Skocz do zawartości

Samochód dla ROLNIKA [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

brat teraz odkupił od wujka astre 1.9cdti (sam ją miałem wziąć) wujek od nowosci ma, ale zrezygnowalem z diesla, sama wymiana rozrzadu to 1200zł gdzie u mnie w focusie sie go nie wymienia a w t-jetcie to 300zł ;) autko ma 210tys km przejechane, wujkowi padł raz DPF i turbo ale turbo sie zajechalo na autostradzie od latania 200km/h+ a dpf od jeżdzenia 4km do roboty w miescie... teraz brat ma do wymiany 2 wtryski koszt będzie ponad 1000zł jak zdecyduje się na regeneracje, bo nowe to koło 2tys.

Opublikowano

Salonowy to nie, Ty masz stanowisko, to Cię stać, nas tu murzynow na dole nie bardzo 😛 ale widziałem, że niektórzy to mają rozmach - 2 a8 nam przybyly.. 

Gazowalna jest raczej każda, kwestia tylko kosztów tej instalacji. Choć w sumie nawet nie wiem ile teraz instalka do czegoś z bezpośrednim wtryskiem? Kiedyś do 4garowego to było ~5tys. Parę typów mam i benzyna i diesla.  Wolałbym benzynke, ale kurde te parę modeli, które patrzę,  to znakomita większość to klekoty. A jak sobie pomyślę ile nalatane ma taki 10letni diesel z zachodu.. Ehh przyjdzie odpowiedni czas, to będziemy się poważnie zastanawiać. 

6 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

W "tej yeti" to chyba ostanio Kaśce poszło sprzęgło z poważniejszych awarii ;)
A takiego volvo to nie kupisz - to już nie te samo ;)

A to nawet nie wiem, te wtryski to chyba w tamtym roku były. 

Kurcze o każdym aucie tak piszą, o tym co mam, też na necie same opinie, że to już nie to samo volvo co kiedys

Opublikowano
30 minut temu, songo napisał:

ja tylko pisałem, że 1.4 77km miałem okazję jeździć, 1.4t-jet nie, ale opinie ma wyśmienite ;) zresztą sam wybierałem ciotce 1.4 77km, chciała auto które mało pali i się nie psuje i taki 1.4 taki jest! dla kobiety moim zdaniem jak znalazł, wcale to tak źle nie jeździ jak wygląda ;)

zresztą dziewczyny seicento już ostatni rok i na złom i bardzo możliwe że podrzucę jej focusa a sam sobie przygarne grande 1.4tjet :D koni focus ma tylko 5 wiecej ale z racji braku turba ma 10.3 do setki a grande 8.9 wiec roznica kosmiczna :D

Focus 1.8 benzyna? Której genercji ?

Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

ZMANAJOMY MA fieste To i do fiesty 1.4 diesel samochód wart 5 tys a wtryski 2800 ... taki urok diesla , 

Co zaoszczędzil na paliwie (30tys km) wladowal

Interes życia zrobil ten co potem kupil scenica 😛

A czego oczekujecie kupując szrota ?Myślisz że za granicą pozbywają się dobrego auta

Opublikowano
32 minuty temu, songo napisał:

dla kobiety moim zdaniem jak znalazł, wcale to tak źle nie jeździ jak wygląda ;)

Chłopie, moja pani ostatnie trzy lata ma w aucie 240Nm dostępne w każdej chwili pod nogą, autko segmentu B, czyli miejskie. Tak się do dobrego przyzwyczaiła że jak jej teraz jakieś inne pokazuje w ogłoszeniach to na początku patrzy na moc, i jak tylko ma poniżej 100KM to mówi "mało" i jest koniec rozmowy. Ale jak trzy lata temu jej autko kupowałem to pukała się w głowę i mówiła na co jej taki wielki silnik...

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

A czego oczekujecie kupując szrota ?Myślisz że za granicą pozbywają się dobrego auta

No masz rację ;)

Handlarze wypatruja ,, perelki do drobnych popraw ,, typu bity , sklsdany z trzech , silnik na wykonczeniu i itp 

Jeszcze musi na tym zarobic , koszt sprowadzenia laweta , bo raczej na kolach zlomem nie wroci - okazja 😛

1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Chłopie, moja pani ostatnie trzy lata ma w aucie 240Nm dostępne w każdej chwili pod nogą, autko segmentu B, czyli miejskie. Tak się do dobrego przyzwyczaiła że jak jej teraz jakieś inne pokazuje w ogłoszeniach to na początku patrzy na moc, i jak tylko ma poniżej 100KM to mówi "mało" i jest koniec rozmowy. Ale jak trzy lata temu jej autko kupowałem to pukała się w głowę i mówiła na co jej taki wielki silnik...

