Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co do priaxor - dwa lata z rzędu doradca mówił mi że owszem - jako dodatek w dawce 0,6-0,8litra, nigdy solo, a z obserwacji ma trochę racji ale we wczesnym T2 bo potem ten efekt zieloności trochę przeszkadza jak T2 zrobi się późno, na t1 - wg mnie mało.

Opublikowano
21 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

Co do priaxor - dwa lata z rzędu doradca mówił mi że owszem - jako dodatek w dawce 0,6-0,8litra, nigdy solo, a z obserwacji ma trochę racji ale we wczesnym T2 bo potem ten efekt zieloności trochę przeszkadza jak T2 zrobi się późno, na t1 - wg mnie mało.

Ale mówisz, że dodatek do t1 czy do t2 ? 

Czyli wraz z androsem będzie za mało na t1

A czy ten efekt zieloności powodowany głownie przez fluksapyroksad czy strobilurynę ?  czy oba na raz ? 

Opublikowano

Jak zrobi późno zabieg(T2/T3) na dobrej klasie ziemi lub będą odpowiednie opady to żniwa może zacząć dopiero w połowie sierpnia. Tak zrobiłem przez brak doświadczenia stosując Adexar Plus- pszenica Arkadia(wczesna) i koszona była w drugim tygodniu sierpnia czyli ostatnie działki w okolicy. Słoma ciągle była zielona na dole. 

Opublikowano
20 minut temu, yacenty napisał:

czemu efekt zieloności ma przeszkadzać?

przy pierwszym zastosowaniu trochę późno sie kapneliśmy że jęczmień "doszedł" i można go było kosić a cieliśmy pszenicę (późno zastosowany priaxor w testach z innymi środkami).
Ogólnie przy późnym T1 czy wczesnym t2 nie ma znaczenia ta zieloność bo ziarno jest OK jak idzie w paszowe, w zeszłym roku azoxy+priaxor+coś jeszcze w T2 było i trochę dziwnie może ludzie patrzyli że łodyga miejscami zielona a my tniemy ;)  

7 minut temu, Konrad_Duda napisał:

Jak zrobi późno zabieg(T2/T3) na dobrej klasie ziemi lub będą odpowiednie opady to żniwa może zacząć dopiero w połowie sierpnia. Tak zrobiłem przez brak doświadczenia stosując Adexar Plus- pszenica Arkadia(wczesna) i koszona była w drugim tygodniu sierpnia czyli ostatnie działki w okolicy. Słoma ciągle była zielona na dole. 

no coś w ten deseń i u nas wyszło a pszenica spod kombajnu szła w paszówkę a ta sama jak poleżała do końca września w magazynie to szła w jakościówkę (ten sam odbiorca). Obecnie Priaxor będę stosował ale we wczesnym T2, jak ciut opóźnione to jednak coś innego (azosky+triazole).

4 minuty temu, tom54321 napisał:

Czyli piaxor i tebukonazol na t2 to zły pomysł? 

tebukonazol zawsze szedł na t3 jeżeli się robiło, nie masz lepszych triazoli?

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

przy pierwszym zastosowaniu trochę późno sie kapneliśmy że jęczmień "doszedł" i można go było kosić a cieliśmy pszenicę (późno zastosowany priaxor w testach z innymi środkami).
Ogólnie przy późnym T1 czy wczesnym t2 nie ma znaczenia ta zieloność bo ziarno jest OK jak idzie w paszowe, w zeszłym roku azoxy+priaxor+coś jeszcze w T2 było i trochę dziwnie może ludzie patrzyli że łodyga miejscami zielona a my tniemy ;)  

no coś w ten deseń i u nas wyszło a pszenica spod kombajnu szła w paszówkę a ta sama jak poleżała do końca września w magazynie to szła w jakościówkę (ten sam odbiorca). Obecnie Priaxor będę stosował ale we wczesnym T2, jak ciut opóźnione to jednak coś innego (azosky+triazole).

tebukonazol zawsze szedł na t3 jeżeli się robiło, nie masz lepszych triazoli?

Chciałbym zrobić tylko t1 i t2

A co proponujesz? 

