Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Popieram przedmówców jak rozmawiałem z inseminatorem który jeździ na moim terenie to mówił ,że prawie wszyscy kryją najtańszymi i jak zamawia np. 600porcji masówki z konrada to do tego 30-40 manifolda i podobnie wygląda sytuacja jak zamawia z innych firm. Co do ceny to z tego co mi wiadomo maja w granicach 9-15zł masówkę zależnie od firmy i wielkości zamówienia. A duża część hodowców nie interesuje się w ogóle buhajami genetyka itd. i rozróżnia tylko mięsne i mleczne

Opublikowano

piszecie półprawdy inseminator w większości chce max zysków , mając dostęp do HF po 9zł brutto powie że niema wielkiej różnicy w jakości buhaja a gratisy są najczęściej właśnie z takiej półki

Bardzo przepraszam inseminator robi tym czym klient sobie życzy... więc jak słyszę : panie najtańszym mlecznym... to zamawiam i wożę "najtańsze mleczne" - a prawda jest taka że zarabiam lepiej na droższych bykach... a gratisy i tak w większości robię najlepszym klientom "w gratisie"...

Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
  • Like 1
Opublikowano

Coś w tym prawdy jest, ale pamiętajmy, że nikt nie działa charytatywnie, ja jak dostaję rabat na buhaja zdaje sobie sprawę z tego, że firma, która mi go dostarcza musi też na tym też zarobić - to logiczne. Ja się cieszę z upustu i tego, że mam nasienie pod samą oborę przywiezione.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem wam Panowie że na tego inseminatora każdy wjeżdza że zdziera z was. Zróbcie kurs około 2000zł potem zakupić trzeba kontener 2000zł, jakieś auto, założyć działalność i opłacać ZUS około 1000zł/miesiąc to wtedy pogadamy czy az tak dużo z tego zostaje.

Sam jeździłem swego czasu jako inseminator ale z tego nie da się wyżyć. Paliwo jest drogie, opłaty i inne pierdoły także zrozumcie człowieka że chciałby żeby coś tam jemu z tego zbiegło. A i każdy chciałby żeby był zawsze dyspozycyjny. Za takie coś trzeba płacić.

Edytowane przez lemysz1
Opublikowano (edytowane)

gratisy w "gratisie"- .......... :D i tylko za dojazd. Panie Inseminatorze ......wstydu oszczędź :lol:

Wyobraź Pan sobie że jak gratis to gratis i nawet za dojazd wtedy nie biorę... ale nie da się ukryć że robię to klientom na których i tak zarabiam dobrze... krzywdy sobie zrobić nie dam... mam dzieci na utrzymaniu i bilans musi wyjść na plus... ciekawe czemu się pan nie dziwisz że telefon dostajesz za 1pln przecież operator sieci też nie jest instytucją charytatywną... Zresztą te gratisy to fajna broń w nierównej walce ze shiuzem.

Edytowane przez kalar
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

Znam paru inseminatorów słabych jak i bardzo dobrych i Ci słabi to rzeczywiście kasy nie mają ale Ci lepsi to wiem że miesięcznie na czysto wychodzi im po 10000 zł lub więcej także nie do końca się z Tobą zgodzę. Jak dobry inseminator to lepsze stada go biorą i wtedy na zarobki nie narzeka, ale trzeba sie do tego przyłożyć. U mnie kiedyś robił inseminator i on w większości tylko u mnie robił a inne stada po prostu sobie odpuszczał bo u mnie miał dużo roboty i pieniędzy mu wystarczało. Oprócz mnie to obsługiwał tylko około 10 stad. I dodam że obsługiwał najlepsze stada w gminie. Ale robił bardzo dobrze z bardzo dobrą skutecznością i przyjeżdżał jak trzeba było to nawet w dzień 2 razy (normalnie objerzdżał stada rano i wieczorem) np. jak krowa była szykowana pod embriotransfer

Wszystko dobrze tylko u nas nie ma takich stad żeby tyle wyciągnąć. Mają góra po 50 dojnych i to tylko nieliczni, a i konkurencja spora bo około 5 inseminatorów na najbliższym terenie.

