Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
rakita27    0

Witam

 

Kupiłam oststnio cielaka(byczka) rasy Angus (w kolorze czarnym). Jednak weterynarz kazał się go jak najszybciej pozbyć mówiąc, iż to jedna z najgorszych ras bo nie prztybiera na mięsie a jedynie w tłuszcz i potem jest problem ze sprzedażą.

 

Czy tak rzeczywiście jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kyllee    14

powiedz niech wiecej do ciebie nie przyjezdza ten wet hahaha a co on bedzie go og ciebie kupowal?? angus to rasa miesna ma mieso marmurkowate ale urosnie jakis arogancki ten twoj wet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszek8201    22

hahaha dobty wet.... fakt ta rasa jest rasą mięsną,lecz należy do ras mniejszych czyli są lepsze od niej. Lecz ja osobiście najwięcej angusa mam-łatwość zakupu-mało tego większość to jałoszki i jeszcze nigdy nie było problemu ze sprzedaniem. Sprzedasz wszystko nawet krowę [szkieletora] ,im lepszy towar tym lepsza cena.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Taurus83    88

a niech nawet w kości i tłusz przyrasta. ważne żeby hajs się zgadzał...a weterynarza wyslij na szkolenie...pozatym nie ma czegoś takiego jak NAJGORSZA RASA BYDŁA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer321    4

Masz racje ważne żeby hajs się zgadzał :D , ja posiadałem kilka sztuk AN i nigdy nie było problemu ze sprzedarzą , a co cię to obchodzi że on przyrasta w tłuszcz przeciez ty go nie bedziesz ubijał i przetważał ważne żeby wage nabierał ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian40000    85

nie sprzedawaj go na rozliczenie po uboju tylko normalnie na żywo to dostaniesz tak jak za każdego mm. Napewno lepiej niż za hfa, ho czy rw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simson2812    356

Angus to taka średnia rasa z mięsnych ale na pewno na jakąś wagę wbijesz a ten wet to albo się nic nie zna albo zazdrości i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karol091193    91
Napisano (edytowany)

angus jest typowym bydłam mięsnym. Są bardzo często wykorzystywane do krzyżówek z rasami mlecznymi, np HF. Dla czego są często wykorzystywane? To jest proste jak drut kolczasty, tzn. ze względu na niską masę narodzonych cieląt i łatwiejsze porody.Chociaż ja bym mógł trochę polemizować w sprawie niskiej wagi urodzonych cieląt i łatwości porodów. Często wykorzystuje się je do zacielania jałówek. http://pl.wikipedia..../Aberdeen_angus

Raczej bym nie zgodził się z wikipedią z masą urodzonych cieląt, obstawiał bym bardziej 35-40kg i wydajnością rzeźną

 

EDIT

Nie będziesz miał żadnych kłopotów ze sprzedażą takiego buhaja bez względu na to czy na wagę żywą czy poubojową. Jeszcze kupią z pocałowaniem rączki ;)

Edytowano przez karol091193

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rakita27    0

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi bo nie ukrywam bardzo się zmartwiłam taką opinią weterynarza (jako weterynarz jest świetny - potrafi wyleczyć nawet skrajne przypadki gdzie inni weterynarze rozkładają ręce). Mam nadzieję, że będzie rósł zdrowo :) Do tej pory mieliśmy jedynie bydło ras ho, lm oraz bb. Zdecydowaliśmy się na zakup tej rasy właśnie ze względu na możliwość małej masy urodzeniowej cieląt. Niestety nasza krówka bb biję rekordy w wagach cieląt :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariox    2

Witam. Jeśli byłby ktoś zainteresowany jałówka cielną 7 miesięcy MM 50% angusta, pokryta też angustem, z kartą wydajnośc matki 7900l to mam na sprzedaż.

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
koma666    162

moim zdaniem czysta rasa angus jest ok ale wszelkie mieszance tej rasy z ho/hf to dziadostwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszek8201    22

czasami takie mieszańce są słabe lecz są też bardzo dobre zależy jak się skrzyżóje nie ma reguły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
koma666    162

mam 2 takie mieszance tzn hf pomieszane z angusem i nie polecam nikomu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    18

Ja kiedyś miałem byczki po angusie i byłem bardzo zadowolony z przyrostów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ogorras    1

angus czarny to typowy mięśniak, w dodatku bardzo ładne bydło - i najlepsza moim zdaniem polędwica B)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczepo14    9

ja hoduje czarnego angusa, i powiem z chodowanych LM, charolaise, blodne d aquitaine, jestem znich nabardziej zadowolony, ponieważ jest to rasa szybkodojrzewajaca, miesnosc to srednio wychodzi 64-65%, wiec tylko hodowac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bystra    26

Witam chciałam zapytać o angusa czerwonego czy ktoś mam lub wie coś na ten temat ale nie chodzi mi o teorie książkowe a w realu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mont    0

ja mam kilka szt po krowach mlecznych , cieleta z zakupu , czarne i czerwone jednak masa i wyglad bykow w takim samym wieku u mnie lepsze czarne , angusa oceniam srednio , lepsze od ho/rw ale sa mieszance ras u mnie wybitniejsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2354

Ale czyste Angusy lepiej wybiją się z mięsnością niż mieszańce. Wagowo nie porażają, byki porównywalnie do jałówek mięsnych/ MM, z tym, że szybciej dojrzewają. Należy pamiętać, że to rasa "mniejszego" bydła i nie spodziewać się byka o wadze 750-800kg. Ale nie ma już np. problemu z dekoronizacją, bo to rasa bezrożna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mateo2662    8

W stycznu sprzedałem angusa czerwonego miał 24 miesziące i ważył 870 kg brutto wię wcale takie małe nie są.

Edytowano przez mateo2662

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2354

No to ładnie go podtuczyłeś. Ale zazwyczaj Angusy rosną niskie i nie "rosną wszerz" jak np Welsh Blacki. Wszystko możliwe, ale należy pamiętac, ze byki schodzą najczęściej po 18tu miesiącach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hawaj123    0

Witam. Poszukuję byczka Czystej rasy Angus czarny do 300kg do dalszej hodowli. Czy może mi ktoś pomóc i przysłać jakieś namiary ? Jestem z woj. Łódzkiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

×