Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

 

Kupiłam oststnio cielaka(byczka) rasy Angus (w kolorze czarnym). Jednak weterynarz kazał się go jak najszybciej pozbyć mówiąc, iż to jedna z najgorszych ras bo nie prztybiera na mięsie a jedynie w tłuszcz i potem jest problem ze sprzedażą.

 

Czy tak rzeczywiście jest?

Opublikowano

powiedz niech wiecej do ciebie nie przyjezdza ten wet hahaha a co on bedzie go og ciebie kupowal?? angus to rasa miesna ma mieso marmurkowate ale urosnie jakis arogancki ten twoj wet

Opublikowano

hahaha dobty wet.... fakt ta rasa jest rasą mięsną,lecz należy do ras mniejszych czyli są lepsze od niej. Lecz ja osobiście najwięcej angusa mam-łatwość zakupu-mało tego większość to jałoszki i jeszcze nigdy nie było problemu ze sprzedaniem. Sprzedasz wszystko nawet krowę [szkieletora] ,im lepszy towar tym lepsza cena.

Opublikowano

Masz racje ważne żeby hajs się zgadzał :D , ja posiadałem kilka sztuk AN i nigdy nie było problemu ze sprzedarzą , a co cię to obchodzi że on przyrasta w tłuszcz przeciez ty go nie bedziesz ubijał i przetważał ważne żeby wage nabierał ;)

Opublikowano (edytowane)

angus jest typowym bydłam mięsnym. Są bardzo często wykorzystywane do krzyżówek z rasami mlecznymi, np HF. Dla czego są często wykorzystywane? To jest proste jak drut kolczasty, tzn. ze względu na niską masę narodzonych cieląt i łatwiejsze porody.Chociaż ja bym mógł trochę polemizować w sprawie niskiej wagi urodzonych cieląt i łatwości porodów. Często wykorzystuje się je do zacielania jałówek. http://pl.wikipedia..../Aberdeen_angus

Raczej bym nie zgodził się z wikipedią z masą urodzonych cieląt, obstawiał bym bardziej 35-40kg i wydajnością rzeźną

 

EDIT

Nie będziesz miał żadnych kłopotów ze sprzedażą takiego buhaja bez względu na to czy na wagę żywą czy poubojową. Jeszcze kupią z pocałowaniem rączki ;)

Edytowane przez karol091193
Opublikowano

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi bo nie ukrywam bardzo się zmartwiłam taką opinią weterynarza (jako weterynarz jest świetny - potrafi wyleczyć nawet skrajne przypadki gdzie inni weterynarze rozkładają ręce). Mam nadzieję, że będzie rósł zdrowo :) Do tej pory mieliśmy jedynie bydło ras ho, lm oraz bb. Zdecydowaliśmy się na zakup tej rasy właśnie ze względu na możliwość małej masy urodzeniowej cieląt. Niestety nasza krówka bb biję rekordy w wagach cieląt :)

Opublikowano

Witam. Jeśli byłby ktoś zainteresowany jałówka cielną 7 miesięcy MM 50% angusta, pokryta też angustem, z kartą wydajnośc matki 7900l to mam na sprzedaż.

Pozdrawiam.

Opublikowano

ja hoduje czarnego angusa, i powiem z chodowanych LM, charolaise, blodne d aquitaine, jestem znich nabardziej zadowolony, ponieważ jest to rasa szybkodojrzewajaca, miesnosc to srednio wychodzi 64-65%, wiec tylko hodowac :)

Opublikowano

ja mam kilka szt po krowach mlecznych , cieleta z zakupu , czarne i czerwone jednak masa i wyglad bykow w takim samym wieku u mnie lepsze czarne , angusa oceniam srednio , lepsze od ho/rw ale sa mieszance ras u mnie wybitniejsze

Opublikowano

Ale czyste Angusy lepiej wybiją się z mięsnością niż mieszańce. Wagowo nie porażają, byki porównywalnie do jałówek mięsnych/ MM, z tym, że szybciej dojrzewają. Należy pamiętać, że to rasa "mniejszego" bydła i nie spodziewać się byka o wadze 750-800kg. Ale nie ma już np. problemu z dekoronizacją, bo to rasa bezrożna.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Byk1995
      Czy krycie krów hf rasami mięsnymi (inseminacja) to dobry pomysł? Chciałbym kryć je rasami hereford blondaquitain oraz angus.
    • Przez AtosPro
      Witam. Chciałem zacząć hodowle bydła rasy angus czerwony . Aby zacząć od tego że zakupić stado 4 jałówek i jednego byczka i hodować w systemie ekstensywny. Stado urośnie urodzi się jeden miot jałóweczki sprzedać aby był jakiś pieniądz do hodowania a byczki opasać w systemie intensywnym do masy 600-650kg bo później obrastają w tłuszcz . A następny miot jałóweczki zostawić a byczki do opasu . 
      Co o tym sądzicie ? 
       
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v