Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, aprochota napisał:

panowie mam pytanie bo zbytnio nie znam się na tych substancjach. czy na jęczmień jary jak zastosuje sam tebukonazol to to coś da? i jaka dawka minimalna?

chodzi o jak najtańszy zabieg

Da, 0.7l stosowałem. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Nie wiem jak wy robicie te t1 ja juz nie pamiętam jak ten maczniaka wygląda. Co na t1 było? Łan gęsty? 

300g fenpropidyny ponad miesiąc temu - na opryskanym czysto a na kontroli aż biało.

Opublikowano (edytowane)

T0 miedź 2x jesienią i wiosną 30zł

T1 boskalid + krezoksym metylowy + metrafenon 120zł

T2 Protio… 0,4l + azoksy… 0,5l 120zł 

T3 jak będzie gorąco i będzie lało w kwitnienie to tebu.. 1l. 50zł
Drogo strasznie nie wyjdzie rotacja jest nic się nie powtarza. A czy zadziała? 

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Po T1 już powinno być wiadomo czy odpowiednio zadziałało 🤔

Opublikowano
14 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Polećcie mi coś skutecznego na plamistość siatkowa jęczmienia. Chodzi o ozimy.

Pryskałem artea-ą i efekt lux. Niestety już nie dostępna, w przyszłym roku zmieszam protio i cypro pewnie czyli wadera z keypro.

14 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Polećcie mi coś skutecznego na plamistość siatkowa jęczmienia. Chodzi o ozimy.

Pryskałem artea-ą i efekt lux. Niestety już nie dostępna, w przyszłym roku zmieszam protio i cypro pewnie czyli wadera z keypro.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

15 maja wyglądała dobrze. Teraz widzę rdza zaczyna się pojawiać. Dziś dostanie T2. Cerone 0,5l można dodać??

A3D147BA-1C00-4354-8136-A96521F480C6.jpeg

Czemu tak się uparłeś na to cerone? W jęczmieniu ozimym to jeszcze rozumiem, ale w pszenicy? Nie lepiej dać coś z trineksapakiem?

2 godziny temu, mraukot napisał:

Po T1 już powinno być wiadomo czy odpowiednio zadziałało 🤔

A co tylko t1 robisz? Od kwietnia do lipca w polu może się wydarzyć baaaardzoooo dużo.

Opublikowano

Podstawa źdźbła (a temu głównie służy T1, powinna na tym etapie być "zdrowa" ). Odnośnie trineksapaku, to efekt w tej fazie znikomy. Etefon skuteczniejszy, tymbardziej w warunkach wilgotnościowych obecnie panujących.

• Root Admin
Opublikowano

etefon znam tylko z jęczmienia, nie jest tak że jego trzeba dużo bardziej precyzyjnie podać? jeśli tak to kiedy jest ten właściwy punkt? w jęczmieniu to były pierwsze pokazujące się ości

Opublikowano

Wydaje mi sie że w jęczmionach początek ukazania pierwszych ości, to ostatni moment na etefon... Substancja ta zwiększa wydzielanie przez rośliny etylenu, wskutek czego niejako przyspiesza "starzenie" roślin. Efekt silniejszy w temp. pow. 20°C i przy deficycie wody, ale tego akurat (u nas) narazie nie ma. Sam będę robił R2 w Patrasie i też nie wiem jak to rozgryźć... 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, mraukot napisał:

Wydaje mi sie że w jęczmionach początek ukazania pierwszych ości, to ostatni moment na etefon... Substancja ta zwiększa wydzielanie przez rośliny etylenu, wskutek czego niejako przyspiesza "starzenie" roślin. Efekt silniejszy w temp. pow. 20°C i przy deficycie wody, ale tego akurat (u nas) narazie nie ma. Sam będę robił R2 w Patrasie i też nie wiem jak to rozgryźć... 🤔

Uważasz ze za późno podany moddus może przeszkodzić w kloszeniu ? Chodzą takie opinie a z tego co pamietam pare lat do tylu nikt o tym nie mówił . Bardziej o etafonie ze za późno podany może narobić problemów z kloszeniem

• Root Admin
Opublikowano

Ostatni moment, ale jak przypilnujesz działa fajnie. W poprzednich latach przypadało na maj, gdzie było ciepło to nie było z tym problemu. Ten rok jednak jest inny. Zimniej i znacznie wilgotniej niż w latach ubiegłych. Mimo że miałem przygotowany na jęczmień etefon to jednak zmieniłem na medaxa. W zeszłym roku jak było sucho to nie zrobiłem wcale drugiego skracania i stało do końca, ale wtedy susza kwietniowa zrobiła regulację :( W zbożach to regulacja była taka subtelna. I też ładnie ustało.

W tym sezonie mamy jakieś 120-130l wody więcej jak w 19/20 i zimniej więc jest zupełnie inaczej i kolejna zagadka do rozwiązania.

1 minutę temu, masa24 napisał:

Uważasz ze za późno podany moddus może przeszkodzić w kloszeniu ? Chodzą takie opinie a z tego co pamietam pare lat do tylu nikt o tym nie mówił . Bardziej o etafonie ze za późno podany może narobić problemów z kloszeniem

W jęczmieniu i etefonie tak było, daliśmy za późno (ze względu na pogodę) i tak jakby chwyciło pochwę i pokręciło kłosy, ale to stare dzieje.

Opublikowano

Może nie ten temat ale widzę dyskusja podobna. Wieczorem jadę na jęczmień ozimy takie T2/T3 1l Priaxor i 0,8l tebu i zastanawiam się czy nie dołożyć coś na "skrócenie dokłosia". Jęczmień jest w fazie, że praktycznie cały kłos wyszedł. Mam resztki Moddusa i Medaxu na tę powierzchnie wyszło by po 0,1l moddusa i 0,1kg medaxa. Jak myślicie dołożyć któryś lub oba? Pierwszy raz mam Ozimy i nie chciałbym go zbierać z ziemi :D Na R1 dałem 0,75kg Medax Max 30.04