Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Kiedy najpóźniej można siać trawy i koniczynę? Mam dsv 2013, 2014, 2058 i mix koniczyn. Czy w tym roku jest za późno? 

IMG_20221003_175845.jpg

Edytowane przez gabik
Opublikowano
Dnia 4.10.2022 o 20:42, farmer_89 napisał:

lucerne warto nie skosic na zime bo odda to w plonie w nastepnym roku a czy trawe warto na zime nie kosic? jakie sa tego kozysci?

A no takie że trawa na wiosnę do przesiania pod podsiewu jak trafisz na śnieżna zimę.

Dwie strony wcześniej masz zdjęcia z mojego pola podczas podsiewu.

Gabik jeszcze tydzień temu sialem gościowi. W ubiegłym roku też sialem do końca września i u każdego było ok. Zależy od jesieni i zimy. Życice możesz siać śmiało motylkowych już bym nie ryzykował.

Damianos95 kostrzewe bądź kopkowke albo to i to.

Na olx bądź ryneczkach po 10zl do ogarnięcia , będzie tanio i trwałe .

Opublikowano
9 godzin temu, zetorr6441 napisał:

A no takie że trawa na wiosnę do przesiania pod podsiewu jak trafisz na śnieżna zimę.

Dwie strony wcześniej masz zdjęcia z mojego pola podczas podsiewu.

Gabik jeszcze tydzień temu sialem gościowi. W ubiegłym roku też sialem do końca września i u każdego było ok. Zależy od jesieni i zimy. Życice możesz siać śmiało motylkowych już bym nie ryzykował.

Damianos95 kostrzewe bądź kopkowke albo to i to.

Na olx bądź ryneczkach po 10zl do ogarnięcia , będzie tanio i trwałe .

Znasz kogoś kto sprzedaje pewne nasiona bo znajomy kupił ale średnio powschodzila i wiadomo jak to na rynkach jest 

Jak możesz kogoś polecić to będę wdzięcznzy może być na priv 

Mogę zasiać to z dodatkiem zboża ? 

Jakbym pomieszał np kostrzewę z kupkowka 50 na 50% to ile wysiać na hekatar ?

Opublikowano
Dnia 5.10.2022 o 15:17, damianos95 napisał:

Panowie co polecacie na 5 klasę i częstą susze ? Coś niedrogiego i sprawdzonego

Jak pH w normie to Chyba lucerna powinna sobie poradzić trawy na takich klasach w tych latach to słaby pomysł 

Opublikowano

Panowie a takie pytanie odnośnie siania trawy. Planuję na wiosnę wsiewkę zrobić tylko tyle że na obecnej łące jest ziele i chcę spryskać chwastoksem ale nie wiem jaką kolejność zrobić. Plan zakłada na dniach obornik, w lutym korn kali.

Opublikowano

Nie ma w okolicy siewnika do trawy a co do talerzowych to tez nikt tu nie ma takiego cuda. Ja nie pytam jak i czym siać ale jaką kolejność zrobić więc proszę o odpowiedź.

Opublikowano

Kolega po prostu Ci chce doradzić, że wsiewka gdzie nasiona będą tylko rozrzucone po wierzchu średnio się uda bez dużej ilości wody

Kolejność: Najpierw niszczy się chwasty, później drapie się na czarno, później wsiewka

• Like 1
Opublikowano

Właśnie sprawa jest taka że łąka jest mokra i wody nie zabraknie. Mam łąkę obok i w zeszłym roku zrobiłem głupotę bo ją zaorałem i robiłem wsiewkę siewnikiem ale takim zwykłym. Dzięki kolego za konkretną odpowiedź🍺

Opublikowano

30% życica trawała
15% kostrzewa trzcinowa
20% życica wielokwiatowa
10% ż. westerwoldzka
15% tymotka 
10% koniczyna czerwona 
Planuje zasiać taką mieszankę na wiosnę. Trzeba dawać coś osłonowego czy lecieć z czystym siewem?

Opublikowano
Dnia 5.06.2022 o 13:15, PRIMO napisał:

Sieje mieszankę DSV Country 2051 + Mieszanka Gorzowska i powiem że Inkarnatka z wyką nie dają rady się przebić ale towaru jest multum. 

W jakich proporcjach to? Pierwszy rok sano 2051 czy od razu siew 2 na raz