bedzie doradzić

wrzuć chociaż link z neta tego pługa

Opublikowano (edytowane)

Jaki masz rozstaw tego pługa? Może ktoś przesadził z klinami i regulacja się skończyła, ew. masz coś zgięte na korpusie. 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)

Jeśli poszerza orkę przy zwiększeniu naporu na odkładnię, to znaczy, że płoza nie ma oparcia , czyli jest albo za bardzo wytarta, albo krzywa (?) albo założona z innego pługa. To jedyne co mi przychodzi do głowy, jeśli sam pług jest prosty

U mnie taka sutuacja ma miejsce przy orce na pochyłościach, ale to jest raczej normalne, bo na pług działa dodatkowa siła, której nie da się skompensować

Edytowane przez jahooo