Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie było żadnej umowy, że mleczarnia zawsze będzie płacić kary za rolników. Co innego te podpisane, które nadal obowiązują, no chyba, ze ktoś stwierdzi, że to było niezgodne z prawem. Ten aneks do umowy bo tak to powinno się nazywać zawsze można zerwać, tak jak było zapisane, z tym że trzeba będzie zapłacić 12% od wartości spłaconej kary.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jak tak Was czytam to mysle sobie ze to moze i lepiej jak zlikwiduja ten kaganiec zwany kwoty mleczne

Opublikowano

A to teraz jaki masz kaganiec ? Bo na pewno jakiś masz ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

taki ze ktos za Ciebie planuje ile mozesz wyprodukowac, to nie jest kaganiec ?

po co płacic za jakies kwoty mleczne i podgladac ile jej jeszcze zostało, albo kary za przekroczenie jej ?

to tak jakby powiedziec producentowi zboza ze wiecej jak tyle i tyle ton moze wyprodukowac bo jak wiecej to zapłaci kare, chore

produkcja mleka to obecnie dziwna gałaz gospodarki i dobrze sie stanie jak zlikwiduja kwoty

Edytowane przez ventador
Opublikowano

Kolego czy są kwoty mleczne czy ich za chwilę ma nie być nic nie zmieni w tej branży . Oby tylko gorzej nie było bez ,jak z tymi kwotami . A to że dziś sama np. przekroczę swój limit to moja świadoma decyzja ze zwiększeniem produkcji .Jednak myślę że wybrałam mniejsze zło i wydzierżawiłam tą brakując część kwoty .

produkcja mleka to obecnie dziwna gałaz gospodarki i dobrze sie stanie jak zlikwiduja kwoty

Jak każda gałąź produkcji rolniczej . Zobacz co się wyrabiają z tucznikami ,wołowiną itp.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

to wina złej polityki i zero myslenia ze strony ludzi rzadzacych, mamy embargo w ue na trzode ale jakos dziwnym trafem w niemczech tuczniki po 6zł a u nas po 3zł

z opasami to samo

ta unia to kpina i iluzja, do tego dochodzi pazernosc posredników

a to czy bedzie gorzej czy lepiej w branzy mleczarskiej to odpowiedz jest prosta, pazernosc rolników, posredników, przetworców mleka, zgubi nie jednego

Edytowane przez ventador
Opublikowano

No wszystko się zgadza co piszesz ,tylko żyjemy w Polsce i oglądanie się na zachód nam nic nie da ...co najwyżej podniesie się nam ciśnienie . Nie mamy wyjścia ,musimy się dopasować ,taka przykra prawda ,bo nadal to nie my rozdajemy karty, tylko nam je rozdają .

Opublikowano

jak zlikwidują kwoty mleczne to cena mleka po jakimś czasie spadnie!!! jak polska bedzie sie mieszać w sprawy ukrainy tych banderowców to ruskie dadzą embargo na mleko i wtedy sie skonczą duże dochody....

Opublikowano

Duże dochody ? :huh: Nie uważam ,że są duże w stosunku do wydatków . Ale fakt ,faktem ,to jest chyba początek końca ,adekwatnych cen za mleko .

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

...

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano

Przy wyliczaniu wysokości kary za przekroczenie najważniejsze jest ile kwoty jest w rezerwie [gdyby rezerwa była równa zeru kara wynosiła by 1,2 zł za kg ] .

Opublikowano (edytowane)

dane za zeszły rok(2013) po 10 miesiacach kwotowych podane przez arr :

skupiono 8,26 mld kg mleka

stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowychpo 10 miesiacach roku kwotowego 2012\2013 wyniósł 84,52 %

a szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw ukształtował się na poziomie 84,18%

a w tym roku jest odpowiednio

skupiono 8,4

85,09

kwota krajowa dostaw 84,81

więcgdzie te przekroczenie ponad 2% bo mi się liczy 0,6 %

Edytowane przez cebula440
Opublikowano

Zgadza sie tylko wtedy byla tedencja spatkowa a teraz jest wzrostowa i to znacznie i własnie na podstawie tego jest ona podowana. Z reszta w nastepnym tygodniu okaże sie o ile przekroczymy jak podadza dane za luty.
Opublikowano

A ja dziś oglądałam Agrobiznes i jeden mówił że kary za przekroczenie będą w granicach 20gr a drugi że 40gr i komu tu wierzyć jak każdy co innego mówi

Opublikowano

Jest szansa, bo nadzieja to zawsze?

http://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/nie-bedzie-kar-za-przekroczenie-kwoty-mlecznej,49909.html

Opublikowano

Skup mleka w Polsce w okresie IV 2013 r. – II 2014 r.

W miesiącach kwiecień 2013 – luty 2014 do podmiotów skupujących dostarczono ok. 9,2 mld kg mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 25.03.2014 r.). Stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 11 miesiącach roku kwotowego 2013/2014 wyniósł ok. 93,04%. Natomiast szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw ukształtował się na poziomie 92,80%.

W okresie IV 2013 – II 2014 ilość skupionego mleka ukształtowała się na poziomie wyższym o 2,23% niż w tym samym okresie roku 2012/2013.

W miesiącu lutym 2014 r. do podmiotów skupujących dostarczono 791,3 mln kg mleka, tj. o 7,4 % więcej niż przed rokiem (w stosunku do miesiąca stycznia 2014 r. nastąpił 7,15 % spadek dostaw).

W sytuacji, gdy dynamika skupu mleka z ostatnich 11 miesięcy utrzyma się na porównywalnym poziomie w ostatnim miesiącu roku kwotowego, prawdopodobieństwo przekroczenia przez Polskę kwoty krajowej dostaw wyniesie ok 2%, co skutkować będzie koniecznością uiszczenia opłaty wyrównawczej.

Opublikowano

Za kwoty mleczne producenci mleka oczekują rekompensaty. Wielu rolników kupowało kwoty za duże pieniądze, a teraz mają zostać zwyczajnie zniesione. Sam kupiłem kwotę za spore pieniądze .Uważam, że powinno to odbyć się na podobnych zasadach, jak uzyskiwane przez plantatorów buraków cukrowych rekompensat finansowych. Jak sądzicie jakie inne sposoby rekompensat były by dla nas korzystne ? Należy domagać się swego gdy jeszcze jest na to czas .W przeciwnym wypadku zachodni mleczarze nas wykończą .