Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkopolska ja już 2 sierpnia po ale widzę że ok 30 procent jeszcze na polu pszenica żyto pszenżyto to nic im nie będzie ale mieszanki owies to już tylko paszówka takie ciemno szare ziarno od deszczy ,ja jeden owies 28 sierpnia żółty a już 31 to już ciemniejszy był

Opublikowano

oglądaliście prognozę pogody w polsacie? na noc i kolejny dzień zapowiedzieli opady w całym kraju, ale najdziwniejsza była zapowiedź na kolejne dni, która zaczęła się od niedzieli! i teraz się zastanawiam czy to nie była prognoza z piątku

Opublikowano

Taa dokładnie wg mojej pogody to do czwartku będzie się tak paprać.. dziś nareście zaczeliśmy ciąć mieszankę tylko ta pogoda.. nawet opryski na dojrzewanie lub perz nie chcą działać

Opublikowano

Lubelskie - zbiory zbóż w zasadzie zakończone, słoma pozostała do zebrania tyko nielicznym. Wreszcie od dłuższego czasu popadało troche i zapowiadają większe opady. Jak by nie popadało to pługa nie idzie w ziemię wsadzić, o talerzówkach nawet nie wspominjąc.

Opublikowano

Woj.Pomorskie Powiat Gdański wczoraj nieliczni wyjechali w pola :) Dziś 2 gospodarzy skosiło troszkę zbóź i zebrano słomę :) Jak będzie pogoda to żniwa się zaczną na całego od jutra :) W tym roku dopiero wszyscy zaczynają koszenie a w zeszłym kończyli :(

Opublikowano

U mnie to samo sporo zboża stoi i też przelotnie pada ;/ ja co prawda mam jeszcze tylko swojego 22 pszenicy jarej reglonowana 14 dni temu wczoraj próbowałem ale 20% wilgotność ;/ ale Ci co nie maja swoich kombajnów to nawet jęczmienie jare stoją jeszcze, pobliski były PGR ma około 100ha jarej a co lepsze wczoraj ja dopiero reglonowali, Zegartfarms też stoi jechałem ostatnio do Chełmna to Rzepak Jary nie nic nie ruszony i pszenica jara też a oni maja około 2 tyś do koszenia jak dalej będzie taka pogoda to nie wiem co będzie żniwa zakończymy pod koniec sierpnia :P

Opublikowano

U wujków to żniwa już dawno zakończone :D U drugiego wujka w piątek skończył wozić obornik pod poplon a wczoraj wsiał osatni poplon :) Słomy jest wystarczająco cała stodoła Balotów i troszeczkę paczek :D W okolicy też już wszystko pokoszone można coś jeszcze spotkać ale to u takich naprawdę wielkich gospodarzy :P Dziś od rana pada a przed chwilą znajomy pojechał baloty zwozić chociaż on ma suszarnie rok temu to 2 tygodnie u niego bele na jednym polu stały i kilka deszczów przeszły

Opublikowano

Ja już po żniwach definitywnie, pszenżyto jare skoszone - plon ok. 5t/ha łubin wąskolistny - 2.5t/ha i żółty dobre 2t/ha. Reasumując żniwa 2012 zakończone bardzo dużym powodzeniem :lol: . Oby następny rok był jeszcze lepszy ( bez mrozów i by było ok ). Do następnego roku :D

Opublikowano

Pawelec ma rację. O ile gospodarstwa wielkoobszarowe jeszcze z biedy jakoś sobie radzą to indywidualni leżą i kwiczą. W ubiegłą środę jeździłem do Białego to może na 1-2 polach stało zboże (od Grajewa do stolicy Podlasia). Rzepak jary zaczyna dopiero żółknąć (chyba ktoś późno siał, na trasie Orzysz-Giżycko). Niektóre gospodarstwa już częściowo obsiały pola rzepakiem. U rolników indywidualnych żniwa w okolicach Giżycka są może wykonane w 20 %. Ostatnie tak kijowe żniwa pod względem pogody na Mazurach były w 2006. Ludzie będą chyba we wrześniu zbierać plony. Nawet sąsiadujące ze mną PRH nie ma jeszcze skończonego żyta. Przez te burze jest masa wyłożonych obszarów i nawet gdyby pogoda pozwalała to kombajny jeżdżą w żółwim tempie.

Opublikowano

pszenica jara skoszona , plon różny jednym polu 3,5t/ha na drugim 5,5t/ha. Zostało 23 ha jeczmienia jarego .

Ogólnie w tym roku to takie pogospodarzenie ;[ .

@d4r4s jak dzis młóciliśmy pszenice to miała około 18% wilgotności niereglonowana, dziadek miał na nisko położonej ziemii, gdzie miała duzo wilgoci około 15,5% przy plonie 2,7t/ha :D

Opublikowano (edytowane)

kosiliście pszenicę jarą przed jęczmieniem? u mnie pszenica jara będzie do zbioru najwcześniej za tydzień (po desykacji oczywiście), z jęczmieniem się męczymy zasadniczo od dwóch dni i zebrane max 7 ha, a dzisiaj też zaczęło mżawić i stoimy

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

Wczoraj zakończyłem koszenie :D. Claasik już wyczyszczony nasmarowany i schowany :D. Plony całkiem dobre. A do presowania zostaŁo tylko ok 90ha. :D. Obo pogoda sprzyjała to żniwa szybko zakończe.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj zakończyłem.Plony rekordowe, pommimo że wszystko oprocz żyta jare. Pszenica jara na jednym małym kawałku 8ton sypneła. nigdy jeszcze tam takiego plonu nie miałem. Na drugim gdzie wydawała się caly czas lepsza dała 6. Na oko to się można mocno pomylić. Sąsiedzi wczoraj też zakończyli więc czas na dożynki. Tylko jeszcze słome zwieść a tu niedlugo za siewy trzeba się wziąść.

Edytowane przez PawelWlkp