Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Idąc tym tropem, to opryski także należałoby najpierw rozcieńczyć w osobnym naczyniu i dopiero wlewać w opryskiwacz 😋 Widziałem jak kolega przygotowuje roztwór zaprawy i nawozu donasiennego dla kwalifikatu ; do plastykowej dwudziestki po Certikorze (z odciętą górną częścią bańki) wleje zaprawę, wodę, Primusa, zabełta kijem i wrzuca węża ze smokiem od zaprawiarki.. Robota idzie aż miło 😁😁😁

• Root Admin
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Tak jak na etykiecie pisze, zresztą nie wiem co ty tam beltasz. Primus b zalecany mieszać oddzielnie i nastepnie dodawać. 

primusa miałem rok. teraz używam innego nawozu i systiva

Opublikowano
7 godzin temu, mraukot napisał:

Idąc tym tropem, to opryski także należałoby najpierw rozcieńczyć w osobnym naczyniu i dopiero wlewać w opryskiwacz 😋 Widziałem jak kolega przygotowuje roztwór zaprawy i nawozu donasiennego dla kwalifikatu ; do plastykowej dwudziestki po Certikorze (z odciętą górną częścią bańki) wleje zaprawę, wodę, Primusa, zabełta kijem i wrzuca węża ze smokiem od zaprawiarki.. Robota idzie aż miło 😁😁😁

Jeszcze co niektórzy zaprawy dadzą połowę co powinien dać aby kolor lekko czerwony miało i zadowolony że po 2k za tonę poszło🤔

Jak się wsypuje do siewnika to dobrze widać w jednym worku czerwone zboże w następnym różowe a ta sama partia i tylko jedna zaprawa wypisana na etykiecie.

Jak sam przygotujesz materiał wtedy wiesz co dałeś😀

W tym roku długo śnieg leżał i patrząc po niektórych polach dało sporo do myślenia.

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

No to źle robisz według wtykiety. 

Jaki mefentriflukonazol? 

Nowy triazol od basf, ten co działa nawet 100 razy lepiej od dotychczasowych triazoli, zapewniając nawet do 50 dni ochrony po zabiegu t1.

Opublikowano
Daro20 napisał:

Jeszcze co niektórzy zaprawy dadzą połowę co powinien dać aby kolor lekko czerwony miało i zadowolony że po 2k za tonę poszło🤔 Jak się wsypuje do siewnika to dobrze widać w jednym worku czerwone zboże w następnym różowe a ta sama partia i tylko jedna zaprawa wypisana na etykiecie. Jak sam przygotujesz materiał wtedy wiesz co dałeś😀 W tym roku długo śnieg leżał i patrząc po niektórych polach dało sporo do myślenia.

No to niestety jest powrzechną praktyką, że zaniżają dawki zapraw, zwłaszcza tych droższych 😕 tak samo z usługowym zaprawianiem, możesz wybrać sobie zaprawę z trzech baniaków, a i tak w każdym rozrobiony Certicor albo sam tebukonazol..

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Streszczając ten temat to najlepsze rozwiązania na t2 to elatus , ascra, variano , priaxor+ triazol, delaro , protio + azoksystrobina . 😊

Powiem tak, żadnych niespodzianek nie ma ;) jak się chce żeby był efekt to trzeba odpuścić sobie soligory, falcony, sokoły czy nawet fandango bo mało ekonomiczne. Zakres cen od 100 do 220 zl/ha.

Opublikowano
loquito napisał:

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Streszczając ten temat to najlepsze rozwiązania na t2 to elatus , ascra, variano , priaxor+ triazol, delaro , protio + azoksystrobina . 😊

Powiem tak, żadnych niespodzianek nie ma ;) jak się chce żeby był efekt to trzeba odpuścić sobie soligory, falcony, sokoły czy nawet fandango bo mało ekonomiczne. Zakres cen od 100 do 220 zl/ha.

Podstawa to trafić w punkt z zabiegiem, bo dwa - trzy dni opóźnienia i przeciwko np. septorii, nawet środki za 300 pln/ha nie osiągną skuteczności..

• Root Admin
Opublikowano
kellyq napisał:

Mam naszykowanego priaxora 0,8l/ha + protio 120g/ha to powinien efekt chyba być?

skoro po 0.75 i 125g tebu jest efekt to tu będzie turbo efekt

• Root Admin
Opublikowano

zależy jakie masz podejście do T3. ja wiem że będę robił z urzędu więc T2 jak się pojawią flaga. wtedy to też fajny moment na drugą regulacje więc można połączyć zabiegi

Opublikowano

Jak planujesz dać priaxor i protiokonazol to raczej nie powinno byc przypadku że T2 zrobione na początku pojawienia się liscia flagowego za szybko przystanie działać. 

Opublikowano
33 minuty temu, yacenty napisał:

zależy jakie masz podejście do T3. ja wiem że będę robił z urzędu więc T2 jak się pojawią flaga. wtedy to też fajny moment na drugą regulacje więc można połączyć zabiegi

Co dajesz na drugą regulacje ?