Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.12.2018 o 16:28, sznajdik napisał:

Mam pytanie odnośnie kodu błędu mam kod 1-3 albo 3-1 skąd wiadomo kiedy zacząć liczyć? mf 6160

Koleżko , między 1 a drugą liczbą ( sekwencją) następuje 2-3 sekundowa przerwa. Zwróc na to uwage i odczytaj na spokojnie .

Jeden z kolegów wspomniał tutaj o kodzie błędu na predkościomierzu. Mi też wyświetla sie jakaś liczba 88 czy 86 i zastanawiam sie co to.

Edytowane przez diesel16v
Opublikowano

Następna awaria mojego szrot, która doprowadziła chyba do rozładowania baterii.  Nie działa podnosnik 

Link do filmiku

Jeśli dobrze odczytuje to błąd 1.3

Zwarcie w cewce elektrozaworu

Podpowie ktoś co z tym zrobić?

Opublikowano

Próbowałem to zrobić mechanicznie. Odpaliłem traktor, wszedłem pod traktor i wciskalem przycisk na elektrozaworach. Nic to nie dało mimo że próbowałem na każdej pozycji ustawienia (podnoszenie/opuszczanie/neutral). 

Nie mam pojecia co dalej z tym zrobić...

Opublikowano (edytowane)

rozdzielacz ehr zawalony syfem jeśli nawet na mechanicznym sterowaniu nie działa. Miałem to z wiosny

Hydraulika zewnętrzna działa w ogóle??

Edytowane przez lukbold
Opublikowano
58 minut temu, lukbold napisał:

rozdzielacz ehr zawalony syfem jeśli nawet na mechanicznym sterowaniu nie działa. Miałem to z wiosny

Hydraulika zewnętrzna działa w ogóle??

Zewnętrzna działa. Taśma od rozrzutnika idzie. Tak samo napęd i blokada mostów. 

Jak wyczyścić ten rozdzielacz? Skomplikowane czy dam sobie z tym radę?

To ten rozdzielacz w którym sa cewki do podnosnika jak rozumiem?

Opublikowano

dokładnie ten. O ile ruszysz śruby (miałem z tym problem) to raczej prosta sprawa tylko sęk w tym, że delikatne to. Swojego chyba uszkodziłem w czasie czyszczenia i mi teraz podnośnik puszcza ;/

Opublikowano
1 godzinę temu, lukbold napisał:

dokładnie ten. O ile ruszysz śruby (miałem z tym problem) to raczej prosta sprawa tylko sęk w tym, że delikatne to. Swojego chyba uszkodziłem w czasie czyszczenia i mi teraz podnośnik puszcza ;/

No to kiepsko, będę musiał poczekać na jakiegoś fachowca, bo nie mam pewności czy to elektrozawory, brud w rozdzielaczu, czujnik położenia ramion czy jeszcze inne cholerstwo. 

Martwi mnie to że rozladowuje akumulator. Wygląda jakby ba elektryczna sprawę 

Opublikowano

tu nie ma co się zastanawiać... jeśli ręcznie nie daje się dźwigać to sprawa czysto hydrauliczna. Rozładowanie akumulatora zależne od EHR trochę dziwne tym bardziej, że aby EHR ruszył to musi być ładowanie... wyjmij bezpiecznik pod maska od ehr i sprawdź czy pomogło

Opublikowano
Dnia 10.08.2019 o 19:54, lukbold napisał:

tu nie ma co się zastanawiać... jeśli ręcznie nie daje się dźwigać to sprawa czysto hydrauliczna. Rozładowanie akumulatora zależne od EHR trochę dziwne tym bardziej, że aby EHR ruszył to musi być ładowanie... wyjmij bezpiecznik pod maska od ehr i sprawdź czy pomogło

Zdialem koło, bo przez występowanie instalacji pneumatycznej jest utrudniony dostęp do tego rozdzielacza. Dorobilem końcówki i podawałem impulsy z akumulatora. Po jakimś czasie cewki zaczelo być slychac. Założyłem kable z instalacji i działa. Ciężko powiedzieć co było przyczyną. Jak zwykle w przypadku mojego modelu pewnie kable... 

Skoro to kable to zastanawia mnie tylko czemu nie dało się tego mechanicznie podnieść albo opuścić 

Teraz na tablicy błędów wyświetla się już tylko błąd 
3-1...problem z prawym czujnikiem draftu(bolec mocujący prawą dolną belke podnosnika.)

Ktoś wie jak się za to zabrać?

Dnia 10.08.2019 o 19:54, lukbold napisał:

Zdialem koło, bo przez występowanie instalacji pneumatycznej jest utrudniony dostęp do tego rozdzielacza. Dorobilem końcówki i podawałem impulsy z akumulatora. Po jakimś czasie cewki zaczelo być slychac. Założyłem kable z instalacji i działa. Ciężko powiedzieć co było przyczyną. Jak zwykle w przypadku mojego modelu pewnie kable... 

Skoro to kable to zastanawia mnie tylko czemu nie dało się tego mechanicznie podnieść albo opuścić 

Teraz na tablicy błędów wyświetla się już tylko błąd 
3-1...problem z prawym czujnikiem draftu(bolec mocujący prawą dolną belke podnosnika.)

Ktoś wie jak się za to zabrać?

Opublikowano

witam mam problem z ehr w MF 6150  ostatnio podczas orki zaczął wariować mi podnośnik góra duł i ma panelu pojawił sie błąd 3-1 czujnik draftu  okazało sie że zgniła od niego kostka pod kabiną zrobiłem to błąd sie już nie świeci, ale teraz pokrętło do wysokości na panelu muszę mieć na 7 podczas orki wcześniej miałem na 5,5.

Tak samo jak odepnę pług to żeby ramiona opadły do samego dołu to muszę przekręcić nim na 9

czy tak ma być

Opublikowano

Witam

Po odpaleniu czasem na ehr wywala mi blad 2-2 czyli czujnik pozycji. Ale co to za czujnik? Bo czy wpisze w google czujnik pozycji czy blad 2-3 czujnik glebokosci to mam te same wyniki czyli "czujnik polozenia ramion podnosnika" to jest jeden i ten sam czujnik do dwoch rzeczy?

Ciagnik mf 8120

• Haha 1
Opublikowano

nom... bo czujnik głębokości to ciągniesz za traktorem w ziemi a ten od wysokości.... no to nad kabiną szukaj radaru w laserem wycelowanego w cięgna który rejestruje ich wysokość n.p.m.