Kubek378 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Leszy napisał:Kupkówke z dodatkiem traw luźnokępkowych(zadarniających). Ja siałem na czymś takim 40% kupkówki(dwa gatunki), 30% życicy trwałej (dwa gatunki), 20% kostrzewy łąkowej, 10% tymotki łąkowej. Trawa kupowana od rolnika który uprawiał trawy nasienne. Gotowe mieszanki mi jakoś nie podchodzą. Teraz sieje festulolium, ale nie wiem czy sobie poradzi na terenach zalewowych.Ja robię podobnie jak Ty gatunki mieszam kilka gatunków i kupuje od rolnika. Tylko dodaje trochę do tego koniczyny i lucerki ale mało. Jakie masz zdanie o festulolium? Ja zasiałem dwa kawałki mieszanki z festulolium podobno to bardzo chwalą.
Leszy Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) @Kubek378 Dwa lata temu zasiałem czystym siewie 4 ha, a w zeszłym już dosiałem kolejne. Mi się podoba, i planuje zwiększać areał. Może poeksperymentuje i pomieszam kilka odmian jeśli się uda kupić. Na razie mogłem dostać tylko odmianę perun i mahulena. Ta druga podobno na słabsze ziemie się nadaje. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez Leszy
Kubek378 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Ja zasiałem to jesienią w mieszance zobaczymy co z tego wyjdzie. Z jakich rejonów pochodzisz?
bieniek_88 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Dnia 5.04.2021 o 19:15, pawlak2507 napisał: Sieję może trochę za bogato ale sieję 35 kg kupkówki i 10 kg lucerny No wg mnie to sporo za bogato, normy wysiewu kupkówki mówią +- 20 kg/ha w czystym siewie. A tu drugie tyle prawie i dodatkowo 10 kg lucerny? Dla mnie bezsens, ale każdy robi jak uważa. Ja sieję 15 kg lucerny 7.5 kg kupkówki na ha. 2 klasa ziemi. W tym roku spróbuję taki mix Lucerna x Kostrzewa łąkowa. W planie 1.95 ha do zasiania. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez bieniek_88
pawlak2507 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Żebym miał 2 klasę ziemi to też bym tyle nie siał a jak mam 5, 6 a czasami nawet wpół do 7 to co się dziwić bez porównania. A z drugiej strony kto biednemu zabroni żyć bogato
Leszy Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Kto powiedział, że na słabych się sieje gęściej? Zalecenie są zazwyczaj inne. Chociaż, ja zawsze sieje 40 kg mieszanki. Nie miej, nie więcej.
Barenbrug Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Dnia 11.04.2021 o 22:08, Kubek378 napisał: A jakie gatunki traw polecicie na podmokły kawałek, wiosną mokrą czasem zastoiska wody, ziemia nie jest torfowa https://www.barenbrug.pl/pastewne/produkty/mieszanki-traw-pastewnych/b-g-7-milkway-water-nutrifibre.htm https://www.barenbrug.pl/pastewne/nutrifibre/root-to-success
MateuszKunik Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 planuje zlikwidowac starę trawe na łące klasa ziemi 4,5 ph 5,8 sucha górka i podmokły dołek około 4 hektarów planuje to wykonać po 2 pokosie koniec (lipca) chce dać jakiś glifosat po okolo 2,3 tygodniach talerzówka orka wysiew polifoski uprawa siew wałowanie. jakie mieszanki polecacie głownie na kiszonkę lub sianko i czy lepiej zasiac w czystym siewie czy np z owsem?
KamilSokoowski Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Ja jeszcze nigdy nie siałem trawy po trawie. Zawsze przesiewam choć rok zboże.[z reguły dwa lata]. Kolega robi tak jak Ty mówisz i według mnie efekty są gorsze ale to tylko moje zdanie.
