Przez
2jacks
Witam. Dużo sie mówi o uboju gospodarczym i sprzedaży produktów w systemie sprzedaży bezpośredniej...Na zachodzie funkcjonują mobilne rzeżnie/ubojnie http://www.cornerstone-farm.com/mobile-processing-poultry-mpu-mppu takie jak tu. W projekcie PROW widziałem zapisy mówiące że coś ma sie w tym zakresie na polskim rynku zmienić i że takowe mobilne ubojnie mają byc tez wprowadzane u nas...chodzi o niewielkie hodowle głównie ekologiczne...Wiadomo koszty mniejsze, zwierze sie nie męczy...generalnie same plusy
Czy ktoś wie coś na temat takich ubojni mobilnych?...lub może ubojni gospodarskich/małych do uboju drobiu? Jestem w kontakcie z firmą oferującą gospodarską linię ubojową kurczaka i cena lini 35 tysięcy(oczywiście bez budynku:))...Tylko że to linia o wydajności 200-300kg/h..co jest strasznie dużo jeśli chodzi o obój gospodarski. W skład tego wchodzi: oparzelnik elektryczny, wanna ogłuszania i skrwawiania, skubarka bębnowa, wanna patroszenia, wanna schładzania drobiu i stół rozbiorowy...nawet nie wiem czy to wszystko jest niezbędne...W końcu ta mobilna mini ubojnia wydaje sie dużo mniejsza.
Czy ma ktoś wiedzę w tym temacie?