Przeróbka kultywatora na agregat scierniskowy
-
Podobna zawartość
-
Przez olaolschen
Witam!
Mam pytanie, Czy jest sens przerobienia kultywatora 2,7m wymieniając łapki proste na gęsiostopki 16,5 szerokości, celem wykorzystania w płytkich do 8-miu cm.uprawkach przedsiewnych. Pytam się bo mam trzy ha ziemi z kamieniami gdzie zęby bron ciężkich po prostu się wyginają a agregaty z zębami s pękają. Do tej pory to tylko kultywator tam szedł bez strat ale jak wiemy że przy obecnych łapkach trzeba było głębiej dawać a myślę że przy zmianie na gęsiostoopki (17zł sztuka) będzie można uprawić płycej i co najważniejsze pas uprawionej ziemi będzie równomiernie wzruszony. Dodam że kultywator ma włókę i wałki strunowe. Jestem ciekawy Waszej opinii, Pozdrawiam!
-
Przez Gość adrian
Witam, zastanawiam sie co bedzie lepsze na uprawe scierniska po kukurydzy, kultywator czy głebosz.
Obecnie posiadam talerzówke ciężką ruska 3 metry i sprzet jest stary a renowacja nie jest warta świeczki.
Czym uprawiacie u siebie, dodam ze ciągał by to ursus 160 km
-
Przez marles
Witam w związku z tym że jest zima postanowiłem zrobić kultywator.Ale potrzebuję wymiarów takiego kultywatora na 14 zębów czy był by ktoś w stanie zmierzyć swój kultywator i podać tutaj wymiary? I jakie profile będą najlepsze? Z góry dzięki za pomoc.
-
Przez jamakazi
Witam
Jako że już podrosłem i biorę gospodarkę powoli w swoje ręce chciałem zmienić sposób uprawy na bezorkowy.
analizując ceny sprzętów uznałem że lepiej będzie jak sobie sam coś wystrugam.
Mając do dyspozycji kultywator zakupiłem gesiostopki.
niestety pomysł wypalił tylko w połowie ponieważ w ziemi poruszonej idzie nawet nawet ale na odpoczywającym kawałku nie zbyt się spisał.
sprężysty ząb pod oporem odchylał się do tyłu powodując coraz mocniejsze odchylenie i stawiał coraz większy opór.
wymyśliłem wykonanie zębów sztywnych z zabezpieczeniem zrywalnym.
mianowicie pozostałyby gęsiostopki a na korpus chciałem zastosować płaskownik 40x30
Zębów jest aktualnie 7 ale 9 też by się założyło
Wyglądałoby to tak:
ząb by miał jakieś 0,5m .
Głębosz 3-zębny miałby podobną konstrukcję tylko płaskownik grubszy i masywniejsze mocowanie.
Jutro podam wymiar profila z którego zbudowany jest kultywator
-
Przez marles
Witam mam zamiar zrobić wałek do kultywatora tylko nie wiem dokładnie jaki zrobić mam do wyboru:
-Drut zbrojeniowy 18-20mm
-Rurka stalowa (jaka średnica i grubość najlepsza?)
-Płaskowniki (jaka grubość i szerokość?)
-Kątowniki (jaka grubość i szerokość?)
Całą ramę mam już zaplanowaną tylko właśnie nie wiem jaki wał jest najlepszy do rozbijania grud.Z góry dzięki za pomoc.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Tuz massey ferguson
Ursus C385