Opublikowano (edytowane)

na razie patrzę co inni proponują + co jest dostępne i żeby unikać pewnych błędów/niedopatrzeń z przeszłości. No i ma być uzasadnione ekonomicznie. Parę stron temu sam rzuciłem propozycję do oceny bo mam ponad 20ha do opryskania i jak patrzę to nie wiem czy dobre T1 zrobię w 200zł ;( a nie ukrywajmy zimy nie ma więc wiosną chcę dobrze wystartować.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Planuję dosyć ekonomiczną ochronę ze względu na słabe ziemie. T1 - prochloraz + epoksykonazol + fenpropidyna T2 - azoksytrobina + chlorotalonil T3 - tebukonazol

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, tomo12 napisał:

Planuję dosyć ekonomiczną ochronę ze względu na słabe ziemie. T1 - prochloraz + epoksykonazol + fenpropidyna T2 - azoksytrobina + chlorotalonil T3 - tebukonazol

Jak Ci się sprawdziło połaczenie azoskystrobina i chlorotalonil? Poza tym chlorotalonil wycofany już dawno temu, a zużycie zapasów do 20 maja 2020.

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Polecacie mieszaniny wirtuoz, unix, fenpropidyna? Ewentualnie elatus z czymś. Na t1. Z kier na t2 byłem zadowolony. Na t3 dałem yamato i nigdy więcej nie zastosuje na ten zabieg. Musiałem poprawiać tebu.

W rzepaku jak przetrwa,  na t1 planowany toprex. Na żółty pąk pictor, a na zieloną łuszczynę chciałem dać plochloraz. Rejestrację na taki zabieg miał tylko prokarb, tzn że inne formulacje/środki zawierające prochloraz mogą powodować coś negatywnego?

Opublikowano (edytowane)

Yamato zły na T3?? Odkąd jestem tu na forum to zawsze go zawsze odradzają tym co chcą go stosować 
Chodzi Ci o mieszaninę Wirtuoz+Unix+Fenpropidyna ? Elatus, ale który Plus czy Era? 

Edytowane przez loquito
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Konrad_Duda napisał:

a jak to wpłyneło na plon?

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

Już parę razy kosiłem ziarno gdzie wilgotność była na poziomie 12.5-13.5, a słoma zielonkawa. W tym sezonie zarówno jęczmień po elatusie plus na t2 i pszenica po adexarze na t2

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Sprzedana jako jakościowa a plon super. Teraz już się nauczyłem żeby nie patrzeć słomę tylko ziarno tak jak napisałeś wyżej. 

Opublikowano
loquito napisał:

Jak Ci się sprawdziło połaczenie azoskystrobina i chlorotalonil? Poza tym chlorotalonil wycofany już dawno temu, a zużycie zapasów do 20 maja 2020.

Pierwszy rok kosiłem pszenicę, gdzie jeszcze słoma była zielona - więc efekt jakiś musiał być. Jedynie niektóre plantacje zostały niedostatecznie ochronione przy T1 i choroby podstawy źdźbła dały o sobie znać w monokulturze zbożowej. Po kukurydzy mimo wszystko było dużo lepiej. A później przez przebieg pogody nieco choroby na kłos wskoczyły, ale to już długo po T2. Chlorotalonil wiem, że wycofany ale jeszcze troszkę mi zostało, to szkoda utylizować ☺️

Opublikowano
2 godziny temu, loquito napisał:

Yamato zły na T3?? Odkąd jestem tu na forum to zawsze go zawsze odradzają tym co chcą go stosować 
Chodzi Ci o mieszaninę Wirtuoz+Unix+Fenpropidyna ? Elatus, ale który Plus czy Era? 

A yamato nie wycofali w tamtym roku? U mnie szło przez 3 lata na T1 i byłem zadowolony. W tym roku też chciałbym zrobić zabieg ekonomiczny ponieważ pszenice mam po ziemniakach i rzepaku a pszenżyto po owsie. Ten unix jest naprawdę taki dobry że jest aż 3x droższy od prochorazu?

Opublikowano

jakie 3x droższy ? 1l prochlorazu kosztuje niewiele mniej jak 0,5kg unixu, z tym że unix jest na podstawę tylko a gdzie mączniak itp. Yamato Ci czyścił wszystko ? nie wierzę :D

• Root Admin
Opublikowano
Konrad_Duda napisał:

1 godzinę temu, yacenty napisał:

Sprzedana jako jakościowa a plon super. Teraz już się nauczyłem żeby nie patrzeć słomę tylko ziarno tak jak napisałeś wyżej. 

jedyny minus to że kombajn ma ciężej w zielonej słomie

XTRO napisał:

jakie 3x droższy ? 1l prochlorazu kosztuje niewiele mniej jak 0,5kg unixu, z tym że unix jest na podstawę tylko a gdzie mączniak itp. Yamato Ci czyścił wszystko ? nie wierzę :D

dokładnie, dać 0.6kg unixa i dołożyć jakiejś morfoliny i bardzo dobry zabieg na t1