Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

na nas jak zaczęły się kwoty też padło podejrzenie że skupujemy mleko bo nie mieliśmy pod ocena krów a średnia ze sprzedaży do mleczarni była coś koło 7tys od sztuki a według nich średnia krajowa wtedy to niecałe 5tys była. Musieliśmy się ostro tłumaczyć. Dwa dni nas kontrolowali. Najtrudniej było im wytłumaczyć dlaczego jedna jałówka ma 25 miesięcy i jest już ocielona a druga ma 28 i dopiero za dwa się będzie cielic.

Edytowane przez damian40000
Opublikowano

Dokładnie @damian40000 ,tak jak piszesz . Ty miałeś kontrole ,ja również to wiemy o co chodzi .

@KARGO może się kiedyś przekona jak zwita do niego ARR.

Opublikowano (edytowane)

No więc agrobiznes kłamie?

Agrobiznes nie kłamie, po prostu reprezentuje interesy pewnej grupy....

A tak oficjalnie, to to co te debile tam czasem wygadują to przechodzi nie tylko ludzkie pojęcie...

Media to władza i pieniądze. W każdej dziedzinie życia. Chociaż czasem dochodzi jeszcze brak kompetencji naczelnego (chyba), bo on odpowiada za wartość merytoryczną.IMHO

@kotwczapce ,miałam podobne zdarzenia ,tylko że u mnie Panowie z ARR biegali po polu i liczyli krowy(sprawdzali nr kolczyków ) czy czasem jakiś sąsiad nie odstawia na mnie mleka ,bo zdawało im się, że za dużo mleka mam na tym areale . Nie wiedzieli tylko jednego , że mój mąż ma ziemię w innej gminie ,co mnie zdziwiła ,że tego nie wiedzieli :blink: :D

Ja pisałem jakieś oświadczenia , że mam większą wydajność od krowy niż 4000l , bo taka była referencyjna bidnygo ynspectora :wacko:

Nie no, bez przesady. Kara 1,20zł/kg jest nierealna. To by było oddanie mleka prawie za darmo.

Co wy z tą karą?. To jest wysokość dla kraju za litr. Dla rolnika to jest stawka maksymalna- nieosiągalna, zawsze korygują ja osoby które nie wykorzystały limitu.

Przy ww karze nie oddajesz mleka za darmo tylko oddajesz przez pół roku za darmo (gdy przekroczysz tylko w ostatnim miesiącu) przy aktualnym zysku z produkcji mleka.

Agrobiznes nie kłamie, po prostu reprezentuje interesy pewnej grupy....

A tak oficjalnie, to to co te debile tam czasem wygadują to przechodzi nie tylko ludzkie pojęcie...

Media to władza i pieniądze. W każdej dziedzinie życia. Chociaż czasem dochodzi jeszcze brak kompetencji naczelnego (chyba), bo on odpowiada za wartość merytoryczną.IMHO

Niestety coś popier#&*(łem w ostatnim poście i nie potrafię poprawić :wacko:

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Czy można dzierżawić kwotę mleczną z mleczarni do mleczarni? Bo spotkałem się z takim podejściem że nie można. ^^

Ja miałem taki przypadek, po prostu przenieśliśmy pozostałą kwotę do tej mleczarni gdzie dołączyliśmy i tyle ;) Nwm czemu ktoś powiedział, że nie można, aczkolwiek też mieliśmy kontrolę z Łodzi i szukali Bóg wie czego :D Co do tych kar jakby to była prawda nooooo to naaa ul. Wiejską ;)

Ja mam tylko pytanie wie ktoś ile na chwilę obecną kosztuje dokupienie 1l kwoty mlecznej?

Opublikowano

napiszcie jak z ta dzierżawa w końcu jest bo zamieszanie sie robi ,,, mi kazdy kogo pytalem ostatnio mowil ze zadnych 5% nie zabieraja,,, i jak z tymi 70 % czy do puki nie wyda 70 % moze wydzierzawic np mi np 10 %

Opublikowano

mam pytanie, braknie mi kwoty na jeden miesiąc doju ale mam od kogo wydzierżawić. Czy jesli podpisze dzierżąwę to będe mógł złożyć wniosek o przydział kwoty pózniej z rezerwy krajowej czy dzierżawa mi to uniemozliwi ?

Opublikowano (edytowane)

1,20 kary to maksimum ale jak pisało gdzies wysokosc opłaty bedzie wyliczona i jakis tam wspólczynnik realokacji dzieki czemu kary nie bedą tak dotkliwe jak ktos pisał ze w sezonie 2006 było 39gr a kara wynosiła 30,30euro/100kg @atomik jak wydzierżawisz to raczej nie bedziesz mógł sie ubiegać z rezerwy ale na 100% pewny nie jestem bo warunkiem ubiegania sie jest przekroczenie KI i zapłacenie kary a ze kar sie w danym roku nie płaci to inna sprawa

Edytowane przez spokokoko
Opublikowano (edytowane)

każdy mówi inaczej, w agrobiznesie mówią tak, u mnie w mleczarni mówia że bedą, za to przedstawiciel PFHBiPM jak był u nas jakis czas temu to że nie będzie bo federacja zanotowała duzy spadek produkcji w okresie zimowym.

kwoty poleciały w górę, w grudniu kupiłam 40tys. kg po 10gr, chyba wyczucie chwili, dodatkowo złozyłam wniosek na kwote z rezerwy i przyznali. W chwili obecnej u mnie w lubelskim to jest jakieś 45-50 gr, choć jest taki jeden co po 80gr chce...

Edytowane przez 7891Firefox
Opublikowano

mam pytanie, braknie mi kwoty na jeden miesiąc doju ale mam od kogo wydzierżawić. Czy jesli podpisze dzierżąwę to będe mógł złożyć wniosek o przydział kwoty pózniej z rezerwy krajowej czy dzierżawa mi to uniemozliwi ?

jak wydzierzawisz to chyba ci nie dadza bo musisz przekroczyc swoj limit zeby ci przyznali a dzierzawa jest po to by kar nie placic jak kraj przekroczy chyba ze jest inaczej

Opublikowano

Jak dasz na kogoś mleko to z góry wiadomo że swojej kwoty nie przekroczysz i potem o żaden przydział kwoty nie możesz starać się

Opublikowano

a mi ktos z federacji mowil inaczej , ze jak dzierżawisz to poznije mozesz sie starac z rezerwy ,,, chyab trzeba bedzie sie wybrac albo zadzwonic do arr bo kazdy inaczej mowi