Opublikowano

śmiać mi się chce za te gratisy, lub promocyjne ceny kilka złotych lub po złotówce. takim nasieniem to można tylko krzywdę w stadzie zrobić. jak zamawiam nasenie to jeszcze nigdy nie dostałem gratisów. zawsze zamawiam tylko to co chce i nie interesują mnie gratisy ale na upusty cenowe nie narzekam przy takich małych ilościach jak zamawiam.

Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

kolego wszystkie sexy są WSKAZANE na jałówki i dla mnie trochę dziwne jest to, że hodowcy zwracają uwagę na wycielenia właśnie w przypadku sexów.

Ponadto w indeksach amerykańskich 9 oznacza, że ma się 9% szans na to, że poród będzie trudny, ale mamy 91% szans na to, że nie :)

Ponadto Trump ładnie wyszedł w dzisiejszej wycenie międzynarodowej :) ogólnie dobry buhaj, dobry sex - polecam.

Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

ja często kryję bykiem nawet z 9 i nie mogę powiedzieć, że wzrosły mi trudne porody. Wszystko zależy od widzimisię hodowcy, kiedyś od 13 w doł zalecali na jałówki, potem od 10 w doł, dziś od 7 w dół, niedługo buhaj będzie miał w indeksie 3 to będą kręcić niektórzy nosem, że dużo.

rmiecz8 - mi zupełnie odwrotnie, Trump w moim stadzie był jednym z lepszych sexów jeśli chodzi o skuteczność.

Opublikowano (edytowane)

Pytam się o tą 9tkę bo bardzo dużo uwagi zwracam na porody u jałówek i dużo zacielam jałówek sexowanymi ale akurat te byki które używałem w sexie, w konwencjonalnej wersji też były polecane na jałówki. Mam też na uwadze fakt że jest 10% szans że się urodzi byczek, a nie chciałbym żeby taki cielak porozrywał mi jakąś extra krówkę na początku jej użytkowania.

Edytowane przez stolarz88
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

Jest nowa wycena z wws Znany od wielu lat w Polsce buhaj MARION jest w USA od jedenastu wycen numerem jeden w rankingu produkcji mleka. Swoje walory mleczne potwierdził też w polskich wycenach. Córka MARIONA krowa HAJTO z gospodarstwa KOMOROWO uzyskała w drugiej laktacji w roku 2012 najwyższą w Polsce wydajność ponad 21 195 litrów mleka. Niestety buhaj ten przeszedł już do historii, ponieważ nieżyje.

Macie coś po nim i jak sę doją

Opublikowano

Damian nowa wycena jest już z 10 dni temu i nie tylko z wws'u.Marion jak marion przewagę mleka ma sporą jak na tamte czasy lecz funkcjonalność moim zdaniem ma do d*py ;/ Myśle,że są teraz lepsze już buhaje z wysoka produkcją i lepszą funkcjonalnością ;D Skoda bierz Scarleta xD

Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano (edytowane)

Mariona podobno są ostatnie porcje na świecie, moim zdaniem jak ktoś chce buhaja w średniej cenie (ok. 70-80zł) z super wydajnością, to Marion jak najbardziej jest ok. Sama zamówię kilka porcji,bo Warto mieć linię z Marionem w rodowodzie. ;)

Jeśli ktoś jest w stanie wydać więcej (ponad 100zł) na porcje nasienia to wtedy oczywiście Gabor (podskoczył w wycenie i obecnie jest na TOPie).

No i w tej kwietniowej wycenie to WWS ma Numer 1 w międzynarodowym rankingu, "Observer" jak dobrze pamiętam... więc jak kogoś stać i chce mieć aktualnego, modnego buhaja. ;)

Edytowane przez Maria88
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

Scarlet czy Lass z hg plus.

Te dwa byki może i przewyższają Mariona, ale np Scarlet jest z 2007 roku, trzeba mieć to na uwadze porównując go do byka z 2000, który i tak zrobił w świecie genetyki baaaardzo duzo i wątpię aby któryś z wyżej wymienionych powtórzył sukces Mariona i dał chociażby kilku dobrych synów... natomiast jeśli chodzi o porównanie z obecnym królem - Observerem z WWS'u, to moim zdaniem są daleko w tyle :)

Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8