Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem gdyż zauważyłem ze z mojego claasika wycieka olej tzn z rozdzielacza pod kabiną od rury wysypu ziarna. Jest w nim taka mała dziurka ok 3 mm srednicy nie jest to zadne pęknięcie. Czy mogę to jakoś zakleić? I czemu ma służyć ta dziurka bo wydaje być się oryginalnie wywiercona.

Z góry dzieki za odpowiedz.

Gość Marcin135
Opublikowano

Jeśli dziurka jest orginalnie wywiercona to znaczy, że musi tam być. Po prostu spisz numery i zamów komplet uszczelnien do rozdzielacza i po sprawie, lub oddaj rozdzielacz do naprawy.

Opublikowano

No ale olej kapie na podajnik pochyły. Jeszcze muszę dokładnie z bliska to obejrzeć może tam jest jakiś gwint może powinna być tam jakaś śrubka. I mam prośbę do Was zobaczcie u siebie czy taka dziurka tam występuje. Bardzo byłbym wdzięczny :)

Opublikowano

:huh: Nie wiem jak to skomentować.

Mylisz się totalnie.

To na żółto to zawór upustowy.

Co do tego otworku to jestem na 99% pewien, że u mnie też jest, chociaż tam dawno nie zaglądałem.

Raczej to znak do zaglądania tam. :(

Na początku odkręć sama kostkę. Tam jest sprężynka. Tylko nie wiem jak z olejem czy będzie leciał, ale raczej tak.

Opublikowano (edytowane)

Nom właśnie jak ten otwór byłby jakim odpowietrznikiem nom to będę musiał zrobić to tak żeby ten olej sobie kapał do jakiegoś małego zbiorniczka, bo zapewne po odkręceniu tej małej kostki będzie leciał olej i to dość mocno. A zapewne przy spuszczaniu z hydrauliki oleju i ponownym uzupełnieniu jest dużo roboty ;/ Ale jakbyś mtracz mógł sprawdzić czy u Ciebie też jest taki otwór byłbym bardzo wdzieczny :)

Edytowane przez mati95115
Opublikowano

Jak będę w domu to sprawdzę.

Co wy z tym odpowietrznikiem. Odpowietrznik hydrauliki masz w zbiorniku w jego korku. Jak było by za dużo oleju to by na zbiorniku wywaliło.

Nie wiem co za problem ze spuszczeniem oleju. Nie trzeba przecież spuszczać z całego układu.

Wytrzeć dokładnie cały ten element, podłożyć miskę, poluzować któryś wąż, albo te kostkę i niech leci.

Dla pewności można jeszcze spuścić olej ze zbiornika oleju korkiem spustowym.

Po złożeniu wszystkiego zalewasz zbiornik olejem, odpalasz, po chwili poruszać dźwignią rozdzielacza. Nic więcej nie trzeba robić bo reszta układu nie jest zapowietrzona. Później uzupełnić olej do stanu na miarce.

Nie wiem czy da się to uszczelnić zdejmując tylko tę kostkę czy trzeba wyciągać i rozbierzać cały rozdzielacz. Ale wiem na pewno kapać nie powinno.

Opublikowano

Nom właśnie masz rację po jakiego gwizdka tam odpowietrznik. Bo ogólnie to my ten kombajn kupiliśmy niecały miesiąc temu nom i przy oględzinach nie rzuciło nam się w oczy ze kapie tam olej być może wtedy jeszcze nie kapał ale po pary dniach gdy Claas stał już na podwórku poszedłem do niego i własnie trochę się bawiłem wszystkimi gałkami :D tą od rury też. Nom i na drugi dzień przechodząc obok niego zauważyłem właśnie plamę oleju na podajniku pochyłym. Nie wydaje mi się ze to przez to ruszanie gałką zaczął lecieć olej.

Opublikowano

Kolego nie panikuj-jak kapie to wiadomo że jeszcze jest olej :) a tak na poważnie to może troszkę kapać, przez to się nie stoi. Jak bedziesz kosił i będzie ostro lało to sie tym zajmiesz a nie teraz, zwłaszcza że ani sezonu nim nie robiłeś i może wyjść parę innych żeczy. Strach ma zawsze wielkie oczy :blink: :D

Opublikowano

przez kapiący olej się nie stoi ale niestety nie ładnie wygląda, będziesz częściej sklep z olejem odwiedzał. Mi w senatorze kapie z rozdzielacza na podajnik pochyły i troche z siłownika od motowideł i podnoszenia hedera (ok 6l na sezon). Siłowniki może zrobię w tym roku (ale to może) a o rozdzielaczu nawet nie myślę, niech kapie.

Opublikowano (edytowane)

I olej Ci nie leci stamtąd? Nom to pewnie czeka mnie rozbiórka tego :D ale to niech się najpierw ciepło zrobi :D albo zrobię tak żeby kapało w jakiś pojemnik :D

Opublikowano

Mam jeszcze pytanko dotyczące młocarni czy u Was tez jest ciężko ją włączyć? Bo u mnie to normalnie trzeba się ostro zaprzeć żeby przesunąć tą wajchę do przodu. Heder włącza się w miarę lekko tak że jedną ręką włączy.

Opublikowano

Możesz tam pod kabina mieć podgiete ciegno od tej dzwigni od właczania młocarni, a po za tym przeciez to jest siła cały bede młucacy odrzutnik słomy wytrzasacze wieć to sie cieżko włacza bo stawia to opor ale mysle ze bez problemu jedna reka można to właczyć chyba że masz 12 lat

Opublikowano (edytowane)

Nie nom 12 lat nie mam :P W tym roku 18 skończę :D nom i tata co ma 38 lat tez ma to ciężko włączyć. A co do cięgła to tam wszystko jest proste.

Opublikowano

A nasmarowane?

Tak samo ciężko-lekko włącza się młocarnie jak i heder.

Obydwie dźwignie poruszają tylko napinaczami.

Może pas się za mocno napina. Za bardzo podciągnięte. Spróbuj wyregulować.

Opublikowano

Dzięki Wam za wszystkie pomoce ;) Tą młocarnie to włączaliśmy raz przy oględzinach i raz u mnie w domu jeszcze nawet nic nie było smarowane być może to pomoże a jak nie to się wyreguluje jeżeli taka możliwość jest :D Prosiłbym o nie zamykanie tematu gdyż to nasz pierwszy kombajn a na tym forum można liczyć na Waszą pomoc ;)

Opublikowano

Kontrolka zaciągniętego hamulca ręcznego.

A druga zabrudzony filtr powietrza. W komorze silnika przy ściance zbiornika zboża jest rura od filtra powietrza. Wkręcony jest w nią czujnik.

Jeden przewód jest przykręcony do masy, a drugi biegnie do kontrolki. Zewrzyj obydwa aby upewnić się czy instalacja(także masa przewodu) sprawna. Kontrolka powinna się zaświecić.