To jaki tam motor siedzi ?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, bratrolnika napisał:

moja też lubi za***rdalać ale to dla niej nie zdrowe bo jak seicentem 1.1 zaszarżowała to miałem ciężko BMką wyciągnąć ja z rowu xD

18 minut temu, mf362 napisał:

No masz rację ;)

Handlarze wypatruja ,, perelki do drobnych popraw ,, typu bity , sklsdany z trzech , silnik na wykonczeniu i itp 

Jeszcze musi na tym zarobic , koszt sprowadzenia laweta , bo raczej na kolach zlomem nie wroci - okazja 😛

To jaki tam motor siedzi ?

ale oni nie spawają aut za 15tysi z 3 bo się im nie opłaca ;) dopiero takie premium za 50tys+ daje jakąś opłacalość :D 

32 minuty temu, mf362 napisał:

Focus 1.8 benzyna? Której genercji ?

takie tam mk2 na wypasie xD z zapieczonymi pierscieniami :D 

Dnia 8.12.2018 o 17:53, songo napisał:

moim zdaniem, samochód dla rolnika nie musi być samochodem do wyzwań specjalnych :D u mnie trochę się aut przewinęło aktualnie jest focus mk2 i się na razie spisuję, z ciekawostek bardzo ładne oświetlenie led ma :D

AdthftU.jpg

zresztą mordkę też ma sympatyczną :D

AfX6Hdj.jpg?2

Edytowane przez Gość
Opublikowano
18 minut temu, songo napisał:

dopiero wrzucałem foty nabytku xD nie byle jakie mk2 z zapieczonym silnikiem :D o zawrotnych 125kuniach i 165 niutkach

Odkryj ukrytą treść

moja też lubi za***rdalac ale to dla niej nie zdrowe, bo jak seicentem 1.1 zaszarżowała to miałem ciężko BMką wyciągnąć jak z rowu xD

tanich aut do powiedzmy 15tys nie sklejają z 3 bo im się nie opłaca, bardziej bał bym się przy aucie premium za 50tysi+ bo tam to już kupią złomy za gorszę wyklepią wspawają z 3 i zarobią, a na takim za 15tysi nie zarobili by już :D

dopiero co chwaliłem się nabytkiem ;D MK2fl na wypasie xD

Odkryj ukrytą treść

Po lifcie ładne lampy z przodu i srodek :)

w tej karoseri dopiero silnik volvo t5 robilo by robote ale spalanie...

a ten focusik 1.8 ile ci pali benzyny ?

2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Polo 9N, okular

Mala waga  i duzo nm  ;)

• Like 1
Opublikowano

Dlaczego wszyscy patrzą na te z zachodu. Kupiłem kilka lat temu e61 3,0d przy salonie. Jeden właściciel, który kupił nowe w Polsce, zrobił 150000km, zostawił w rozliczeniu za nowe. Fakt, przepłaciłem dobre 10000pln w porównaniu z tym samym rocznikiem z zachodu, ale lata. Z ponadstandardowych rzeczy, to wymieniłem ksenony i egr. Auta szukałem długo. Z perspektywy czasu warto było te 10000pln dołożyć.

Opublikowano

szczerze to starczył by mi 2.0 145km on już ładnie jeździ i do 100 ma 9.2sek więc jest już czym jechać i byle golf nie wezmie cie spod swiatel :D 2.5t z volvo to już trochę za duży silnik jak dla mnie, za wysokie OC, akcyza i spalanie pewnie 15l przy mojej nodze :D

ogólnie przedlifta bym nie kupił, nie podoba mi się ani zielone podświetlenie zegarów/deski z przedlifta ani lampy... ale FL zrobił robotę, odmłodzili auto że MK2 FL moim zdaniem jest ładniejszt jak MK3 :D

a pali mi tak: pierwsza trasa jak się trochę bałem bo nie znałem auta spalił mi 5.7l/100 przy jeździe do 100km/h teraz średnio w cyklu mieszanym dojazdy do roboty 4km po miescie, trochę trasy po wioskach do rodziców czy do miasta 20km wychodzi jakieś 8-9l/100 komputer zawyża mi średnie spalanie o 0.5l

a co moge powiedzieć o tym silniku w tej budzie? dla mnie takie minimum, jeździ dużo lepiej jak e36 1.6 :D idzie nim elegancko wyprzedzić, ale ma wadliwe pierscienie ;) silnik sam w sobie gdyby nie zapiekajace sie pierscienie olejowe bylby ok. lepszy byłby 2.0 który też choruje na pierscienie, ale 1.8 też idzie. 2.0 ciężko znajsć bo jest ich mało, a mi zależało w dużej mierze na bogatym wyposażeniu.

