Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale ty masz nudne zycie dobierz ze 50 ha to sie tak szybko nie obrobisz . Ja nie mam kiedy pluga wbic bo jeszcze poplony do koszenia jedna łaka obornika nie ma jak wywiezc zeszly tydzien byla pogoda to wykoszona koniczyna i buraki prawie wykopane a dzisiaj z rana deszcz i d*pa z roboty

Opublikowano

No i teraz pytanie - czy jemu potrzebne te dodatkowe 50 ha żeby po nocach w błocie się grzebać i nie mieć czasu na podrapanie po tyłku? 

Komornik go nie gania, w lodówce po za światłem też pewnie coś się znajdzie, koty napasione, ma czas kopyta wyciągnąć i księżycówki się napić. 

No może na odleżyny trochę ponarzekać, ale jak ma kto pomasować i posmarować to czego więcej potrzeba?

Opublikowano (edytowane)

W tym zawodzie walczy się do końca nie ważne że na kolanach czy na leżąco.Cały czas pada i tak od rana :(

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

Ten asf to z nieba spadł, teraz wiem co to życie. Zboże co raz ktoś kupi i kasa na co chcesz a nie trzeba znowu wydać by to rosło. Niech bambry gnój od paru tysięcy szt wąchają. Teraz to jak w mieście a nawet 100x lepiej.

Opublikowano

Ty jeszcze pola w dzierżawę oddaj i normalnie w niebie lepiej byś nie miał :D :P .

Opublikowano

zwierzęta zabierają dużo czasu przy 68 ha  300 tucznikach i 2500 kur często ręce opadają  jeszcze gnój do rozrzucenia połowa do zaorania kamienie po pszenicy pozbierać o oprysku to już chyba w tym roku można pomarzyć i jeszcze przecinka młodnika   ostatnio śmiał się ze mnie gościu(bez zwierząt) który ma parę razy więcej ha i już wszystko porobione a ja mam mało i się nie wyrabiam  myślałem że mu przy...

dziś zero deszczu wczoraj 9l/m2 

Opublikowano

Każdy zdrowy chłop jak niema u siebie co robić (nie zajmując się hodowlą), pracuje poza swoją gospodarką. Tylko leń śmierdzący i "obibok" głosi takie teorie jak Ty. Facet w sile wieku i pół roku w .uja będzie leciał... ku.wa, co za gość ! Wczoraj 10 l. dziś "wisiało" ale nic nie dolało. Pszenice siane 29/30 września, w sobotę opryskane, reszta za jakieś dwa tyg. o ile warunki pozwolą.. Na orki zimowe za wcześnie, nie prędzej jak po Wszystkich Świętych

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No widzisz nie każdy taki zaradny jak wy tam na śląsku. wy to jesteście przedsiębiorczy w sezonie ryjecie te wasze latyfundia a na zime schodzicie pod ziemią i fedrujecie wyngiel.

Edytowane przez robercikj100
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Mając ponad 100 ha dobrej ziemi ,mam pracować ,po co chyba zimą ale kto mnie ztrudni na 5 miesięcy

Jak ustawić moje forum ,jak było przed zmianą ,po co zmienili strone było OK

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Od wczoraj 20-tej do 16 15,2mm, do cięcia kukurydzy na ziarno poszukiwany kombajn na gąsienicach ,niedziela ma spaść powyżej 20mm,pola zaczynają przypominać ryżowiska w Chinach

Opublikowano

U mnie mży, a nowe jest wrogiem starego. Ni chu.ja nie mogę się odnaleźć.  Szybciej po pijaku do domu trafię niż tu coś znajdę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v