Skocz do zawartości

Samochód dla ROLNIKA [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertb napisał:

i znalazła się bratnia dusza mojej żony.... 

TDI da radę tak jechać, wiem bo i miałem, i nadal mam, ponad dwa razy mocniejszy m-jet takiego dolu nie ma

2 godziny temu, jarecki napisał:

Ty serio zastanawiałeś sie nad samochodem z takim przebiegiem ? teraz to niech na ukraine leci , czy ktoś  z forum zastanawiał by się nad kupnem autka z tylema km ?  mineły lata że mietek w garażu za 100 zł cały dzię majstrował , a tym bardziej ze z opisu wynika za wcale na motoryzacji sie nie znasz , tak samo jak ja  .

W Fiacie mam 232tys.km, auto z 2011r. krajowe, poki co jeździ, przez ostatnie pół roku i 5tys.km jedyne co się stało to musiałem wyczyścić EGR, pół godziny roboty na lezaco, z tym że nie pod samochodem, a na silniku- ręce mi nie sięgały za silnik😂

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

pół godziny roboty na lezaco, z tym że nie pod samochodem, a na silniku- ręce mi nie sięgały za silnik😂

Robie teraz ferrari f355 musiałem zrobić sobie podeścik robota w pozycji srajaco-klęcząco-leżącej. 

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

Ty serio zastanawiałeś sie nad samochodem z takim przebiegiem ? teraz to niech na ukraine leci , czy ktoś  z forum zastanawiał by się nad kupnem autka z tylema km ?  mineły lata że mietek w garażu za 100 zł cały dzię majstrował , a tym bardziej ze z opisu wynika za wcale na motoryzacji sie nie znasz , tak samo jak ja  .

kolejny z "Januszy" używka tylko z przebiegiem 180 tyś

3 godziny temu, hubertb napisał:

Przebieg nie jest taki wielki, serwisuję samochody które wyświetlają grubo pond pół bańki na blacie. Tyle że nie ma się co czarować były już nie raz naprawiane. 

właśnie ale też nie znaczy że auto które ma pół bańki zaraz się sypnie, kolega z pracy ma sharana w 1.9 i 700 tyś na blacie i normalnie jeździ co prawda 3cie zawieszenie i 2gi zestaw diesla czyli turbo i sprzęgło. ( bez 2masu) ale jak na auto które połowę przebiegu zrobiło  z przyczepką nie ma się co dziwić, a tak z drugiej strony to widziałem ostatnio volvo 750 lub 740 benzynie tzw redblocku z przebiegiem 580 tyś, 

sam mam fabię 1 z 1.4 i 330 nabite i chodzi ładnie na tyle że ostatnio trochę sprzęgło przypaliłem, więc silnik zdrowy i codziennie 40 km do/z pracy ( poprzedni właściciel serwisował w aso do samej sprzedaży ) czyli ok 315 tyś km 

więc legendy z magiczym przebiegiem 200 +/- 20 tyś wsadziłbym między bajki, bo najważniejszy jest stan techniczny 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, igor10246 napisał:

kolejny z "Januszy" używka tylko z przebiegiem 180 tyś

nie jestem mechanikiem i sie nie znam musiał bym płacić za byle dupelerek    miejszy przebieg tak do 80 tys . km to wieksza szansa na bezawaryjnosc                                       ,  igor 10246  a czy Kupiłbyś samochod z przebiegiem 270 tys km ? 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Volvo s80 na blacie wyświetla 850tys. i dalej jeździ wygląda jak nówka, właściciel naprawdę dba. 5- cylindrowy diesel skrzynia TF

@jarecki żeby wywołać użytkownika należy @+nazwa użytkownika. @igor10246 wołają 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

nie jestem mechanikiem i sie nie znam musiał bym płacić za byle dupelerek    miejszy przebieg tak do 80 tys . km to wieksza szansa na bezawaryjnosc                                       ,  igor 10246  a czy Kupiłbyś samochod z przebiegiem 270 tys km ? 

no właśnie pisałem o tej skodzie, zastanawiałem się w zimę czy nie kupić forestera z boxerem w turbo z 320 na blacie, ostatnio znajomemu pomagałem sprawdzać peugeota 406 w hdi z przebiegiem 450, stan silnika bardzo dobry, tylko belka tylna do roboty i hamulce a kupił go za 900 zł 

Opublikowano

Wklejanie nie działa i u mnie. 406 nie ma belki z tyłu jest wielowahacz i to porządny hamulce to tarczobeben lub bęben. 110KM 2.0 HDI serwisowałem z ponad banią na zegarze skończyła w końcu na drzewie. 

Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał:

a czy Kupiłbyś samochod z przebiegiem 270 tys km ? 

W 2011 kupiłem auto które miało na liczniku 490tys.km, dobilem do 580, w 2016 dalem tesciowi, dokrecił do 597, w zeszlym roku oddalem je na zlom, samo pojechalo, i znajomkom na zlomie powiedzialem ze silnik i skrzynie mogą śmiało sprzedawać dalej, bo są w porządku

I Jeszce jedno-Bóg jeden raczy wiedzieć ile razy miał wcześniej licznik cofniety

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, hubertb napisał:

Co do spalania drogi imienniku różnice są takie mondeo brata na 2.0hdi nie przekracza 5l a Skoda na 2.0 tdi nie przekracza 6l auta codziennie pokonują taką samą trasę. Nie są to minimalne różnice, VW lubi gnojowice i trudno. 

Mondeo poniżej 5l? Przecież to kawał budy. Chyba, że na holu.

To jak musi jeździć, żeby taki wynik zrobić? Bo na pewno nie jest to normalna jazda, ale coś a'la "jazda na kropelce".

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

A o tych nowych Volvo co myślicie. Jeżdżę często koło salonu a w sumie jeździłem i tak w oko to wpada i pieniądze nie najgorsze. Muszę się audi pozbyć bo 500 dobiłem i ostatnio mechanik mnie więcej niż paliwo kosztuje a mało nie pali . 

Opublikowano

Skoro już o przebiegach mowa. To znam craftery w pewnej firmie 2,0 tdi robiące po 600 tys km. I jak je sprzedają to jeszcze same z placu wyjeżdżają. Bez większych problemów. Chodzi mi o te silniki 2,0 tdi z 2012 roku nie te najnowsze. Z tymi najnowszymi z mokrym IC jest trochę gorzej. Same motory też ok. Ale z osprzętem rożnie bywa. Problem jest z mokrym ic i układem chłodzenia ogólnie. Ubytki cieczy. Ale to już przy przebiegach ponad 300 tys. Te wcześniejsze silniki 2,0 CR z tak zwaną aferą spalinową naprawdę zaskoczyły trwałością a na początku wszyscy ich się bali po przesiadce z pancernych 2,5.

Opublikowano
9 minut temu, jacek1296 napisał:

Mondeo poniżej 5l? Przecież to kawał budy. Chyba, że na holu.

To jak musi jeździć, żeby taki wynik zrobić? Bo na pewno nie jest to normalna jazda, ale coś a'la "jazda na kropelce".

Kawał budy ale daje rade z silnik żwawy to nie trzeba go kręcić.bo 1.8tdci trochę za słaby , a 1.6b to już w ogóle 😂

Opublikowano

To ten 2,0 180 km to od kogo mają? Trochę słabe w XC 60 ale jak się nie ma co się lubi...

W Iveco mam 700 tys o ile mi nie nacyganili jak kupowałem bo pierwsza cyfra na liczniku nie wyświetla i daje radę. A paka tam jest 6,1x2,8x2,2. Pod wiatr to jakby ścianę pchał