Opublikowano
19 minut temu, mf362 napisał:

Mala waga  i duzo nm  ;)

Zgadza się. Mam taki sam silnik w Golfie, i jest duża różnica w dynamice, a raptem że 150kg różnicy w wadze

@jacek1296 za tyle co ty dolozyles-przeplaciles to my auta kupujemy, dołożyć to mogę tysiąc czy półtora, i to jak będzie z czego...

Opublikowano
13 minut temu, bratrolnika napisał:

@jacek1296za tyle co ty dolozyles-przeplaciles to my auta kupujemy

Ot i smutna rzeczywistość.

A tak na marginesie - ktoś z Was śledzi ceny aut na dłuższej przestrzeni czasu? Tak ostatnio jak przeglądam sobie ogłoszenia to na przemyślenia mi się zebrało - ojciec kupował w 2007 r s40 11 letnie i dał za nie z opłatami ~14.5 tys zł, teraz za s40 z 2007r to bez 20-25 tys nie bardzo jest co podchodzić. 

Opublikowano
27 minut temu, songo napisał:

szczerze to starczył by mi 2.0 145km on już ładnie jeździ i do 100 ma 9.2sek więc jest już czym jechać i byle golf nie wezmie cie spod swiatel :D 2.5t z volvo to już trochę za duży silnik jak dla mnie, za wysokie OC, akcyza i spalanie pewnie 15l przy mojej nodze :D

ogólnie przedlifta bym nie kupił, nie podoba mi się ani zielone podświetlenie zegarów/deski z przedlifta ani lampy... ale FL zrobił robotę, odmłodzili auto że MK2 FL moim zdaniem jest ładniejszt jak MK3 :D

a pali mi tak: pierwsza trasa jak się trochę bałem bo nie znałem auta spalił mi 5.7l/100 przy jeździe do 100km/h teraz średnio w cyklu mieszanym dojazdy do roboty 4km po miescie, trochę trasy po wioskach do rodziców czy do miasta 20km wychodzi jakieś 8-9l/100 komputer zawyża mi średnie spalanie o 0.5l

a co moge powiedzieć o tym silniku w tej budzie? dla mnie takie minimum, jeździ dużo lepiej jak e36 1.6 :D idzie nim elegancko wyprzedzić, ale ma wadliwe pierscienie ;) silnik sam w sobie gdyby nie zapiekajace sie pierscienie olejowe bylby ok. lepszy byłby 2.0 który też choruje na pierscienie, ale 1.8 też idzie. 2.0 ciężko znajsć bo jest ich mało, a mi zależało w dużej mierze na bogatym wyposażeniu.

2.0 dtci tez ładnie chodzi i 6 biegow :)

2.0 benzyka wolnosacy trzeba trzymać na obrotach ale czuc te moc...szukalem fiesty st150 ale w tych autach zajezdzaja silniki przy 150tys ,,, w mondeo / focusie wytrzymują 250 tys spokojnie 

( fiesta ma 8s okolo do setki) 

4 minuty temu, daron64 napisał:

A tak na marginesie - ktoś z Was śledzi ceny aut na dłuższej przestrzeni czasu? Tak ostatnio jak przeglądam sobie ogłoszenia to na przemyślenia mi się zebrało - ojciec kupował w 2007 r s40 11 letnie i dał za nie z opłatami ~14.5 tys zł, teraz za s40 z 2007r to bez 20-25 tys nie bardzo jest co podchodzić. 

Volvo sie ceni ;)

Opublikowano

Wg mnie potaniały. Ja kupowałem Danta Fe w grudniu 2016 r, i nie miałem w czym wybierać, co lepsze to drogie. Soltys48 kilka chyba kilka miesięcy później i jak patrzyłem wtedy to ceny spadły i aut było więcej. Przykładowo w moim czasie za byle jakiego Tucsona chcieli po 20 tyś a kilka miesięcy później 15-16.

Opublikowano
37 minut temu, bratrolnika napisał:

Zgadza się. Mam taki sam silnik w Golfie, i jest duża różnica w dynamice, a raptem że 150kg różnicy w wadze

@jacek1296 za tyle co ty dolozyles-przeplaciles to my auta kupujemy, dołożyć to mogę tysiąc czy półtora, i to jak będzie z czego...

