Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Cichy5540 czyli Twoja ochrona kosztuje pewnie ok. 550-600zł/ha ? 10 czy 11 ton z ha nie jest czymś ponad przeciętnym na glebach klasy I, II czy III, wiem bo sam mam takie. Robie ochrone w podobnych pieniądzach (ok.50-80zł taniej) i zastanawiam się czy warto.

Edytowane przez John175
Opublikowano

Te 10-11 ton to średnia z wiekszych areałów czy z działek po 10 ha?  Jeśli średnia  to szacun.

Ja na podobnych glebach doszedłem do wniosku że lepiej mi się opłaca celować w ok.9 ton. Nawożenie ok 170 kg N ochrona fungi + herbicydy  za ok 450 Pln/ha jedno skracanie, i wieksza pewność co do tego że 9 ton bedzie. Oczywiście można celować w 11 ale w moich warunkach gdy zabraknie wody to i tak kończy się na 9. 

Opublikowano

Mieszkam w dolinie dolnej Wisły defakto 300m od więc mam dość dobry dostęp do wody od dołu nawet podczas suszy.  Średnia na gospodarstwo (98ha) to 7,5 tony najgorsze lata a najlepsze 10,8-11 ton czy jest to ponad przeciętnę? NIe, obok mnie Gzela ma w jednym rozłogu około 530ha, isą lata że ma średnią ponad 10,5tony. więc potęcjał jest spory. Koszt to ponad 600 zł same fungicydy a cała chemia zamyka sie w 950 zł, czy warto uważam że tak, kiedyś zastosowałem jeden przejazd opryskiwacza mniejsze dawki w T2 i T3 (poprostu zabrakło mi troche środków na ostatnią ścieżke) efekt był taki że sypało minimalnie mniej (patrząc na zbiorniki kombajnu) ale jeśli chodzi o parametry to już niestety gęstość była dużo słabsza, białko też, a ogólny wskaźnik sedymentacji wskazywał na pszenice paszową a że mieszkam 80km od portu to cyny za konsumpcje są średnio o 40-80zł a w niektórych latach nawet 100-120zł wyższe.  łatwo policzyć  że paszowa sie nie opyla, jak już napisałem że przy gęstym łanie i wilgoci nie da sie utrzymać tego bez ochrony na tym poziomie to wolę mieć spokojną głowe że mam w magazynie całą partie jednolitej konsumpcji niż martwić sie o gęstość ziarna (wymagana od jakiegoś czasu przy paszowych zbożach). Jak najbardziej rozumiem że nie w całej polsce są takie ceny i warunki jak u mnie dlatego każdy musi usiąść i policzyć. czysta matematyka

Opublikowano

cichy5540 w podobnej cenie twojego T1 mamy Boogie z SDHI, stosowałeś może?, jak tak to napisz w czym mieszanka Capalo i prochlorazu jest mocniejsza. No bo tam mamy mocne SDHI  na podstawę a w Twojej mieszance trochę słabsze ale za to dwa substancje zwalczające choroby podstawy. 

Opublikowano

Boogie  jest bdb środkiem, jak wypada porównującz Capalo nie wiem ale pewnie równie dobrze, kto wie może nawet lepiej,pewności nie ma, problem w tym że niestety w mojej okolicy ciężko go dostać w pakiecie Univo z Fandango a kupując solo kosztuje ciut więcej co mieszanka Capalo + Prochloraz. To drugi ze srodków który wprowadzę za rok

Opublikowano

T1 idzie w trakcie krzewienia, T2 2 tyg po pierwszym kolanku, T3 na wyjście liścia flagowego, T4 tradycyjnie na kłos (obowiążkowo strobiluryna lub SDHI) .  Wszystkie zabiegi muszą być odpowiednio dopasowane do terminu, pogody no i warunek  najważniejsza jest odmiana, musi być  o dużym potencjale plonowania i w miare późna , ale na ten temat musze jeszcze pojeździć i posłuchać więc nie będe pisał jak nie wiem dokońca

Opublikowano

Może nie w temacie ale dodam swoje 3 grosze :) Plon plonem ale ja osobiście nie chciał bym jeść chlebka z pszenicy po 4 zabiegach fungicydowych do tego inne zbiegi i wychodzi cała tablica Mendelejewa. Jutro niedziela tak że w większości domów będzie rosołek z makaronem i teraz pomyślcie czy chcecie jeść go z makaronem z własnej pszenicy ? Smacznego :)

Opublikowano

Jeśli do normalnych 3 zabiegów dołożysz czyszczący T0 to wiele sie nie zmieni. W pszenicy słabo chronionej będą się rozwijać choroby czego skutkiem są mykotoksyny będące gorszymi truciznami od pozostałości.

Generalnie twoje obawy rozumiem ale uwierz że jemy dużo gorsze świństwa i nikt się nie skarży  

Opublikowano

Chętnie wyprodukuje ekologiczną pszenice bez nawozów i oprysków na grzyba, robaka i nawet chwasty i zbiore te 3-4tony z ha jeśli ktoś mi ją skupi za cene 2500zł/t...
Przypier...ają się wszyscy do rolników a tak naprawdę to przetwórcy najbardziej trują dodając to "E", emulgatory, wzmacniacze smaku i inne kwasy do gotowego już produktu!!! Pszenica czy inna roślina w polu zdąrzy "wydalić" po części tą chemie a gotowy produkt w paczce już nie!!! Myślcie pseudo ekolodzy!
I poza tym jak wam tak na środowisku zależy to na piechotę zaginajcie do tych marketów z plastikowym żarciem!

Jeśli ktoś zna się na ekonomii i gospodarce to wie, że to nie rolnik decyduje o tym co produkuje tylko konsument, który chce kupić chleb za 2zł w markecie- a rolnik dostosowuje się do zapotrzebowania i produkuje pszenice po 600-700zł/t.

Opublikowano

John175 - cała prawda, to nie rolnik truje a przetwórca. Tak jak piszesz , roślina sama przerobi i wydali chemie a przynajmniej będzie bez różnorodnych patogenów których nie da sie uniknąć właśnie bez ochrony! 

Opublikowano

T1)

a) capallo 1,4-2l

b) capallo 1,2l + 0,5 tebu

c) unix 0,6 + tilt 0,6

T2)

a) fandango 0,7l + boogie 0,7l

T3)

a) osiris

Co o tym sądzicie jakies inne propozycje? w T1 co bd lepsze? odmiana Julius, Hondia, Delewar

Opublikowano

W etykiecie Topsinu łamliwość źdźbła, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła, mączniak prawdziwy dawka 1,4 l/ha termin od strzelania w zdzbło do pierwszego kolanka.

Ktos STOSOWAŁ?

Opublikowano

Stosował, ale w pszenżycie przy dość niskim nawożeniu N i raczej ekstensywnej uprawie. Praktycznie przez cały sezon wegetacyjny obyło się bez problemów. W pszenicy i w intensywnej uprawie na pewno nie postawiłbym na takie T1, co najwyżej to opcja na T3