Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, jaki ciągnik kupić na 20 ha ornych i na 40 łąk, ursus 9014H czy NH td5040 lub 5050?

Słyszałem że ursusy H to przemalowane jakieś hattaty, i słyszałem że są awaryjne. I teraz jaki kupić?

Opublikowano

Trochę źle słyszałeś bo obecne Ursusy jako Pol-Moty od kilku lat są na rynku i negatywów nie ma ;) silnik perkinsa jest dobrze znany układ napędowy Valtry także więc co tu za dużo mówić

Opublikowano

Jeśli chodzi o tyle ha i użytki zielone i orne to tak Ursus H dopiero weszedł na rynek nie mamy opini użytkowników tylko poprawił się komfort i wyposażenie za niższą cene klima obciążniki rewers i biegi to jest ciągnik świeżynka może być udanym sprzętem chodz do końca nie jestem pewnien Ursus H zastąpił Pol-Mota tzw. czytając opinie na AF to ursus ma przód firmy hema siedzący taki sam w waltrach silnik perkinsa bardzo oszczędny nie wiem co jest w wyposarzeniu dodatkowym a co do NH to sprawdzony traktor o mocnej konstrukcji poczytaj sobie opinie na AF wiadomo NH będzie droższy klima bajery itp biegi jakieś dodatkowe koszty napewno poniesiesz a to ma być ciągnik głowny w gospodarstwie czy pomocniczy i przy czym ma pracować ?? O ursusach H nie możemy powiedzieć że są awaryjne bo nikt go nie posiada owszem Ursus wcześniejsze mogły być awaryjne jeśli nie ogranicza cie budżet to ja bym się nie zastanawiał i dopłacił za dodatki i wziął NH Ursus może być dobrym traktorem można poświęcić mu uwagi wybór należy do Cb ja bym postawił na NH ;)

Opublikowano

Kupię NH chyba bo ten Ursus to jest jakiś hattat :( Sam myślałem że ursus ma polskie blachy wygląd, tylko części takie jak silnik są sprowadzane. I prawie kupiłem ale w ostatecznej decyzji zobaczyłem że to nie Polski traktor :(

A co do NH to może w wersji T5040 kupię. Co myślicie o nim? co ma w standardzie?

Opublikowano

Jeździłem bliźniakiem ( Case JXU 105). Ciągnik zwrotny, w porównaniu do Ursusa komfort dużo większy, powinien Ci wystarczyć, chodź osobiście to poleciłbym JD 5090R :)

Opublikowano

@zenon385 http://www.agrofoto....363759-pol-mot/ ;) Kiedyś było jeszcze jedno zdjęcie, ale zostało usunięte ;) Co do wybory to oczywiście, że NH - Sprawdzona marka, jak kupisz to wiesz, że trochę popracujesz :)

Opinie na youtube na temat Pol-Mota H nie są za ciekawe

Nie mam nic do Ciebie, ale jeżeli dobrze pamiętam to awaria jednego z tych popsutych pol-motów wynikała z winy operatora. Bodajże winny był zapchany filtr hydrauliki i uszkodzony jakiś elektrozawór. Pod tym zdjęciem nie jest napisane co się stało, równie dobrze mogli zmieniać rozstaw kół w serwisie i dlatego zdjęte koła ;)

Jeżeli masz wybierać między nimi to zdecydowanie lepiej NH. Co prawda jest droższy, ale od niedawna można go wyposażyć w rewers hydrauliczny (nie mylić z elektrohydraulicznym). O ile dobrze pamiętam to gabaryt był na korzyść pol-mota, jednak w nieznacznym stopniu :)

Opublikowano

No w wersji T to rewers hydrauliczny czy tam elektro, nie wiem, nie znam się na tym, to jest w standardzie tylko w wersji TD trzeba dopłacać. Aha i wersja T bardzo mi się podoba, choć droższy to i tak może go wezmę :)

Opublikowano (edytowane)

Nie mam nic do Ciebie, ale jeżeli dobrze pamiętam to awaria jednego z tych popsutych pol-motów wynikała z winy operatora. Bodajże winny był zapchany filtr hydrauliki i uszkodzony jakiś elektrozawór. Pod tym zdjęciem nie jest napisane co się stało, równie dobrze mogli zmieniać rozstaw kół w serwisie i dlatego zdjęte koła ;)

Jeżeli masz wybierać między nimi to zdecydowanie lepiej NH. Co prawda jest droższy, ale od niedawna można go wyposażyć w rewers hydrauliczny (nie mylić z elektrohydraulicznym). O ile dobrze pamiętam to gabaryt był na korzyść pol-mota, jednak w nieznacznym stopniu :)

Fakt faktem, nie wiadomo co tam było ;) Ja to mam jakiś uraz do tych Ursusów po poprzednich awaryjnych seriach mido. I o tych Pol-motach H (Nowych Ursusach) na youtube pod filmikami komenty o nich nie są za ciekawe ;)

P.S Pod tym zdjęciem http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/363759-pol-mot/ raczej nie zmieniają rozstawu kół. Powiększ, a zobaczysz, że odjechali tylnym mostem od skrzyni biegów :)

Edytowane przez Ursusc385
Opublikowano (edytowane)

@Ursusc385 Zwracam honor, rzeczywiście odjechali tylnym mostem :blink: Pewnie do skrzyni chcieli się dobrać. Mido - fakt średnio udana seria, sam słyszałem o jednym przypadku (bodajże już 11024) w którym notorycznie zakleszcza się skrzynia biegów ;)

@kurde5 w wersji T5000 masz elektrohydrauliczny rewers (załączany elektrozaworem) :) Seria TD5000 jest wyposażona w rewers hydrauliczny (zawór sterowany linką bodajże) jednak jest on za dopłatą. Nie wiem do końca jak jest z tą serią T5000, do kiedy będzie można ją zamawiać, gdyż na rynek polski miały trafić jesienią nowe ciągniki serii T5. :)

Edytowane przez Hubert8245
Opublikowano

Dzwoniłem wczoraj do dealera, i mówił mi że T5.95 kosztuje 160 tyś. netto, więc ta seria niestety odpada ;(

Jakie jeszcze są dobre ciągniki?

Opublikowano

Ja bym się zastanawiał nad ursusem 11024 , podobno na jesieni ma być nowa skrzynia więc będzie to w porządku ciągnik , na żywo widziałem , to nawet nieźle wygląda,