Nie miałem niczego złego na myśli. Przedstawiłem tylko sytuację. Bardziej chodziło mi o zainteresowanie autami z polskiej sieci sprzedaży, a nie szrotami z zachodu. Cena jest drugorzędna. Może faktycznie w cenie ok.10000pln ciężko kupić coś tak jak ja, ale może dołożyć trochę.......

• Like 1
Opublikowano

@jacek1296a i ja tego źle nie odniosłem, tylko pogratulować jeśli kogoś stać na auto za kilkadziesiąt tysięcy, w moim przypadku ostatnie 8 lat to budowa domu, i ponad 300tys.zl na to wydane, więc sprawą drugorzędną było porządne auto, aktualnie budowa zakończona, więc powoli się i w inne rzeczy zacznie inwestować

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

w 2007r 15tys to kupa kasy była ;) coś jak dzisiaj 20tys? a s40 11letnie bez problemu idzie kupić dzisiaj za 15-20tys, zresztą to stoi na płycie focusa, a ja za 10letniego dałem 15tys i to na wypasie, statystyczego 10letniego focusa kupisz już za 12-13tys.

1 godzinę temu, mf362 napisał:

2.0 dtci tez ładnie chodzi i 6 biegow :)

2.0 benzyka wolnosacy trzeba trzymać na obrotach ale czuc te moc...szukalem fiesty st150 ale w tych autach zajezdzaja silniki przy 150tys ,,, w mondeo / focusie wytrzymują 250 tys spokojnie 

( fiesta ma 8s okolo do setki) 

Volvo sie ceni ;)

nie chciałem diesla, za duże ryzyko drogich usterek :) postawiłem na benzynę, bardziej chciałem 2.0 ale trafił się 1.8 te silniki w sumię powyżej 2tys już ładnie jadą, a jak przekraczasz 3-4tys to już nawet zapierdzielają ;) st150 myślałem, kiedyś nad tym ale nie podobają mi się wizualnie, dopiero mk7 jakoś wygląda ;) czy volvo się ceni? w cenie focusa mogłem kupić ładne c30 ale nie podobało mi się :D

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Chodzi mi o dłuższy okres czasu. 

Jak każda marka :)

nawet za 10cio letniego fiata trzeba dać co najmniej 10tysi :D

1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Nie miałem niczego złego na myśli. Przedstawiłem tylko sytuację. Bardziej chodziło mi o zainteresowanie autami z polskiej sieci sprzedaży, a nie szrotami z zachodu. Cena jest drugorzędna. Może faktycznie w cenie ok.10000pln ciężko kupić coś tak jak ja, ale może dołożyć trochę.......

wychodzę z założenia, że wole auto z DE niż z PL wyrąbane na polskich zadupiach i dziurawych drogach, w niemieckim bede remontowal silnik bo duzo ma nalatane, a polskim, bede robił zawiechę, silnik bo duża część polaków nie dba o serwis, wymieniają oleje na najtansze i przeciągają przeglądy, a pod sprzedaż dawają auta jak już im się sypie nie opłaca remontować... ja dziękuję ;) za takie auta.

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

Czy jedyne słuszne na wieś to nie wiem, ludzie jeżdżą różnorakim sprzętem, i każdy swoje chwali. Ja jako użytkownik aktualnie dwóch VW, i wcześniej jeszcze dwóch, no i u brata kolejne trzy sztuki myślę że mogę się coś tam wypowiedzieć, co się psuło, jak bardzo, jak często. Natomiast nie lubię jak zagorzały wyznawcą diesla krzyczy do fanów LPG że nawet dobre zapalniczki są na benzynę, albo użytkownik benzyniaka który nigdy nie jeździł dieslem mówi że w dieslach to co miesiąc pada turbo, wtryski albo dwumas. Mam-wiec się wypowiadam, nie mam nie odzywam się

Brat powiem Ci mój brat rodzony ma paska b5 na pompowtryskach tylko 115 koni i już się drapie po głowie bo wtryski do wymiany a auto ma tylko przejechane 280tys a jak go kupił miał 200 tys i już miał wymienione wtryski więc wszystko zależy jak się trafi. 

Opublikowano
7 minut temu, mf362 napisał:

@songo ja teraz zastanawiam się miedzy fiesta mk7 1.6 benzyna a punto 1.4 j-jet  

Fiesta trzyma cenę ,ale mniejsza dynamika , teraz jezdze mk6 1.6 i idzie to nawet jak na 100koni 

brał bym raczej punto na t-jetcie, choć fiesta to świeższa i ładniejsza konstrukcja, jedyne co to nie podoba mi się kosmiczna deska rozdzielacza z nowych fordów, w fiacie jest bardziej stonowana ;)