ThePerkins Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Jak masz dobry pług to na razówe kręć, my już glifo na łąki pewnie z 8 lat nie stosujemy
zetorr6441 Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) Efekt kwietniowego podsiewu 20kg, rzutowo W dniu podsiewu tak to wyglądało i miesiąc trawa praktycznie przeleżała mimo opadów Edytowane 17 Maja 2021 przez zetorr6441 1
RolnikTivi Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 Fakt że lepiej przesiać zbożem czy kukurydza ale niektóre kawałki są właśnie podmokłe albo po części torfowe i być może przy jesieni mokrej byłby problem , ja jesienią 2019 zaoralem 50 letnia łąkę zasiałem żyto to tu gdzie dołek i zimna ziemia to nie było prawie wcale żyta... A z hektara zamiast 30 zebrałem 16 kulek zaraz po życie zasiałem trawę i w tym roku dołek też nie rośnie bo woda stała ale górkami jest super
jack83 Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Czy ktoś na posiana taka trawę?? Jaki jest plon zielonki z ha?? https://www.olx.pl/d/oferta/kwalifikowane-nasiona-traw-rolimpex-kosne-pastwiskowe-mieszanki-CID757-IDOweBo.html
ThePerkins Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Mam od nich mieszankę Lunch i apetyt, średnia, łan wygląda ładnie a sypie średnio, Na jesieni chyba najładniej wygląda ..
jack83 Opublikowano 28 Marca 2022 Opublikowano 28 Marca 2022 CUTMAX DLF-PL 1 ta daje super plon ale chciałem coś nowego zasiać.
Troker1979 Opublikowano 28 Marca 2022 Opublikowano 28 Marca 2022 Ja osobiście wyleczyłem się z mieszanek zagranicznych tj barenburg, dsv. Może i plonują dobrze (lepiej) ale smakowitość jest słaba. Nie umywa się do naszych traw np z sowula czy autorskich mieszanek Armanda. Jak się miesza wszystko w paszowozie to może ok ale jak u mnie z ręki to porażka. Koszone wszystko w miarę możliwości w optymalnym terminie.
jack83 Opublikowano 28 Marca 2022 Opublikowano 28 Marca 2022 Fakt. Jednak słyszę się na którąś mieszankę z Rolimpexu
Marcin_1992_2008 Opublikowano 29 Marca 2022 Opublikowano 29 Marca 2022 Cześć . Chciałem się zapytać czy siał z was ktoś trawę z pszenicą?co o tym myślicie?
Leszy Opublikowano 29 Marca 2022 Opublikowano 29 Marca 2022 Siałem z jarą i nic się złego nie działo. Potem ścięta na kiszonkę, odrosła już tylko trawa. Krowy chętnie jadły. Co się ma dziać niby złego? Lepiej chyba nawet niż z owsem, bo owies zdaje się więcej wody wyciągnie.
Gość Opublikowano 29 Marca 2022 Opublikowano 29 Marca 2022 7 godzin temu, Marcin_1992_2008 napisał: Cześć . Chciałem się zapytać czy siał z was ktoś trawę z pszenicą?co o tym myślicie? A niemyślałeś żeby zasiać w czystym siewie? W tym roku jest dość sucho to roślina osłonowa będzie zabierać wodę i składniki odżywcze.
Marcin_1992_2008 Opublikowano 29 Marca 2022 Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Część zasiałem w czystym a część myślałem,żeby zasiać z pszenicą . Chodzi mi o to żeby pszenice omlucic ale czy nie będzie problemu jeśli trawa urośnie. Bo z jęczmieniem i z owsem to już siałem kilka razy, ale zawsze było cięte na zielono Edytowane 29 Marca 2022 przez Marcin_1992_2008
KlimekPL Opublikowano 16 Maja 2022 Opublikowano 16 Maja 2022 Czy jest sens przesiewac łąke na terenach zalewowych? Teraz od co najmniej trzech lat jest sucho i rzeka nie wylała ale dość regularnie się zdarzalo do tej pory że łąka była pół metra pod wodą. Rośnie taki badziew który do niczego się nie nadaje czyli przede wszystkim szuwar trzcinowy, jakies chwasty dwuliscienne i trochę dobrej trawy. Póki są warunki to myślałem żeby to opryskac, zaorać i zasiać normalną trawę. Czy taka łąka straci na wartości jeżeli powiedzmy za rok na wiosnę znowu będzie zalana?
Leszy Opublikowano 16 Maja 2022 Opublikowano 16 Maja 2022 Czasem się udaje i się przyjmą te szlachetniejsze gatunki, i pasza zyskuje na wartości, a czasami wygląda to tak. Czyta loteria z tymi podmokłymi łąkami.
KlimekPL Opublikowano 16 Maja 2022 Opublikowano 16 Maja 2022 No właśnie u mnie po zejściu wody też zawsze było dużo tej pleśni. A szuwar nie nadaje się przypadkiem na kiszonkę dla krów?
Rekomendowane odpowiedzi
Poplon ozimy pod buraki
Rola trwałych użytków zielonych